Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Búvárrégészek karácsonya

Láttam már különféle extrém fenyőfaállítást, víz alattiból is akad bőven- minden évben idehaza is merülnek feldíszített fával a különféle tavakba.

Ám azt hiszem, néhány odesszai búvárrégész minden szempontból csúcsra járatta ezt a dolgot: a Zmejnij sziget mellett felfedezett kétezer éves görög roncsnál ünnepeltek. Ez igen jelentős lelet, hiszen rengeteg amforát találtak a Fekete-tenger mélyén a búvárok.

Bizony, a korszak elég közel esik az Újszövetségben megírt események történelmi időszakához, ennél sokkal autentikusabb helyen nem lehet karácsonyozni- legalábbis a víz alatt. Pontosabban nem is a nálunk megszokott karácsonyról van szó, mert arrafelé a fenyőállítás az új évi ünnepségekhez kapcsolódik, de manapság már az időbeli közelség miatt kicsit egybemosódnak ezek az ünnepek.

A Navarex csoport búvárai 35 méterre vitték magukkal a feldíszített karácsonyfát, ahol egy kis rögtönzött ünnepségre került sor, hiszen hagyományos módon énekkel és tánccal üdvözlik az új évet. Noha az alkoholfogyasztás szintén tradíció, búvárokról lévén szó inkább palackba zárt levegőt kortyoltak a mélyben.

A buli után pedig jöhetett a munka! Már négy éve kutatnak a lelőhelyen, ahol rengeteg amforát fedeztek fel, de a téli hónapokban felhagynak a feltárással. Ezen az idei utolsó merülésen még egy utolsó felmérést végeztek a területen, hogy minden rendben legyen a jövő évi régészeti szezonra. Összességében olyan sok időt töltöttek a nagy mélységben, hogy egy órán át tartott a dekompresszió. És ebből sem maradhatott ki a fenyő, mert nem hagyták odalenn...

A videó itt nézhető meg, érdemes belekukkantani!

0 Tovább

Így ajándékozz búvárnak

A Karácsony nem a legkönnyebb időszak, ha az ember élete párja búvár. Kivéve, ha az ajándékozó nem csak az életben, hanem víz alatt is társa- mert ekkor azért könnyebb mind a kettejüknek örömet okozó dolgot vásárolni.

Ha az első helyzetről beszélünk, akkor azért van bajban az ajándékozó, mert a búvárnak nem lehet csak úgy, meglepetésként felszerelést venni. Aki nem búvár, azt sem feltétlenül tudja, milyen van a másiknak, szóval lehet, hogy felesleges cuccokra adja ki a pénzt, netán olyasmire, ami a búvárnak nem szükséges, vagy más felszereléskonfigurációt használ és így tovább. Mivel esetenként komoly pénzekről van szó, a rossz választás nagyon félre tud menni. Ha mégis ilyesmiben gondolkodik valaki, kérdezze meg a másikat, kész.

Búváros könyvből magyar nyelven nincs olyan sok. Könnyen lehet, meg is van már az elérhető könyvek jelentős része, én is kaptam már másodpéldányt. Az antikvár könyvek terén kicsivel nagyobb a mozgástér, mert azok között több olyan is akad, ami a ma búvára számára ismeretlen, pedig kifejezetten érdekes művek. Magyar szerzőktől ott van a híres Z. Vincze-féle Ahol a cápa jár, Pásztor Ferenctől pedig A mélység mámora. A külföldieknél Cousteau vagy Hans Hass klasszikus könyveivel nehéz mellényúlni, ezek közül A csend világát vagy a Vadászok a tenger mélyént ajánlanám. Annak idején én is írtam egy búváros regényt, ami ekönyvként még mindig megvásárolható. És ha már itt tartunk: a hosszú utazásokra gondolva, amikor a repülő ülve jól jön az olvasnivaló, a könyvbarát búvárnak jó útitársa lehet egy einkes, tehát sokáig működő ekönyv-olvasó. Ja és ne feledjük, angol nyelven sokkal szélesebb a választék, külföldről rengeteg jó kis búváros könyvet lehet választani, bármilyen témában.

Aztán ott vannak a búváros képek, naptárak. Nagyon profi minőségű víz alatti képeket lehet vásárolni az interneten, akár magyar alkotók fotóit is, nagy méretben szinte minden búvár örül hasonlónak. Pláne ha tudjuk, nagyjából milyen merüléseket szeret az a búvár: roncsos, barlangos, cápás vagy delfines képek közül is lehet válogatni például Tökölyi Csaba alkotásaiból. A naptár pedig természetesen mindig aktuális. A kis apróságok közé tartozhat még egy cápás vagy teknősös, netán búváruszony formájú pendrive, de az igazi búvár nem lelkes, ha tengerből származó, egy élőlény élete árán készült ajándéktárgyat kap, például korall karkötőt.

Talán elsőre meglepő lehet egy olyan ajándék, amit nem a búvár kap, mégis ő is nagyon örül neki. Ám van ilyen! Mindenki nagyon lelkessé válik, ha nem búvárkodó párja ki szeretné próbálni a merülést- ha ilyen vállalással áll elő valaki, biztos lehet benne, emlékezetessé válik a karácsony. És persze ha tényleg megszereti a víz alatti világot, végül mind a ketten egyformán nyertesek lesznek...

Ha már mind a két fél búvár, elvileg pofonegyszerű a megoldás: egy közös út igazi adu ász. Sajnos azonban nem olyan egyszerű a történet, mert kevesen adhatnak csak úgy többszázezer forintos ajándékot két főre karácsonyra. De azért van ezen a téren kompromisszum! Keressünk olyan úti célt, ahova olcsón ki lehet fogni repjegyet, és szinte egész évben érdemes oda elutazni búvárkodni, akár egy hétnél rövidebb időre is. Csak a példa kedvéért: ilyen lehet Brüsszel a hatalmas Nemo33 medencével, vagy például Ciprus, Málta, esetleg Nápoly, Róma. Utóbbiaknál figyeljünk arra, hogy a fapados repjegy mellé feladós poggyászt is vegyünk, mert kelleni fog a búvárcucchoz!

Közös programnak pedig ott van még az együtt végzett továbbképző búvártanfolyam. Ha nincs még nitrox vagy haladó búvári képesítés, be lehet iratkozni, és ez is mind a két érintettnek örömet okozhat.

Nyilván nem kötelező ragaszkodni mereven a búváros ajándékhoz, ráadásul nem is arról kell szólnia az ünnepnek, hogy mennyit pénzt tud elszórni az ember. Ám ha van rá lehetőség is, alkalom is, és tudunk értelmesen választani, akkor azért van mozgástér az olcsó, de kedves ajándéktól a lenyűgözőig. Remélem pár ötletet én is tudtam adni!

0 Tovább

Váratlan vendég

Vajon hogy nézne ki a bohóchalak karácsonya?

Valószínűleg nem kell túlbeszélnem azt, hogy mi, emberek szeretünk eljátszani a gondolattal, milyen lenne az állatok világában egy-egy nagyon emberi esemény. Sok mese, film, festmény létezik ahol a különféle állatok kézfogót tartanak, nagygyűlésen vitatják meg az aktuális problémákat, seregben egyesítik erejüket vagy ünnepelnek.

Mi, búvárok is szívesen töprengünk az ilyesmin, és ilyenkor nagyon jellemző, hogy régi képeinket elővesszük, és az arra alkalmasokból kiindulva víz alatti karácsonyi jeleneteket hozunk össze. Nekem sem az idei az első próbálkozásom: keresek egy fotót, ami megfelelőnek látszik, és aztán indulhat a móka.

Mert a képek ilyen átalakítása játék, természetesen, hiszen nem vagyok profi a képmanipulációban. Nem is baj, ha nem tökéletesen hibátlan a mikulássapka vagy a karácsonyfadíszek odaillesztése, hiszen végülis nem becsapni akarok senkit, inkább csak a magam saját búvármódján ilyen formában is karácsonyozok. Az idei évben például az egyik képet elnézve arra gondoltam, milyen érdekes lenne egy olyan jelenetet összehozni, amikor váratlanul toppan (vagyis inkább úszik...) be a bohóchalak karácsonyi partijába egy búvár, aki rácsodálkozik a feldíszített víz alatti "nappalira".

Vajon mit kérhetne egy ilyen halacska karácsonyra? Nagyobb anemonát, ahol lakhat? Kevesebb vakut villogtató, hangosan buborékot eregető búvárt? Vicces lenne elképzelni, ahogy a tengeri élőlények sellőformájú angyalkákról mesélnének ivadékaiknak... A fantáziánkban bármi megtörténhet, akár ez is, és ennek köszönhetően lettek sikeresek a tenger mélyén játszódó rajzfilmek, mint a Nemo nyomában, a Cápamese, a Spongyabob, sőt, még a Vízipók-csodapók is majdnem ide sorolható.

Szóval az évnek ebben az időszakában nyugodtan eljátszhatunk a víz alatti karácsony gondolatával. Ezt a képet is azért osztom meg, hátha akad aki szívesen töpreng ilyesmin lazításként- és aztán ha a tenger élővilágáról, a karácsonyról, és végül rólunk emberekről, a mi tevékenységünkről filozofálunk, a végén még az is lehet, tanulunk valami újat magunkról.

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog