Jönnek a mola molák

A búvárok örömére az őszi szezonban Balin ismét merülni lehet a világ legnagyobb csontos halaival.

A magyarul holdhalként ismert tengeri lény furcsa jószág. Lapos, hossza és magassága nagyjából egyforma. Egy átlagos példány közel két méteres és egy tonnás lehet, ami azért elég tekintélyes méret, de ennél nagyobbakat is láttak már. Nyílt tengerben, nagy mélységben él, de néha a búvárok is találkozhatnak vele. Noha magányosan élnek, időnként több is van belőlük ugyanott. 

Az indonéziai sziget, Bali közelében bizonyos pontokon ezekben a hónapokban kifejezetten jó esélyei vannak a velük való merülésnek. Noha hatalmas állatok, az apró szájukkal maximum csak a medúzákra veszélyesek, így aztán ha valaki kellően szerencsés, és láthat egyet, bátran közelbe is úszhat...

0 Tovább

Szörnyecskék

Különös lények élnek a tenger fenekén.

Ezek a homokos aljzaton caplató, nem igazán bizalomgerjesztő külsejű állatok meglepő módon halak. A kőhalakkal állnak közeli rokonságban, s így ezek is mérgező tüskékkel védekeznek az őket zaklatók ellen. Így hát őket is -mint ahogy minden más víz alatti élőlényt- csak nézni szabad, fogdosni nem.

Mellesleg nappal roppant ügyesen elrejtőző, éjszaka aktív ragadozókról van szó. Ilyenkor gyakorlatilag sétálnak a víz fenekén, prédára lesve. Ha pedig fenyegetve érzik magukat, kitárják színes uszonyaikat- ezzel figyelmeztetnek mindenkit, óvakodjanak a mérgező csípéstől!

0 Tovább

A zaklató búvároktató

Hamarosan #SeaToo mozgalom is indul? 

(A képeket eleve kitakarással jelentették meg.)

Egyiptomban került nyilvánosságra egy eset a napokban. Egy hivatásos búvár merülés közben vette észre, hogy felette furcsa dolgok zajlanak. Egy nőt ugyanis meglehetősen fogdosott a vele levő kísérő, ezért a búvár néhány felvételt is készített a jelenetről a víz alól.

Mint kiderült, egy orosz turista volt a fiatal nő, és a vele levő férfi a búvárhajón dolgozó oktató, aki elvileg a biztonságára felügyelt. Ám ehelyett helyzetét kihasználva zaklatta a kiszolgáltatott helyzetben levő vendéget. 

A víz alól jövő búvár a nő segítségére sietett, és vitába is keveredett a másik férfival, aki meg is fenyegette. A képek viszont egyértelműen bizonyították, mit művelt a vízben. A nő kimenekült a hajóra, de az már a cég feladata, hogy mind erre a konkrét esetre reagáljon, mind általános fejtágítót tartson az alkalmazottai számára, mit lehet és mit nem.

Kétségtelen, a tenger különleges közeg, és a kezdő búvárok gyakorlatlanul mozognak, gyakran szorulnak rá a segítségre. Ám az elfogadhatatlan, hogy valaki ezt kihasználja, tolakodó módon közeledjen bárkihez. És gyakran ezt senki nem látja, bizonyíthatatlan, hiszen a zaklató mondhatja, ő csak a kezét akarta megfogni a kezdőnek, pusztán véletlenül érhetett máshoz. Aki elszenved egy ilyen zaklatást, sokszor inkább a víz közelébe sem megy többet.

Erről a témáról nem azért kell beszélni, mert "divatos", hanem azért, mert sajnos előfordul a búvárkodás területén is. Pedig nem kellene- és jó, hogy van, aki szót emel ellene.

0 Tovább

A 95 éves búvár

Ray Woolley nem lassít: övé lett a legidősebb búvárnak járó világrekord.

A Cipruson élő veterán búvárról már én is írtam, mert évről évre kapunk hírt arról, hogy újabb kihívásokat állít maga elé. A brit származású Ray már a második világháborúban is harcolt, és évtizedek óta merül, elsősorban a szigeten, ahol nyugdíjasként letelepedett.

Ami igazán szép a történetében, az az, hogy nem csak évi így hírverő merülést hajt végre. A mostani, 95. születésnapjára időzített rekordmerülést is a Zenobia izgalmas roncsához tervezte, éppen úgy hajózott ki és ugrott a vízbe, mint bárki más. Szóval ő tényleg aktívan merül, és ez az igazán irigylésre méltó. A videó is bizonyítja, jól mozog a víz alatt, nem kell neki segítség, felügyelet. Ha nem tudnám, mit kell figyelni, észre sem venném, hogy ennyi idős...

Jó lenne biztosnak lenni abban, hogy majd még én is megdönthetem a rekordot, de hát ki lát a jövőbe? Az biztos, hogy a példája engem is inspirál, hogy bátran űzzem a kedvtelésem, s közben persze figyeljek oda magamra, hogy bírjam is tartani a lépést a fiatalabbakkal...

0 Tovább

Római roncs az Adriában

Szenzációs felfedezés Pag sziget közelében.

Újabb fontos lelet bizonyítja, a horvát Adria mennyire izgalmas dolgokat rejt. Egy merülés során fedezték fel a feltehetően az időszámítás szerinti első századból származó hajó maradványait, a tenger fenekén heverő sok amforával a búvárok.

A Simuni közelében található amforák csak 21 méteres mélységben vannak, tehát kifejezetten vonzó látványosságnak számítanának a kedvtelési búvárok számára. Horvátországban komoly bevételt hoznak a búvárkodó turisták, így vélhetően igyekeznek ezt a helyet is jól hasznosítani a helyi búvárcégek.

Ám arra is ügyelni kell, hogy kincsvadászok, szuvenírgyűjtők ne innen akarják gyarapítani gyűjteményüket. Remélhetően sikerül megóvni az értékes lelőhelyet, és eközben lehetőséget adnak a hozzám hasonló érdeklődő búvároknak is, hogy testközelből láthassuk a két évezrede elsüllyedt hajó maradványait.

0 Tovább

A cápa és a háló

Egy merész búvár segített a ragadozón.

A tengerbe került rengeteg műanyag hulladék témájáról manapság sokan beszélnek. Amikor általánosságban szólunk róla, általában azt emlegetjük, milyen iszonyú sok, tonnaszámnyi kerüli a szemétből a vízbe nap mint nap.

De akkor szembesülünk igazán azzal, mit okoz ez, amikor az egyedi esetekről kapunk hírt. Hulladéktól megfulladt delfinek, kötélbe gabalyodott teknősök, sok-sok műanyagot nyelt bálnák- egyre több a sokkoló kép, videó.

Ez az eset is ezek sorába tartozik. Ausztráliában, a Byron Bay mélyén tartott búvártanfolyamot Inaki Aizpunk, amikor feltűnt egy cápa, aki a fogába akadt hálót vonszolt magával. A búvároktató akcióba is lépett, és addig igyekezett rángatni a hálót, amíg az ki nem akadt. Ha a cápa nem ilyen szerencsés, talán életét is veszti a táplálkozást akadályozó háló miatt.

Bőven van tennivaló, és hiába fogadkoznak sokan, hogy visszafogják a szemetelést, ami a tengerben van, az még évtizedekig fog pusztítani. 

0 Tovább

Vadászat az éjszakában

Az éj leple alatt indulnak el a ragadozók a Vörös-tenger mélyén.

Ez az érdekes videó Egyiptomban készült. Egy héten át dolgozott éjszaka a búvár, aki szerette volna megmutatni, hogy cserkésznek a különböző éjszaka aktív ragadozók, és hogy fest, amikor elejtik áldozataikat.

Az éjszakai merülés különlegességét ugyanis az adja, hogy a nappal aktív lények igyekeznek védett helyre húzódni, alszanak, megriadnak lámpáink fényétől, míg például a murénák vagy a tűzhalak pont ekkor táplálkoznak. Nem egyszer láttam már én is, ahogy ezek az állatok lyukakba, üregekbe nézve keresik a prédát.

Így aztán mindenki figyelmébe ezt az érdekes rövidfilmet, aki saját szemével még nem látta, mi zajlik az éj leple alatt a tengerben. Ha a korallzátonyokról beszélünk, szépség és harmónia jut eszünkbe- ám eközben kőkemény harc zajlik a túlélésért minden egyes pillanatban.

0 Tovább

Szelfi bálnával

Egy ügyes búvár jó helyen, és máris megvan a lélegzetelállító pillanat.

Adam Stern rutinos szabadtüdős búvár, azaz egyetlen légvétellel merül alá. Ez külön műfaj a búvárkodás világában, vannak, akik sportként űzik, de néha az élőlények mefigyelése során is van jelentősége.

Bizonyos tengeri állatokkal ugyanis máshogy zajlanak a találkozások. A bálnalesek során ugyanis az épp feltűnő tengeri emlősök közelében gyorsan kell beugrani a vízbe a búvároknak, akiknek esetleg csak perceik vannak a bálnákkal. Lebuknak hozzájuk, fotóznak, aztán ki a csónakba és mennek tovább új helyre. Légzőkészülékkel ez nem megy.

Adam számára viszont nem gond az ilyesmi. És a jutalma? Fantasztikus felvételek a hatalmas, mégis a vízben roppant könnyedén mozgó bálnákról. Noha a szelfizés nem mindenki számára szimpatikus, azért valljuk be, ez esetben azért nagyon is érdekes, látványos...

0 Tovább

Teknősszerelem

Intim pillanatot örökített meg a szerencsés búvárvideós.

teknős

A tenger felszíne alá merülni azért érdekes, mert egy korallzátonyon sokkal inkább a maguk természetességében figyelhető meg az élőlények viselkedése, mint bárhol máshol. Harc az élelemért, a túlélésért vagy az élőhelyért ugyanúgy látható, mint a kölcsönösen előnyös együttműködés.

teknős

No meg persze a szaporodás, az utódok gondozása is gyakran látható jelenség. Megelevenedett természetfilm az, ami a szemünk előtt zajlik- s akinek szerencséje van, igazán különleges dolgokat is láthat. A Karib-tengerben, St Eustatius szigete mellett, a Chien Tong roncs közelében vették fel, ahogy két teknős egymásba gabalyodik és érzékien keringőznek.

A búvár csak megfigyelte őket, így azok nem sokat törődtek vele. És remélhetően a jövő búvárai is láthatnak majd sok teknőst a víz alatt, mert zavartalanul tudnak élni és szaporodni...

0 Tovább

Cápazaklatók

Néha egy autóméretű cápa is lehet kiszolgáltatott helyzetben.

A búvárok a nagyvilágban 1-2 napja egy felvételről beszélnek, amin az látható, ahogy többen belecsimpaszkodnak a víz alatt egy cetcápába. Egy fiatal állatról van szó, így azt könnyebben meg tudják ragadni, és vontattatják magukat.

A felháborodás elég nagy, sokan követelték a felelősök felkutatását, megbüntetését. Állítólag már meg is van a búvárhajó illetve a hivatásos búvár is, aki felelős. És itt a felelősséget komolyan kell érteni: ha ez olyan helyen történt, ahol a cetcápák zaklatása törvényileg tiltott, komoly pénzbüntetés lehet a vége. Az a nemzetközi búvárszervezet is kizárhatja a szabályszegésért a hivatásost, aminek égisze alatt dolgozik. 

Miért lehet védett egy nagy cápa? A túlhalászat, a tengerek szennyezettsége miatt még egy kisbusz méretűvé növekedő faj is bajba kerülhet. Ráadásul tisztán üzleti szempontból is hasznos a védelem, mert sok turista fizet komoly összegeket azért, hogy velük úszhasson. 

Az utóbbi években már elválaszthatatlan része a búvárképzésnek az, hogy megtanítják, semmihez nem szabad hozzáérni a víz alatt. Ez persze önvédelem is, mert bármi lehet veszélyes, de az állatokat is sokk érheti, megsérülhetnek, netán megfertőződnek. Mivel a búvárok többsége ezt tiszteletben tartja, záporoztak a szidalmak. És a felvétel tényleg elképesztő, nem csak hozzáérnek az állathoz, hanem megragadják.

Persze nyilván akad, aki úgy gondolja, ettől nagy baja nem lehet egy cetcápának, túl van lihegve a dolog. Ám mivel nagyon ellentétes a hangulat a fórumokon, ők többnyire csendben vannak- ha megszólalnak, lehurrogják őket. 

Van, aki arra hivatkozik, régen a legnagyobbak is csináltak hasonlót, cápát szigonyoztak, teknősbe kapaszkodtak. És itt érdemes megállni egy szóra! Két okból sem lehet hivatkozási alap, mit csináltak 50-60 éve a búvárok. Egyrészt azért nem, mert ők maguk is belátták később, hogy ez nem volt helyes, és az úttörők később maguk lettek a legnagyobb környezetvédők.

Másrészt egyszerűen a lépték más. Valamikor volt pár tucat aktív búvár, a sportbúvárkodás kezdetén is lehetett ezrekben számolni. Azt olvastam valahol, ma hatmillió ember van a világon, akinek van búvárvégzettsége. Hogy pár tucat emberből egy vagy kettő letör egy korallt, az még nem tragédia. De ha több millióból több tízezer- az már más. Változnia kellett hát annak a szemléletnek, miszerint a búvár "a tenger ura". Ma már sokkal inkább csodálók, szemlélők vagyunk, és nem az a legnagyobb király, aki a legtöbb tengeri élőlényt ejti el, hanem az, aki a legjobb fotókat csinálja.

Szóval a felvételnek nem örülök, de annak igen, hogy a búvárok közössége egyértelműen elítéli. Ez jó jel, nagyon jó jel, mert azt jelzi, jó irányba változott a szemlélet. És ez a tengernek, az élővilágnak is jó hír. Mellesleg, szégyellje magát, akinek nem elég, hogy olyan szerencsés, hogy karnyújtásnyira csodálhat meg egy cetcápát, még zaklatni, rángatni is akarja...

0 Tovább

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés


Google hirdetés

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

divecenter.hu

Hirdetés

Címkefelhő

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog