Fent és lent 

A tasmániai Bicheno környéké szép hely, de búvárszemmel nézve is érdekes. 

A világnak ezen a felén nem nagyon hallunk, milyen merülések vannak Tasmániában, pedig ahol delfinek, cápák, polipok, ráják, sárkányhalak fordulnak elő az rossz hely nem lehet. 

0 Tovább

Élő szikla

Elképesztő a polipok alakváltó képessége.

Aki még nem találkozott a víz alatt nyolckarúakkal, és dokumentumfilmekben sem nagyon szembesült a képességeikkel, talán csak rémfilmekben láthatott kitalált, mesebeli óriáspolipokat.

De a polipokra messze nem az jellemző hogy támadnak- épp ellenkezőleg, ezek a puhatestűek a rejtőzködés nagymesterei. Ez a rövid videó jó kis ízelítőt nyújt abból, hogy vált világosból sötét színre, és hogy alakul át a bőre is, amikor sziklához akar hasonlítani. A búvárok túlnyomó többsége úgy úszna el efelett a kődarabhoz hasonlatos polip felett, hogy eszébe sem jutna közelebbről megnézni, véletlenül nem él-e az a szikla?

0 Tovább

A USS Arizona roncsa

A Pearl Harborben lebombázott hadihajó ma emlékhely.

roncs

Meglehetősen közismert az 1941. december 7-én lezajlott japán támadás története, amikor váratlanul csaptak le a Hawaii-szigeteken található amerikai haditengerészeti támaszpontra. Ennek esett áldozatául a USS Arizona, aminek felrobbanása 1177 ember életét követelte.

roncs

Az 1916-ban szolgálatba állított, 185 méter hosszú hajó menthetetlen volt. Bizonyos részeit kiemelték, de a test maga a kikötő fenekén maradt. Később egy hajóval megközelíthető látogatóközpontot emeltek felé, ahol a Pearl Harbort érő támadásnak szentelt múzeum található.

roncs

Az Arizona háborús sírhelynek minősül, így a roncsnál nem búvárkodhatnak látogatók. Ám a nemzeti park szakemberei rendszeresen felmérik az állapotát. Erre többek között azért is szükség volt, mert még évtizedekkel a támadás után is szivárgott az olaj a hajótestből. Ez a felvétel amiatt érdekes, hogy a maradványokat azok is megnézhetik, akik a korlátozások miatt nem merülhetnek a hajónál.

0 Tovább

Mantatánc

Hát ezért szereti annyi búvár a Maldív-szigeteket.

Ha úgy nézzük, nincs ebben a videóban semmi különös, csak pár tucat manta köröz a tengerben. Ám ha tudjuk azt, hogy ezeket a hatalmas rájákat a világ legtöbb helyén soha, vagy maximum nagy mázlival lehet látni, máris érdekesebbé válik a felvétel.

Akad ugyanis pár pont a világtengerben, ahol valamiért nagyon szeretnek tartózkodni ezeket a békés, elegáns óriások. Ez a csodás videó is ilyen helyen készült, a Maldív-szigetek egyik pontján. A mantáknak ugyanis vannak kedvenc "tisztítóállomásaik", ahol a kisebb halak lekapkodják róluk az élősködőket, és ezeken a helyeken sok rája gyűlik össze. 

Akár illúziórombolónak is mondhatnánk hogy egy "kocsimosóban" nézelődnek a búvárok áhítattal. De inkább azt érdemes látni, milyen izgalmas, összetett univerzum a tenger alatti élővilág, ahol mindennek meg van a szerepe, a funkciója, a helye.

0 Tovább

Tilos a merülés

A guantanamói bázison egy ideig felfüggesztik a búvárkirándulásokat.

Az amerikai hadsereg híres arról, hogy nem csak megbecsülést, jó fizetést kínál, de arra is ügyelnek, hogy a katonáknak jusson lehetősége minőségi szabadidős programokban részt venni. A Kuba délkeleti részén található Guantanamo elsősorban más témában vált hírhedtté, de alapvetően ez egy, máig az amerikaiak kezében levő haditengerészeti bázis. És itt a legkellemesebb kikapcsolódásnak a búvárkodás számít.

A Karib-tengerre sok turista is jár merülni, és vélhetően a bázis környéki tengerrész nem számít leharcoltnak, kevés lehet itt az átlagos nyaraló. Így aztán nyilván élmény a merülés, főleg a téli csúcsszezonban. 

A problémát az okozza, hogy a szigorú katonéletből kiszabadult amatőr búvárok nem igazán tartják be a szabályokat, és egyetlen év alatt ötször is baleset miatt kellett igénybe venni a hiperbár kamrát a bázison. Sőt, december 11-én egyetlen nap alatt két búvárt is kellett kezelni, és már a bázis vezetésének is sok volt, tehát egyelőre leállították a kedvtelési merüléseket. Persze nem biztos, hogy haditengerészek kerültek bajba, a bázis civil alkalmazottai is búvárkodhatnak, de arról nem adtak ki információt, kik pontosan az érintettek.

A balesetek történetei viszont elérhetőek. Azon a bizonyos decemberi napon egy alapképzettséggel rendelkező búvár túl mélyre ment, gyorsan emelkedett, kihagyta a biztonsági megállót, és fogalma sem volt arról, hogy kellene búvárkomputere jelzéseit értékelni.

Ő éppen úgy kamrába került, mint az a rutinosabb búvár, aki mélymerülést hajtott végre, és ugyan nagyon erős fejfájásra panaszkodott, még egy merülést bevállalt. Amikor ebből feljött, már nagyon rosszul volt, émelygett, a dekompressziós betegség tünetei jelentkeztek nála, tehát egyből kórházba vitték.

Az elemzések szerint mind a két baleset elkerülhető lett volna egy kis odafigyeléssel, a szabályok betartásával. Ezért aztán egyelőre nincs búvárkodás, mert a bázis parancsnoka, Dave Culpepper, aki egyébként pilóta és szintén kedvtelési búvár, fejtágítókat tart majd a merülés szerelmeseinek. Szerencsére a bázison rendelkezésre áll minden a kezeléshez, de a személyzet számára nem túl kellemes, hogy azért kell a kórházba berohanniuk, mert kedvtelési búvárok túlvállalják magukat, és nem a képességeiknek megfelelő merülést hajtanak végre.

A bázison elsősorban foglyokat őriznek, a katonák, a polgári személyzet és az egyéb itt élők száma nagyjából ötezer, és ez a nem kevés ember egy év alatt nagyjából 45,000 kedvtelési merülést hajt végre. Mivel nyilván nem mindenki búvár, egy emberre egész szép szám juthat. Ehhez képest nem sok a balesetek száma, de ha lehet ennél kevesebb is, akkor megéri egy kicsit odafigyelni erre, és akkor ez a kellemes hobbi továbbra is a legjobb elfoglaltság lehet a szabadnapokon Guantanamón.

0 Tovább

Igazán mély érzelmek

Ehhez a lánykéréshez mind a két félnek be kellett dobnia magát.

A Fülöp-szigeteken, a Barracuda Lake mélyén kérte meg a kezét párjának egy szabadtüdős búvár. Az már az elejétől fogva látszik, hogy igazán jól érzik magukat kettesben a víz alatt.

Mivel a lány is rutinosan mozog légzőkészülék nélkül, nem akadt el a lélegzete, amikor előkerült a gyűrű: szemmel láthatóan nincs ellenére a házasság ötlete. Sok boldogságot az ifjú párnak!

0 Tovább

Az elsüllyedt hajó

Rosszul végződött a mexikói búvárkaland.

Van egy sajátos formája a búvárutazásoknak. Az Egyesült Államokban élők körében nagyon népszerű a luxushajós körutazás a Karib-térségben- egy hét, pár megálló, teljes ellátás, kényelem. Amikor a hajó kiköt, be lehet fizetni egy helyi cég által szervezett merülésre, és akkor több ponton is búvárkodhat.

Természetesen ezeket a kirándulásokat általában a luxushajón fizetik be. Ők gondoskodnak a transzferről, no meg a megbízható partner kiválasztásáról. Cserébe erősen megkérik a búvárkodás árát. Thiago Koga elmondása szerint 120 dollárt kellett fizetni a cozumeli merülésekért, de úgy vele, a minőséget meg kell fizetni.

A víz kicsit hullámos volt a reggeli órákban, így később indultak el a hajókkal a csoportok. Koga azt vette észre, az ő csónakjuk kicsit lassabban ért a merülőhelyre, mint a többi. Aztán amikor a helyi vezető elkezdte az eligazítást, a víz már a bokájukig ért a hajóban. Majd hamarosan a térdüket nyaldosta. A legénység a búvárokat az orrba küldte, végül az ólmaikat is a tengerbe dobáltatták velük. De semmi nem segített, alig egy percen belül a csónak szinte teljesen víz alatt volt.

Koga 12 éve búvárkodik, de még soha nem élt át hasonlót. Nyilván merült már roncsoknál, de azt nem gondolta, egyszer pont olyan hajón lesz, ami elsüllyed. Szerencsére hamarosan jött a cég másik hajója, és felvett mindenkit, senki nem sérült meg az utasok közül. Ám mondani sem kell, a rémület nagyobb volt. Nem csak a bajba került búvárok döbbentek meg, a másik hajón, ahol kisgyerekes család is utazott, szintén hitetlenkedtek. 

Az amerikai turisták körében mindig nagy riadalmat okoz, ha nyaralókat ér baj. Elvileg azért fizetnek többet az ilyen luxushajós utakon, mert jobban bíznak a minőségben. Az érintett búvárcég szóvivője maga is értetlenül állt a balesetek előtt, mert 34 éves működésük alatt még nem történt ilyen.

Az utasok anyagi veszteségeit a luxushajós cég kárpótolta, sőt, még kompenzációt is kaptak az átéltek után. Nyilván ami történt, ettől megtörtént. Nagy tanulság nincs: a tengeren ilyesmi bármikor előfordulhat. Éppen a váratlan helyzetek miatt kell észnél lenni, odafigyelni, bárhol, bárkivel szállunk vízre.

0 Tovább

Vigyázzatok, kezdő búvárok!

Pár nap alatt két komoly baleset is történt Thaiföldön.

A történetek nem annyira adott hely veszélyeiről szólnak, hanem inkább az általános tanulságok miatt érdekesek. Máshol is megtörténhettek volna- itt most azért figyeltek fel rájuk jobban, mert csak pár nap választotta el őket.

Először egy indiai turista vesztette életét, aki az év végét Thaiföldön töltötte, és ki akarta próbálni a búvárkodást. Sokakat lenyűgöz a tenger élővilága Phuket közelében, így aztán befizetett egy túrára.

A merülés végén már jött kifele a vízből, felszerelését is levették róla, ám a hullámzó víz megdöntötte a hajót, is visszaesett a tengerbe, miközben még viselte az ólmokat. Azok lehúzták a mélybe, és hiába ugrottak után, nem találták meg azonnal. Amikor búvárok merültek le, gyorsan a felszínre hozták, de így is túl későn ahhoz, hogy meg tudják menteni az életét. Az ügyben folyik a rendőrségi vizsgálat.

Pár nap múlva szintén kezdő került bajba. Egy csapat tagjaként tanfolyamozott egy japán turista, aki elkeveredett a többiektől. A felszín közelében viszont a manőverező búvárhajó hajócsavarja eltalálta a búvárt, aki súlyosan megsérült, és életét vesztette. Ez esetben is a hatóságok próbálják feltárni, mi történt pontosan.

Az első szabály az, hogy a búvárkodásnak, még ha profi bázissal, a kockázatokat ismerve próbálkozik valaki, vannak bizonyos kockázatai. Bármennyire kellemes, izgalmas programnak ígérkezik az első merülés, lélekben fel kell készülni a kihívásokra. És persze más szempontból is: igenis tudni kell úszni. Meglehet, az indiai turista is túlélte volna ezt a meglehetősen furcsa balesetet, ha képes pár másodpercig a víz felett tartani magát, és a beugrók el tudják kapni.

A másik esetben ki tudja miért szakadt el a bajba került búvár az oktatótól, a többiektől. Talán figyelmetlen volt, talán elkalandozott, és amikor kicsit elmaradt, ijedtében egyből felfele indult, ahol a hajó motorját beindították. Pedig mindig el szokták mondani, óvatosan emelkedjünk, de tudjuk, ilyen szokatlan helyzetben, teljesen kezdőként nem mindig racionálisan cselekszik az ember.

Ugyan a vizsgálatok a búvároktatókat is érintik, azért az tény, minden tudásuk, odafigyelésük ellenére ők sem félistenek. A munkájuk kemény, amit néha nehezítenek a körülmények, a hullámzás például, néha pedig a vendégek nem igazán együttműködőek. És persze hibázhatnak is. A búvárkodás alapvetően biztonságos, mert ha belegondolunk, hány millió merülés van évente, viszonylag nem sok a balesetek száma.

Ám aki megsérül vagy áldozattá válik, annak mindegy, hogy senki másnak nem lett baja a világon. Fontos, hogy jó, profikkal dolgozó búvárbázist válasszon a kezdő, de az legalább annyira meghatározó, hogy ő maga tudja, mit akar és mire képes. Aki fél a víztől, teljesen bizonytalan, úszástudása is korlátozott, vagy gyakoroljon a felszínen úszkálva, vagy medencés próbamerülésre fizessen be először, ahol nem érheti nagy baj. Nyugodtan mondja el az oktatónak, ha rosszul érzi magát, ha nem tetszik valami, mert ő tud segíteni, reagálni.

És persze bármikor lehet nemet mondani: mindig jobb egy kihagyott merülés, mint egy tragédiával végződő...

0 Tovább

Karibi bányató

Kissé túlzásba esett a marketinges egy búváros hirdetésben.

Igyekszem figyelni mindarra, ami a búvárkodás világában történik, s persze arra is, ami idehaza beszédtéma. Már elég sok dologról írtam, tanfolyamokról, kuponos ajánlatokról, felszerelésekről és így tovább. 

Most egy olyan hirdetés jött velem szembe, ami erősen elgondolkodtatott. (A konkrét akciót nem osztom meg, mert bármikor eltűnhet- és engem elsősorban a jelenség foglalkoztat.) Karibi hangulatú búvárélményt ígérnek ugyanis egy magyar bányatóban, tavasszal.

A problémám egyik része az, hogy teljesen felesleges a mi korlátozott látótávolságú bányatavainkat a Karib-tengerhez hasonlítani. Természetesen lehet édesvízben is merülni, jó időszakban, kis szerencsével korrekt körülmények közt lehet ez érdekes, láthatunk olyan halakat, amiket tengerben nem.

De ettől még ez nem valami trópusi tenger. Mondhatunk olyanokat, hogy Muszajröcke a feketerigóvári járás New Yorkja, de ez simán csak nevetséges- vagy hamis. Főleg érthetetlen a tavasszal meglehetősen hűvös hazai tavakat bármilyen szempontból összevetni a trópusi vizekkel.

Ami főleg nem tetszik, az a reklámhoz beszúrt víz alatti fotó, ami egy kristálytiszta tengerben nyugvó roncsot ábrázol, és kis keresés után kiderülhet, pontosan hol is van az. A magyar bányatavakban soha, semmilyen körülmények között nem lehet olyan látótávolság, ami megközelítené ezt.

Tehát van egy hirdetés, ami a Karib-tengert emlegeti, csodaszép képpel illusztrálva, miközben a valóságban hűvös, rossz távolságú vizet, egészen más körülményeket kapa a búvárkodásra befizető kezdő. Aki odamegy, fizet, és aztán rájön, ez valami egészen más, mint amit ígértek neki.

Nem fél a szolgáltató attól, hogy megkérdik tőle, ugyan mikor, milyen helyzetben láthatna valami olyasmit a víz alatt, mint amit a kép ígér? Nem lesz-e némileg ideges a fizető vendég, amikor kiderül a kép csak csali, marketingfogás volt? Nem riasztja-e el a hideg és zavaros bányató a kíváncsi, de búvárkodásban még teljesen járatlan érdeklődő embereket?

Tudom, hogy mindent el kell valahogy adni. De a jó dolgok kiemelése, hangsúlyozása vagy teljesen fals információk állítása egészen más tészta. Én nem akarok más üzletébe beleszólni, mert nem az én dolgom. (Nem ez az első füllentős reklám, amit valaha életemben láttam, és joggal mondhatja azt bárki, ha ennek vagy annak a gyártónak "szabad", másnak miért ne?)

Azt gondolom, mégis tudok olyat mondani, ami konstruktív javaslat. Mivel a búváriskolák dolga az, hogy eldöntsék, mivel hirdetnek, inkább a búvárkodás iránt érdeklődőknek ajánlanék valamit. Ha bizonytalanok, ha túl szépnek ígérkezik egy ajánlat, ha nem világos mit ígérnek, mi vár rájuk, bátran keressenek búváros fórumokat, csoportokat magyar oldalakon, a Facebookon és kérdezzenek. Garantálom, hogy villámgyorsan választ kapnak rá, mennyire "karibi" egy jó kis bányató... És lesz olyan is, akitől korrekt ajánlatot kapnak egy bevezető merülésre, akár hazai édesvízben, de őszintén elmondva azt, hogy is fog ez kinézni, mi a jó benne, mi a rossz- és akkor mindenki úgy dönthet, hogy tisztában van a valósággal.

0 Tovább

Belize Marcsi nélkül

A sikkasztással gyanúsított Bróker Marcsi miatt hallottak sokan a közép-amerikai országról, ami másfelé inkább mint búvárparadicsom ismert.

cápa

Cápák és teknősök, korallzátonyok, no meg az egyik legkülönlegesebbnek számító merülőhely, a Blue Hole- ezek vonzzák a tenger szerelmeseit Belize-be. A kellemesen meleg Karib-tenger sok turistát kápráztat el, aki elsősorban az ország partjai előtt található nagy korallzátonyhoz mennek ki, ami a világ második legnagyobb korallzátony-rendszere az ausztráliai után.

cápa

Sok embert vonzanak az atollok is, és a Lighthouse reef-nél található a Great Blue Hole, amit annak idején Jacques-Yves Cousteau egyik filmjéből ismerhettek meg nagyon sokan. A "kék lyuk" elsősorban a levegőből fotózva nyújt páratlan látványt, de az ott járt búvárok szerint odalent is izgalmas.

cápa

Az a videóból is kiderül, hogy a cápák kedvelőinek is van mit nézni, mert szirti- és dajkacápák szoktak felbukkanni merülés közben. A búvárok nagyon szeretik a teknősöket is, amelyek szintén gyakran jelennek meg a korallzátonyokon. És a turisták többsége nem lopott, elcsalt pénzből érkezik az országba, így aztán nyugodt lelkiismerettel gyönyörködhetnek a tenger szépségeiben...

cápa

0 Tovább

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés


Google hirdetés

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

divecenter.hu

Hirdetés

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog