Az örvény mélyén

Búvárok készítettek felvételeket a veszélyes örvényeiről híres  Saltstraumen tengerszorosban.

Jól ismertek a felvételek a norvégiai maelstromról, ahol óriási erővel áramlik körbe a víz, még a hajózást is szinte lehetetlenné téve. A Saltsraumenről elsősorban a felszínen készítenek felvételeket, de ha már tenger, akkor akadnak búvárok, akik odalenn is szétnéztek.

Persze nem öngyilkosjelöltekről van szó: jól kell kiválasztani a merülés időpontját és helyét, és akkor tulajdonképpen egy teljesen átlagos norvégiai merülés vár a búvárokra. Amikor nyugodt a víz, kényelmesen lehet nézelődni odalenn. Ez a videó megmutatja, hogy ilyenkor remek látótávolság mellett lehet megcsodálni a hideg Norvég-tenger meglepően színes és mozgalmas élővilágát.

0 Tovább

Csősz Bogi a víz alatt

A televízióból jól ismert színésznőnek a búvárkodás a szenvedélye.

Tudjuk jól, az a kép, amit egy valóságshow mutat valakiről, ritkán hiteles. Ez a műfaj a szórakoztatásról szól: úgy van kitalálva, hogy a néző a megfelelő pillanatban megdöbbenjen, felháborodjon vagy együtt érezzen. Én magam ritkán nézem, de mivel a híreket nehéz kikerülni, tudom,  hogy van egy luxusfeleséges műsor, mostanában ott látható leginkább Csősz Boglárka.

Természetesen minden szereplő egy bizonyos karaktert hoz, de amint kikapcsolják a kamerákat, mindenki lehet olyan, amilyen valójában szokott lenni. Nincs forgatókönyv, nem kell szerepet alakítani- foglalkozhatnak azzal, amit igazán kedvelnek. S a jelek szerint Boglárka a búvárkodás szerelmese, és a megosztott képei, vidói alapján nem csak beszél erről, hanem űzi is. Bevallom, elfogult vagyok azokkal a hírességekkel, akiknek ugyanaz a hobbija, mint nekem.

A búvárkodásban nagy a demokrácia, a mélyben egyenrangúak vagyunk. A víz alatt egyikünk sem lehet sztár, mert sose mi vagyunk igazán fontosak, hanem az élővilág, vagy egy különleges roncs nyűgöz le minket. A búvármaszk, a búvárruha is sokat takar, palackunk pedig mindannyiunknak határt szab, meddig lehetünk a tengerben. 

Tulajdonképpen annak örülnék, ha a búvárkodás a médiában nem csak kis színesként jelenne meg, nem csak akkor esne róla szó ha baleset történik. Persze abban nincs semmi meghökkentő vagy botrányos, ha valami egyszerűen csak szép vagy érdekes- de talán egyszer ennek is eljön az ideje. Ha meg nem, akkor sincs tragédia: mi, búvárok ettől még élvezhetjük a merülést, bárhol, bárkivel, legyünk akárkik. S aki velünk együtt élvezi a víz alatti létet, egy közülünk, teljesen mindegy, mások milyen arcát ismerik...

0 Tovább

Nézz a hátad mögé!

Csak egy bálna tűnik fel, és máris izgalomba jönnek a búvárok.

Argentínában, Puerto Madryn közelében merült egy roncsnál a kis csapat, amikor a videón látható búvárok iszonyú lelkesen mutogatni kezdenek felfelé. Az operatőr a jelzett irányba fordul, és akkor láthatóvá válik egy hatalmas állat sziluettje: egy bálna úszik be a képbe.

Errefelé előfordulnak ezek a hatalmas emlősök, de azért mázli kell hozzá, hogy valaki a víz alatt találkozzon velük. Az olyan címeket, amelyek szerint "vérfagyasztó" élmény az ilyesmi, csak a szenzációhajhász lapok eszelik ki- a búvárok nagyon is keresik az ilyen találkozási lehetőségeket. 

E sorok írója is tudja, milyen szerencsésnek érezhetjük magunkat a víz alatt, amikor jön egy csapat delfin, egy gyorsan tovaúszó cápa vagy egy elegáns mantarája. Persze, az első pillanatban meghökkentő, amikor feltűnik valami hatalmas, ezt nem vitatom- de hogy aztán szó sincs ijedtségről, azt garantálom.

0 Tovább

Botrány a búvárok bajnokságán

Biztonsági aggályok merültek fel, miután vészhelyzetben késett a segítség.

A szabadtüdős búvárok hihetetlen teljesítményeiről manapság már sokan hallottak. Egy levegővel merülnek 70-80-100 méterre akár, s onnan segítség nélkül úsznak a felszínre. Természetesen sok edzés, felkészülés áll amögött, hogy a versenyeken rekordokat döntenek- de a nagy mélység miatt értelemszerűen nagy is a kockázat, ha valaki bajba kerül. Sajnos nem egy búvár vesztette már életét mélymerülés közben.

Ezért aztán minden komolyabb versenynél nagyon fontos az, hogy kellően felkészült legyen a víz alatti mentőcsapat. Komoly feladat készen állni a mentésre, az ebben részt vevő szabadtüdős búvárok ugyanolyan képzettek, mint maguk a versenyzők. Képesnek kell lenniük felismerni, ha valakinek problémája van, 30-40 méterről a felszínre kell tudniuk hozni a bajba jutott búvárt, ugyanúgy egy levegővel- a légzőkészülékkel merülők saját biztonságuk érdekében nem repeszthetnek fel a felszínre gyorsan úszva.

A napokban Törökországban gyűltek össze a világ legkiválóbb versenyzői, hogy a CMAS égisze alatt rendezett mélymerülő szabadtüdős világbajnokságon részt vegyenek. Néhány tapasztalt búvár már az elején jelezte, hogy a biztonsági intézkedésekben vannak hiányosságok- sajnos már a verseny kezdeti szakaszában kiderült,  hogy igazuk volt.

Egy spanyol búvár, Ramon Carreno Paz 75 méteres merülést hajtott végre. Amikor elindult a felszínre, de alig-alig haladt, a szakértők már látták, érezték, hogy baj van- s mivel ezt egy víz alatti kamera is közvetítette élőben, sokan láthatták mi történik. A búvár már majdnem 30 méterig úszott fel, amikor találkozott a biztosító búvárral. Utóbbi a felszínre ment, de a versenyző teljesen lelassult, majd elájult, és lassan elkezdett visszasüllyedni a mélybe. 61 méteren érték utól, majd onnan vitték a felszínre. 

A videót egyből eltüntették az internetről a szervezők, de volt aki lementette, és így látható is az ijesztő helyzet.

Szerencsére Ramont gyorsan kórházba vitték, már sokkal jobban van, és nincs akadálya annak hogy gyorsan teljesen felépüljön- tehát a biztosító személyzet még így is idejében közbe tudott lépni.

Meg kell jegyezzem, csak kívülállóként ismerem a búvárkodásnak ezt a különleges műfaját, ezért véleményekre tudok hagyatkozni. Azt hiszem, egyértelmű, hogy a versenyzők ezekkel a mélymerülésekkel maguk vállalják a kockázatot. De ma már nem magányos dzsungelharcosként kell elindulni a mélybe, a versenyeken jól kialakult gyakorlata van a profi biztosításnak. És amikor egy világbajnokságról beszélünk, ahonnan élő víz alatti közvetítés is látható, mondani sem kell, még jobban oda kellene figyelni erre. 

Ez a szerencsésen végződött eset felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezőknek többet kell tenniük ennek érdekében. A verseny második napját a baleset miatt felvetődött aggályok után törölték is. Természetesen a vélemények megoszlanak, mert azok a versenyzők, akik saját pénzükön utaztak el a számukra távoli helyszínre, szeretnének vízbe szállni, így akad, aki szerint megfelelőek voltak a biztonsági intézkedések, míg mások ezzel nem értenek egyet, mert nem akarnak semmilyen rekordért túl nagy kockázatot vállalni.

Azt gondolom, hogy nem árt a vita, mert ez rávilágít a problémákra, és a következő versenyeken még jobban koncentrálnak a biztonsági kérdésekre. A búvárok teljesítménye egyre javul, tehát értelemszerűen ehhez mérten kell fejlődni a biztosításnak is. Erre szükség is van, ha nem akarják, hogy a sportág körül negatív legyen a visszhang- sajnos a rossz hírek mindig előbb utat találnak a sajtóba. Én mindenesetre sokkal szívesebben adok hírt fantasztikus új csúcsokról, mint tragikus balesetekről...

0 Tovább

Szoborrombolók

A víz alatt is érvényesítik a vallási előírásokat a Maldiv-szigeteken.

Jason deCaires Taylor egyike lett a legismertebb művészeknek az utóbbi években. A szobrász különleges területre specializálta magát: víz alatti szobrai Mexikóban, Lanzarote mellett és több más ország vizeinek mélyén megtalálhatóak. Izgalmas, látványos alkotások ezek, amelyeket csak búvárok nézhetnek meg- és érkeznek is a vendégek ezekre a merülőhelyekre nagyon sokan.

Így aztán nem csoda, hogy sok helyről kap felkérést a művész. A világban bőven akad ország ahol szívesen fogadnák a búvárturistákat, akiket lenyűgöznek a víz alatti szobrok. Természetesen az alkotó igyekszik valamiféle üzenetet is közvetíteni, tehát nem csak egymás mellé dobált alkotásokról van szó, hanem a helyhez illeszkedő művekről.

A Maldív-szigeteken is szerettek volna saját deCaires Taylor-alkotással büszkélkedni, és a Coralarium nevű projekt el is készült. Ám váratlan fordulatot vettek az események, amikor az ország elnöke bejelentette, hogy a muszlim vallással összeegyeztethetlen az embereket is ábrázoló alkotás, így azok megsemmisítéséről döntöttek. Abdulla Yameen szerint nagy volt a felháborodás, amikor a helyiek látták, milyen alkotás került volna a tenger mélyére.

A művész természetesen nagyon elkeseredett, amikor látta, hogy a hatóságok gyakorlatilag szétverték az alkotást. DeCaires Taylor szerint folyamatosak voltak az egyeztetések, de ezek ellenére megtörtént a rombolás. Úgy vélte, a projekt üzenete az lett volna, hogy az emberek és a tenger élővilága függnek egymástól- s az alkotás egy új élőhelyet teremtett volna. Ám ebből most már semmi nem fog megvalósulni, legalábbis nem az ő szobrainak köszönhetően.

0 Tovább

Váratlan látogató

Mola molával találkoztak a búvárok Hawaii közelében.

Kurt Chambers rutinos szabadtüdős búvár és víz alatti fotós, és ezúttal különlegesen szerencsés volt. Épp merülgettek társával, amikor egy nagy halra figyeltek fel: először más fajra gondoltak, de aztán kiderült, egy mola mola (avagy naphal) úszott fel előttük a felszínre. Még soha nem láttak itt ilyet, ezért Kurt lelkesen fotózni kezdett, miközben az állat nem zavartatta magát.

A szakértők is azt mondják, igazán mázlisták voltak a búvárok. Az, hogy mola molák élnek a nyílt vízben, nagy mélységben Hawaii közelében, tudható volt. De nem nagyon jellemző, hogy az emberek szeme elé kerülnek a sekély vízben, így az, hogy Chambers Kona előtt találkozott vele, nagy mázli.

Nem csoda tehát, hogy a lehető legtöbb időt próbálták vele tölteni. Ez a példány nagyjából másfél méteres volt, de van 3 méteres mola mola is, ami így a legnagyobb csontos halnak számít, akár egy tonnát is nyomhat. Ezzel együtt viszont teljesen veszélytelenek, elsősorban apróbb élőlényekre vadásznak.

Sokan szeretnének velük merülni, ezért akár messzi helyekre is elutaznak- Balin például pont most van a mola mola-szezon. Kurt társa, Katie Pentz is nagyon szeretett volna látni egyet a víz alatt, de hogy ezért nem kell távoli országba repülni, elég odahaza kimenni a tengerre, arra nem számított. Így még nagyobb volt a találkozás miatti lelkesedése.

0 Tovább

Ujjak a cápa szájában

Egy szigonnyal vadászó búvárra támadt egy cápa a Bahamákon.

cápa

A 31 éves Maggie Ewing Bostonban él, de családjának van egy háza a Bahamákon is. Nem meglepő, hogy a hölgy igazi tengerimádó, sok időt tölt a vízben. Nem csak a merülésben rutinos, hanem a vadászatban is: szabadtüvővel búvárkodva szigonnyal lövi ki a halakat.

Az már régen ismert tény, hogy a szigonyos búvárok mindig nagyobb veszélyben vannak a vízben, hiszen a kilőtt halak vére, vergődése vonzza a ragadozókat. Maggie szétnézett, nincs-e a környéken cápa, ám egyet sem látott. Ezért amikor egy hal bukkant fel előtte, célba vette, és el is találta szigonyával, amit megpróbált magához húzni. Ám ekkor váratlanul, szinte a semmiből megjelent egy cápa, és odakapott a búvár kezéhez, amiben a szigony és rajta a hal volt. A cápa fogai komolyan megsebezték az ujjait, amik erősen vérezni kezdtek.

A búvár sikeresen ki tudott menni a vízből, és gyorsan érkezett a segítség. Mivel a keze komolyan megsérült, hazarepültek vele az Egyesült Államokba, és Floridában műtötték meg az orvosok. A beavatkozásnak köszönhetően meg tudták menteni az ujjait, de azt még nem lehet tudni, lesz-e valami következménye a sérüléseknek.

cápa

Maggie elmondása szerint a cápára nem haragszik, hiszen az állat csak ösztönösen cselekszik. Tisztában volt eddig is a szigonyos vadászat kockázataival, s tudja jól, hibázott, hiszen alapszabály, igyekezni kell a kilőtt halat távol tartani a kéztől, mert ha egy cápa megpróbálja ellopni a prédát, akkor könnyen megsérülhet maga a búvár is- mint ahogy ebben az esetben is történt.

A történtek ellenére sem tart a víztől a kórházba került búvár, sőt, amint jobban lesz, szeretne visszatérni a Bahamákra. Még a szigonyos vadászattal sem hagy fel, mert ez a szenvedélye- nem ez az egyetlen veszélyes kedvtelés a világon...

0 Tovább

Roncs kínai kincsekkel

Több száz éves hajót fedeztek fel portugál vizekben.

Újabb meghökkentő, izgalmas leletre bukkantak rá a tenger mélyén. Egy 1575 és 1625 között odaveszhetett hajó az, ami lázba hozta a helyi régészeket. Az expedíció vezetője, Jorge Freire máris az évtized felfedezéséről beszél.

A hajó rakományának nagyon értékes részeit képezik kínai porcelán tárgyak, amik a Ming-dinasztia vége felé készültek. Találtak fűszereket, korabeli pénzt, bronz ágyút is. A régészek szerint valószínűleg Indiából tartott a hajó Lisszabonba, amikor Cascais közelében, végső úti céljától nem messze elsüllyedt. Szeptember elején találták meg a roncsot, alig 12 méteres mélységben, tehát nem támaszt nagy kihívást a roncs merülése. 

A feltárás természetesen folytatódik, hiszen a már kiemelt tárgyakon kívül még bőven lehetnek a mélyben különleges leletek. Az eddig megvizsgált kínai tárgyak kora jól meghatározható, így lehetett becslést adni a hajó elsüllyedésének időpontjára- de talán az is pontosan kiderülhet, melyik hajó volt ez.

Noha az "évtized felfedezése" szavakkal dobálózni nem mindig indokolt vagy jogos, azért érezhető, miért annyira izgatottak a portugál régészek. Ilyen sekélyben találni sok értékkel megrakott, nem kifosztott, kiváló állapotú roncsot nagyon komoly felfedezés. 

0 Tovább

Egy nap a folyó mélyén

Egy búvár 70 kilométert tett meg a Szent Lőrinc-folyóban.

Nathalie Lasselin rutinos búvár és filmes, sok expedícióval a háta mögött. A kanadai Nathalie ezúttal viszont nem messzire tervezett utazást, hanem Montrealtól Repentigny városáig akart eljutni a Szent Lőrinc-folyó felszíne alatt. 

Természetesen ekkora távolságot megtenni a víz alatt nem egyszerű feladat, főleg a kanadai viszonyok között. Meglehetősen komoly felszerelésigénye volt a merülésnek, a légzőkészülék mellett vitt magával kommunikációs eszközöket is a kapcsolattartáshoz. Komoly csapat is segítette a hosszú út során, amihez víz alatti vontatót használt. Nyolc híd alatt úszott át a 30 órás merülés során a folyó sűrűn lakott partja mentén.

Nathalie elmondása szerint nem csak egy öncélú rekordról volt szó. Búvárként eltöprengett rajta, milyen különös, hogy mennyi helyen merült már a nagyvilágban, miközben a hozzá legközelebb eső víz mélyét alig ismeri. Azt viszont tudni lehet, hogy a nagyvárosokat összekötő folyó feneke tele van hulladékkal, és szerette volna felhívni rá a figyelmet, hogy óvni, védeni kell a Szent Lőrinc-folyót, ami a térség fontos ivóvíz forrása.

A sikeres távolsági merülés után bennem óhatatlanul felmerült a kérdés, vajon mennyi szemetet, roncsot találna egy búvár, aki a mi Dunánkban úszna le ekkora távolságot? A mélyben talált bombákról sokan hallanak, de van ott még bőven más is. Nem csak a messzi óceánok szemétszigeteiről kell beszélnünk, hanem arról is, ami a hazai vizeinkben rejtőzik...

0 Tovább

Jönnek a mola molák

A búvárok örömére az őszi szezonban Balin ismét merülni lehet a világ legnagyobb csontos halaival.

A magyarul holdhalként ismert tengeri lény furcsa jószág. Lapos, hossza és magassága nagyjából egyforma. Egy átlagos példány közel két méteres és egy tonnás lehet, ami azért elég tekintélyes méret, de ennél nagyobbakat is láttak már. Nyílt tengerben, nagy mélységben él, de néha a búvárok is találkozhatnak vele. Noha magányosan élnek, időnként több is van belőlük ugyanott. 

Az indonéziai sziget, Bali közelében bizonyos pontokon ezekben a hónapokban kifejezetten jó esélyei vannak a velük való merülésnek. Noha hatalmas állatok, az apró szájukkal maximum csak a medúzákra veszélyesek, így aztán ha valaki kellően szerencsés, és láthat egyet, bátran közelbe is úszhat...

0 Tovább

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés


Google hirdetés

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

divecenter.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (221),cápa (142),video (133),búvár (126),fotó (67),baleset (66),híresség (51),környezetvédelem (51),alapok (45),film (43),adria (41),egyiptom (36),barlang (34),szabadtüdős (33),utazás (30),felszerelés (27),retró (27),régész (26),történelem (26),delfin (26),egzotikus (26),magyar (22),sellő (20),teknős (19),munka (19),bálna (19),édesvíz (17),usa (17),videó (15),tanfolyam (14),karib (14),bánya (12),Cápa (12),üzlet (12),kutatás (12),mélytenger (11),polip (10),ausztrália (9),támadás (9),kincs (9),fóka (9),doku (9),manta (9),medence (8),szobor (7),sport (7),szemét (7),tengeralattjáró (7),szafari2014 (7),málta (6),ciprus (6),rekord (6),tél (6),Bali (6),verseny (6),rák (6),cousteau (6),humor (6),szafari18 (6),tudomány (5),florida (5),ausztria (5),ázsia (5),csikóhal (5),rája (5),tintahal (4),hidegvíz (4),szafari2016 (4),múzeum (4),repülő (4),mexikó (4),olaszország (4),jordánia (3),Egyiptom (3),víz alatti (3),orosz (3),skandinávia (3),találkozás (3),karácsony (3),krokodil (2),könyezetvédelem (2),spanyolország (2),hal (2),görög (2),muréna (2),európa (2),csiga (2),magyarország (2),medúza (2),éjszaka (2),bali (1),horvátország (1),bomba (1),balti (1),Florida (1),celeb (1),repülőgép (1),feketetenger (1),hollandia (1),írország (1),egyesült királyság (1),izland (1),könyv (1),bulgária (1),románia (1),korall (1),dubaj (1),Búvár (1),thaifold (1),görögország (1),technológia (1),szörny (1),tenger (1),uk (1),norvégia (1)

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog