Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Igazi sellők: Sayuri

A japán szabadtüdős búvárlány, Sayuri Kinoshita a napokban fantasztikus új világrekordot állított fel.

sellő

A Vertical Blue versenyen a Constant Weight No Fins (állandó súllyal merülés, uszony nélkül) számban 72 méterre ereszkedett, azaz egy levegővel leúszott majd felemelkedett ebből a komoly mélységből. A csúcsjavítás azért nagy szó, mert a szabadtüdős merülés nemrég víz alatt eltűnt orosz nagyasszonyának, Natalja Molcsanovának az eredményét múlta felül, aki szinte minden kategóriát uralt. A 72 méter természetesen japán nemzeti rekord, ráadásul nem csak a hölgyek, de az urak mezőnyében is annak számít!

sellő

Az utóbbi években a japán szabadtüdős versenyzőnők sorra aratták nemzetközi szinten a sikereket. Hogy az ázsiai sportolók miért jók annyira a búvárkodás ezen szakágában, nem tudni, de tény, Tomoka Fukuda, Misuzu Okamoto vagy Hanako Hirose mind a legjobbak közé verekedték magukat. Az apró termetű Sayuri fiatalabb versenyzőnek számít, ám világcsúcsa jelzi, már rövid távon is számolni kell vele.

sellő

sellő

sellő

sellő

sellő

sellő

sellő

0 Tovább

Három csinos búvárcsaj

A Bahamákon közösen edzett három szabadtüdős versenyző, akik eltérő hátterük ellenére remekül kijöttek egymással. A három csinos hölgyről sok kép készült víz alatt és felett is, és ezek azok számára is érdekesek lehetnek, akik egyébként mit sem tudnak a búvárkodás világáról. Szóval ebben a kis válogatásban a három főszereplő a svéd Annelie Pompe, a japán Tomoka Fukuda és a szlovák Katarina Linczenyiova. A közös szárazföldi és tengeri edzősek után pedig jött egy verseny is, ahol a lányok remekül szerepeltek, bizonyítva, nem csak szépek, de a sportban is jeleskednek...

0 Tovább

Igazi sellők: Iru

A venezuelai szabadtüdős búvár, Iru Balic 1986-os születésű, és néhány éve ismert névnek számít ennek a sportnak a világában. Több nemzeti rekordot is tart, és nemzetközi versenyeken is letette már a névjegyét. A napokban a Vertical Blue versenyen Constant Weight kategóriában 70 méteres mélységet ért el, egyetlen levegővel.

0 Tovább

Carolina, a brazil sellő

Carolina Schrappe először légzőkészülékkel merült, és rögtön a búvárkodás szerelmese lett. Ám ekkor valaki azt javasolta neki, próbálja ki a szabatüdőzést, és 2001-től folyamatosan a brazil élmezőnybe tartozik. Hosszabb kihagyás után nemrég tért vissza a versenyzéshez, továbbra is jó eredményeket ér el, nemzeti csúcsokat állított fel. Búvároktatóként, modellként dolgozik.

0 Tovább

Igazi sellők: Carolina

Az 1975-ben született spanyol Carolina Gonzalez országa egyik legjobb szabadtüdős búvára, több nemzeti rekordot is felállított. Több kategóriában is jeleskedik, a statikus számban egyetlen levegővel 7 percig és 5 másodpercig tudott a víz alatt maradni, de a mélymerülésben sem ügyetlen, Constant Weight kategóriában 80 méter a legjobb eredménye.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Igazi sellők: Estrella

Rekorder, modell, tengerbiológus és szépségkirálynő- a mexikói Estrella Navarro Holm feltűnő jelenség a szabadtüdős búvárkodás világában. Egészen fiatalon kezdett modellkedni, de a tanulás is fontos a számára. 2008-ban szerezte meg diplomáját, és még abban az évben Baja California Surban szépségversenyt is nyert.

2010-ben kezdett el szabadtüdős merüléssel foglalkozni, gyorsan ismertté vált a neve remek eredményei miatt. Több nemzeti rekordot tart, 2013-ban a szabadtüdősök AIDA világbajnokságán első latin-amerikaiként érmes lett: a harmadik helyet szerezte meg Constant Weight No Fins kategóriában 50 méteres eredménnyel.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

A delfinlány

A búvárkodást sokáig tartották meglehetősen férfias kedvtelésnek, de az végképp sokáig tartott, amíg a hölgyek a szabadtüdős merülés világában is letették a névjegyüket.

szabadtüdős sellő film híresség történelem

szabadtüdős sellő film híresség történelem

Angela Bandini

A Nagy kékség című filmet sokan ismerik, két legendás szabadtüdős búvár, Jacques Mayol és Enzo Maiorca ihlette a filmben feltűnő búvárokat. Noha a film azt sugallja, mind a ketten szenvedélyük áldozatai lettek, a valóságban szó sem volt erről, Enzo még ma is él, Jacques 2001-ben, 74 évesen önkezével vetett véget életének. Ez a két fantasztikus búvár volt az, aki saját maga avatott be hölgyeket a szabadtüdős merülés világába.

Maiorca dolga egyszerűbb volt, hiszen két lányát tanítgatta a mesterfogásokra, Patrizia és a fiatalon elhunyt Rossana is rekordokat állított fel. Mayol a hetvenes években törte át a száz méteres mélységi álomhatárt, ekkor vált a sportág élő legendájává. Az évtized végén ismerkedett meg egy fiatal olasz lánnyal, Angela Bandinival, aki ekkor még alig 17 éves volt, ám már akkor is rajongott a tengerért, a delfinekért. szabadtüdős sellő film híresség történelem

Angela Mayollal készül merülésre

szabadtüdős sellő film híresség történelem

Mayol és Maiorca társaságában

Angela elkísérte Mayolt sok helyre, részt vett a különleges vizsgálatokban, Mayolt és szabadtüdős mélymerüléseit ugyanis sokszor tanulmányozták kutatók. Kíváncsiak voltak, mi játszódik le nagy mélységben az emberi szervezetben. Angela maga is merült, hiszen Mayol tanítványa volt, de rettentő sokat segített neki Leo Amici is, aki segített átlépni a saját korlátait. 1985-ben 52 méteres merüléssel Angela új női világrekordot állított fel, de ez még csak az első lépés volt. 

szabadtüdős sellő film híresség történelem

Leo Amici magyaráz Angelának

1989-ben egészen különleges merüléssorozatra került sor Elba szigete mellett. Angela Bandini 85 majd 90 méteres merüléssel messze felülmúlta Rossana Maiorca korábbi rekordját, majd október 3-án 107 méteres mélységet ért el. Ezzel nem csak a női, hanem a férfi világrekordot is elhódította, Mayol és Maiorca korábbi legjobb eredményeit felülmúlva!

szabadtüdős sellő film híresség történelem

szabadtüdős sellő film híresség történelem

Címlapok a nagy rekord után

Bár nem sokkal később az abszolút rekordot egy férfi visszahódította, a női világrekord 1996-ig az ő nevéhez fűzödött, amikor a kubai Deborah Andollo 110 méteres mélységbe merült a no limit kategóriában. Angela viszont ekkoriban már nem versenyezett, teljesen elzárkózott a világtól, és azóta is nagy eseménynek számít, ha valahol megjelenik. 

Ehhez képest történetét alaposan átírva 1993-ban még film is készült Angeláról, a főszerepet egy modell, Alexandra Brochen kapta, akinek partnere Franco Nero volt. A film egyébként csapnivaló, eredeti címe Azzurro Profondo, azaz Tengerkék mélység volt, de Dolphin Girl néven is forgalmazták. Volt benne mester és tanítványa kapcsolat, sok delfinezés, csúcsjavítás, de a kép mégsem állt össze. Nem mérhető a Nagy kékséghez semmilyen szempontból...

szabadtüdős sellő film híresség történelem

szabadtüdős sellő film híresség történelem

Alexandra Brochen és Franco Nero a filmben

Az alternatív cím talán abból fakad, hogy Bandini állítja, nagyon sokat köszönhet a delfineknek. Már tizenéves korukban igyekezett velük úszni, minél több időt tölteni a társaságukban, Mayolt is így ismerte meg. És Angela arról is mesélt, a delfinektől próbálta ellesni, hogyan lehet mélyebbre merülni, miként lehet ügyesebb szabadtüdős búvár. Meglehet, ez is segített neki, de a kitartás, a tehetség és mesterei nélkül nem juthatott volna el a csúcsra- vagyis a mélybe.

szabadtüdős sellő film híresség történelem

Angela Bandini a rekord után negyed századdal ugyanúgy a tenger szerelmese

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Igazi sellők: Alessia

A fiatal olasz szabadtüdős versenyző elsősorban a CMAS égisze alatt szervezett versenyeken szerepel. Tavaly a kazanyi CMAS Games-en, ami a víz alatti sportok világjátéka volt, arany, ezüst és bronzérmet is szerzett. A legjobb helyezést 6 perces és 23 másodperces statikus merüléssel érte el, de egy levegővel leúszott közel 207 métere is elég volt a dobogó harmadik fokához. Tavaly év végén pedig 81 méterrel új CMAS mélységi rekordot ért el Constant Weight kategóriában.

0 Tovább

Igazi sellők: Hanli

A dél-afrikai Hanli Prinsloo 2000 és 2010 között versenyzett szabadtüdős búvárként, és összesen 11 nemzeti rekordot állított fel. Civilben filmes és coach, szabadtüdős tanfolyamokat tart és jógaoktatóként is dolgozik, újságíróként gyakran foglalkozik környezetvédelmi témákkal.

Legjobb eredményei szabadtüdős búvárként: 63 méteres mélység Constant Weight számban, 150 méter táv egy levegővel medencében, illetve 5'39" statikus számban.

0 Tovább

Igazi sellők: Jana

A kanadai Jana Strain 1981-ben született, ám fiatalon nem a búvárkodás érdekelte, hanem a tánc. Csak később kezdett el búvárkodni, 2008-ben választották meg a legjobb újonc szabadtüdős búvárnak. 2009-től folyamatosan javított eredményeit, 2010-ben pedig a világbajnokságon szerepelt kitűnően.

Jana több kanadai szabadtüdős rekordot is tart, a medencés számok közül a dinamikusban a jobb, egy levegővel 181 métert úszott le még 2009-ben, a mélységi számokban az uszony nélküli Constant Weight kategóriában tartja 54 méterrel a csúcsot. A csinos lány, kamatoztatva a tánccal töltött évek alatt elsajátított harmonikus mozgást, víz alatti és feletti modellként is sikeressé tudott válni.

0 Tovább
«
12

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog