A visszaeséssel szembenéző török turizmusban minden eszközt bevetnek, és az egyre jelentősebb réteget képviselő búvárok odavonzása érdekében egy utasszállító repülőgépet is elsüllyesztettek.

A régebbi Airbus A300-as természetesen már nem volt abban az állapotban, hogy rendszeresen repüljenek vele. A kiszuperált gépet egy magáncégtől vásárolták meg, majd a megfelelő előkészítés után szállították a kiválasztott helyre. Kusadasi előtt merülhetik majd a búvárok a repülőt, amin két és fél órás süllyesztését több százan nézték végig.

Egy ekkora gép valóban elég nagy önmagában is egy tartalmas merüléshez, hiszen 54 méter hosszú, 44 méter szárnyfesztávolságú repülőről van szó. Ha jól sikerült a művelet és nem került túl mélyre, ám nincs túl sekélyen sem, tehát a hullámok nem rongálják meg, hosszú éveken át vonzhat búvárok a térségbe az Airbus. A belső terekben készült felvételeken látható, hogy meglehetősen kényelmesen végig lehet úszni, hiszen széles a törzs, és a pilótafülkében is van mit megnézni.

Az egy másik kérdés, hogy az Izmirtől délre eső Kusadasi kicsit távol esik a tipikus török nyaralóhelyektől, Marmaristól vagy Antalyától, tehát egy merülés kedvéért senki nem fog ide átugrani. Tehát kell még valami érdekeset nyújtania a térségnek a búvárkodás szerelmesei számára, ha ki akarják használni az új roncsban rejlő potenciált. Meglátjuk, sikerül-e.