Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elveszve az éjszakában

Két eltévedt búvárt kellett kimenteni Ausztráliában- a tenger mélyén még nappal sem tud mindenki biztonsággal tájékozódni, de éjszaka aztán végképp könnyű eltévedni.

A beszámolók szerint Clovelly közelében indult el merülni egy férfi és egy nő. Este kilenc óra körül két szolgálaton kívüli életmentő figyelt fel a búvárokra, akik kövekbe kapaszkodva kiabáltak segítségért, miközben próbáltak jelezni a lámpájukkal. A vízimentők gyorsan deszkára pattantak és kieveztek értük, de a deszkára kapaszkodó búvárokkal már nem tudtak a partra visszamenni, tehát kicsit elsódrodtak.

Szerencsére ekkorra már a hatóságok is tudtak az esetről, és a rendőrség csónakja hamarosan megérkezik. A búvárok némileg kimerültek ugyan, de nem sérültek meg sem ők, sem a segítségükre siető vízimentők. A hatóság szóvivője elmondta, a körülmények nem voltak különösebben rosszak, a hullámzás csak átlagosnak volt mondható, tehát aligha ez okozta a bajt.

Hogy lehet eltévedni éjszaka merülés közben? Nagyon könnyen, ezt bizton állíthatom... Nem mondom, hogy gyakran volt velem ilyen, de bizony fordult már elő. Persze, ahogy ez általában szokásos, emberi hiba (konkrétan az enyém) volt a dolog mögött. Egyszerűen csak nem figyeltem folyamatosan oda.

A víz alatt nappal is el lehet keveredni, mert ha nagyon tiszta a víz, 30-40 méternél messzebbre akkor sem látunk- tehát ha a hajónk alig 60-70 méterre van tőlünk, akkor sem vesszük észre, ha nagyon meresztjük a szemünket. Használunk tájolót, még a felszínen belőjük a fontos irányokat, tanulmányozzuk a hely térképét, tehát tudjuk, milyen irányban mélyül a víz, próbáljuk megjegyezni a karakteres dolgokat (roncs, üreg, nagyobb koralltömb, stb.). A mélyben pedig több irányból is megnézzük azokat a tereptárgyakat, amik segíthetnek a tájékozódásban. Miért több irányból? Egyszerű példával élve, egy nagy koralltömb egymással szemben levő oldalain más és más korallok élhetnek. Nekünk pedig a visszaúton várhatóan elénk táruló látványt kell memorizálni, hiszen az segíthet.

Na éjszaka az egész bonyolódik azzal, hogy csak lámpánk kis fénykörében látunk igazán jól. A hold vagy a hajón levő bekapcsolt lámpák is adnak némi fényt, de ha valaki nem készül fel az éjszakai merülésre, ez édeskevés az eligazodáshoz. Én ilyenkor mindig duplán figyelek arra, merre járunk, és igyekszem úgy lavírozni, hogy a kiindulási ponttól ne távolodjak el túlságosan. Ha pedig nagyon nem tudom, merre az arra, szétnézek a felszínen- jobb akkor megnézni, hova kéne visszaúszni, amikor még könnyedén bírjuk.

Egy órányi búvárkodás után pokoli kellemetlen lehet tanácstalanul a felszínre emelkedni, és azt látni, a part vagy a hajó vagy fél kilométerre van, ahova már vacogva kellene elevickélni. A sztoriban a két búvár jól döntött, amikor próbáltak segítséget hívni, jeleztek a lámpával, és így nagy baj nélkül megúszták. Szerencsére nem is igazán durva körülmények között voltak, a mentés sem okozott gondot.

Éjszaka normál esetben eleve a legvédettebb, legnyugisabb helyeken megyünk el merülni. Az éjjel aktív, különleges élővilág egy sekély zátonynál is nagyon izgalmas, nem kell ahhoz durva helyre menni, hogy máskor sose látott lényekkel találkozzunk. Legutóbb a Vörös-tengeren egy teljesen békés zátonyon úszkáltunk, a hajótól alig eltávolodva, és a látványos, vörös színű spanyol táncos mellett látunk polipot, tintahalat, tengeri kígyót, rengeteg kis rákot, és így tovább. Összeszámolni is nehéz lett volna az érdekességeket, és ehhez nem mentünk mélyre, nem is keveredtünk el. Így élvezetes az éjszakai merülés. Viszont stresszelve, mert fogalmunk sincs, hol vagyunk és mit csinálunk, nem egy nagy élmény- aki nem tud a sötéthez hozzászokni, az soha nem is fogja megszeretni. Persze ez se nagy tragédia, neki ott vannak a nappali merülések, este pedig lazíthat, amikor a többiek összerakják a cuccot, és sörözés helyett búvárkodni indulnak.

Fotók: Tökölyi Csaba (http://www.csabatokolyi.com/)

0 Tovább

Éjszaka a tengerben

Nem mindenki szereti az éjszakai merüléseket. A búvárkodásban nappal is van valami borzongató, hiszen a víz alatt vagyunk, egy szerkezet tart életben, a levegőt a palackunkban visszük, a tenger pedig bármikor megtréfálhat.

Képzeljük el ez utóbbit éjszaka! Hiába van nálunk lámpa, csak pár méterre látunk el a fényének köszönhetően- ám ami a fénykörén kívül esik, vagy nem látható, vagy csak alig, ha mondjuk fenn van a hold az égen. Nem tudjuk pontosan, hol van a tengerfenék, hol van a felszín. A tájékozódás is kihívás, hiszen nincsenek fix pontok, amikor folyamatosan látunk. Ráadásul ha rosszul időzítünk, még a vacsoráról is lemaradhatunk...

Szóval könnyen meggyőzheti magát az ember, hogy inkább maradjon a hajó fedélzetén vagy a parton egy sörrel a kezében, és pihenje ki a nappali merüléseket, a sötétben úgysem lehet sokkal többet vagy nagyon mást látni. Ám ezt csak az állítja, aki nem szokott éjszaka merülni, mert a valóságban nagyon is megváltozik az élőlének viselkedése.

A víz alatt is van ugyanis olyan, hogy egy állat nappal vagy éjszaka aktívabb. Előbbiek megpróbálnak elrejtőzve pihenni, szemük némileg riadt, amikor rájuk világítunk- gyakran ez is oka annak, hogy pont nem a legerősebb lámpáinkat visszük magunkkal, hanem ellenkezőleg, egy kisebb fényerejűt választunk. Az éjszaka vadászó halak vagy polipok viszont annál mozgékonyabbak. A tűzhalak, kihasználva a lámpa fényét, préda után kutatnak. A nappal lukakban megbúvó polipok az aljzat felett úszva lesnek zsákmányra. A korallok mélyén napközben láthatlan apró rákok előbújnak, közelről meg lehet nézni őket. (Tökölyi Csaba barátom képei jól érzékeltetik a lámpafénynél merülés hangulatát.)

Vannak helyek, ahol pedig olyan nagy ragadozók tűnnek fel ilyenkor a búvárok közelében, mint a szirti cápák: a Cocos-szigeteken csapatostól indulnak vadászni, a Maldív-szigeteken minden apró mozgást érzékelve járőröznek a zátonyon. Aki ilyen helyen merül éjszaka, annak jobb, ha nem száll az inába a bátorsága pár ragadozótól! Az állatok ugyan a búvárokra nem veszélyesek, de azért egy pár pillanatig győzködni kell erről magunkat, ha karnyújtásnyira tőlünk felbukkan a semmiből egy érdeklődő cápa... Szóval amikor közeledik a naplemente, a búvárok már a parton készülődnek. Nem kell megvárni az éjfélt, amikor a felszínen alkonyodik, a víz alatt már sötét van.

Az éjszakai merülések változatosságát illusztrálandó gyűjtöttem csokorba néhány látványos filmet. Érdekes látni, mennyire másra számíthat a búvár a Kanári-szigeteken, a Maldív-szigeteken vagy Indonéziában...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog