Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy nyerő fotó

Egy muréna csábos mosolya is hozhat díjat- ezúttal nekem.

vörös-tenger muréna fotó

Se szeri, se száma a fotós versenyeknek a világon, és a sok tematikus kiírás között nem kevés vonatkozik a víz alatti fényképekre. Neveztem már ilyenre életemben, volt már olyan sok évvel ezelőtt amikor díjat is kaptam, de azért nincs tele a vitrinem plakettekkel. 

A fotósverseny igazságtalan műfaj, lássuk be. Szeretnénk hinni, hogy amit nevezünk, az egy jó kép (azért küldjük), de nyilván másnak azért nem tetszhet annyira, mint nekünk. Néha bizony előfordul, hogy az ember a győztest mustrálgatja és azt érzi, ez azért nem annyival jobb. Máskor kiderül, hogy a képem egészen a végső fázisig jutott, aztán ott maradt ki a díjazottak közül- amatőrként ezt is jól kell fogadni, érezni kell, hogy van ennek egy játék faktora.

A Red Sea Diving Safari minden hónapban versenyre hívja a fotósokat, és csak annyi az elvárás, hogy a Vörös-tengerben készüljön a fotó. Ilyenből nekem jó sok van, ki is választottam egyet-kettőt, és végül be is válogatták a képet a havi legjobbak közé. Aztán úgy döntött a kiíró, a két legjobb között internetes közönségszavazás döntsön. Mivel a murénám eljutott ide, nyilván izgulós két nap várt rám, de végül enyém lett a győzelem. Megvallom, örültem. 

Persze jól estek a profi fotós szavai is, aki kifejezetten dicsérte a murénát. Valóban, szerencsés helyzet volt. Egy egészen a sekély vízig emelkedő korallzátony szélén tanyázott a hatalmas példány, a háttérben ott volt a tenger felszíne és a nap, s a jószág arckifejezése is elég ütős lett. Eltöltöttem vele pár percet, mert éreztem, ez egy jó téma. Sokan fotóznak murénát, és főleg a laikusokat meg is lepi, amikor kiderül, ezek az ijesztően vicsorgó lények meglehetősen ártalmatlanok a búvárokra. 

A kisebb halakra már annál veszélyesebbek, mert mint az Alien-filmek szörnyeinek, ezeknek is van egy belső állkapcsa, amivel megragadják szerencsétlen áldozatukat. Mindenesetre aki képen látja őket, azoknak -tulajdonképpen érthető módon- ijesztőek, még akkor is, ha "mosolyognak", mint ez a példány. De annak illusztrálására, hogy egy víz alatti kép nem kapásból születik, mellé teszek a sorozatból még pár képet. A muréna is rajtuk van, de... Valami mégis hiányzik. Hát ilyenkor maradunk még egy kicsit, hátha összejön, hátha sikerül. Most összejött. Én meg örvendezek vala.

vörös-tenger muréna fotó

vörös-tenger muréna fotó

vörös-tenger muréna fotó

0 Tovább

Egy csábos mosoly

A napokban belefutottam egy fotóba, ami régi emlékeket idézett. Egy tigrismuréna volt rajta, ilyen jószágot láttam pár alkalommal a Kanári-szigeteken- valószínűleg a legkevésbé bizalomgerjesztő tengeri állatok közé tartozik.

A murénákban eleve van valami ijesztő. A kígyószerű, izmos testű állatok tátogása, meredt szeme a legtöbb búvár szemében nem túl vonzó. Az tuti, hogy jóval kevesebben akarnak murénával barátkozni, mint mondjuk delfinnel vagy bohóchallal. (Utóbbi főleg érdekes, mert a területét roppant agresszívan védő kis bohóchal bátran megcsipkedni a búvárokat.) 

A tigrismuréna pedig még rémisztőbb, mint a többi. Mintázata feltűnő, sárgás-barnás csíkos, de nem ez tűnik fel elsőre. A tátott szájban rengeteg fog van több sorban, amelyek pont úgy festenek, mint a törött üvegcserepek. Ugyan ki vágyik közelebbi ismeretségre egy állattal, aminek ilyen csábos a mosolya?

Pedig az a helyzet, hogy a tigrismuréna, a többi murénához hasonlóan, nem támad emberre. Fel lehet bosszantani, illetve láttam már felvételt olyanról, hogy a kézből etetett muréna összetévesztette valaki ujját a felé nyújtott csemegével, de erről nem az állat tehet- így alakult. Aki nem akar bizalmaskodni, azt nem éri baj. 

Néha a tigrismuréna "összebútorozik" más fajba tartozó murénával. Ezen a videón is ott pislog a háttérben egy sokkal inkább közönségesnek számító példány.

A tigrismurénát gyakran lehet a víz alatt látni a Kanári-szigeteken, így én, aki sokat merültem arra, többször is találkoztam velük. Bevallom, hiába tudtam, hogy nem bánt senkit, azért megtartottam az illő távolságot. Szerintem nem meglepő...

0 Tovább

Bunkeren kívül

A murénákat leggyakrabban úgy látjuk a víz alatt, hogy csak a fejük lóg ki valami üregből, lyukból. A tátogó, kígyószerű állatok ügyes ragadozók, de a búvárokkal jellemzően nem nagyon törődnek. Meg lehet őket nézni közelről, ám ahogy mást sem, úgy őket sem szerencsés túl sokat zaklatni, netán megérinteni. Van, aki ezerszer merült velük, ismeri a viselkedésüket, így bizalmasabb viszonyt alakít ki velük, de átlagbúvár azért jobban teszi, ha óvatos marad. Főleg akkor válunk elővigyázatossá, amikor egyszer ránkvillantja tekintélyes fogsorát a muréna...

Akkor derül ki, mekkora is egy ilyen állat és milyen ügyesen mozog a vízben, amikor nagy ritkán kiúszik a "bunkerből", és úszás közben mutatja meg magát. Ritka élmény, nekem azért volt már hozzá párszor szerencsém. Meg olyanhoz is, amikor a kíváncsi muréna úszás közben kicsit megközelítette a búvárokat is. Talán járt arra valaki előttünk, aki etette őkelmét? Előfordul az, hogy az állat finom falatot vár minden búvártól, és mondhatni követeli a jussát. No, ez már veszélyes is lehet. Ezért (is) rossz ötlet a víz alatt bármit etetni, mert megváltozhat az állatok viselkedése...

Persze lehet, hogy az alábbi videókban erről szó sincs, egyszerűen csak szétnézett biztonságos otthona környékén a muréna...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

2020.07.11.
2014.03.21.

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog