Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Bajkál-tó mélyén

A világ legmélyebb tava, itt van a Föld édesvízkészletének ötöde, élővilága egészen páratlan- a Bajkál a legek tava. Naná, hogy merülnek is benne!

Nyilván egy oroszországi búvártúrát tető alá hozni bonyolultabb ügy, de aki elhivatott, azt nem riasztják el az adminisztratív akadályok. A helyieknek van tapasztalata, hiszen a szovjet időkben is élénk búvárélet volt az országban, így a Bajkál mélyén is szétnéztek már, tehát van olyan, aki tud segíteni a merülésben. 

Persze észnél kell lenni, mert a tó vize nem túl meleg, és ha az ember kicsit elbambul, süllyedhet egy darabig az aljáig: a Bajkál több, mint 1600 méter mély. A víz igen tiszta, és otthont ad 1200 állat- és 600 növényfajnak. Itt él a világ egyetlen édesvízi fókafaja is.

Talán nem is kell mást mondani: aki a lehető legtöbb, legváltozatosabb búvárélményre vágyik, az a trópusi roncsok, a különleges barlangok mellé a Bajkál-tavat is felveszi a bakancslistájára. Egy kis ízelítőnek beillesztek egy jól sikerült búvárfilmet, ami biztosan többeknek kedvet csinál egy kis szibériai kiruccanáshoz.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Igazi sellők: Natalja

Az orosz szabadtüdős búvárt, Natalja Avszejenkót belugás fotósorozata tette híressé. Az orosz hölgy ugyanis meztelenül merült a jég alá a fehér delfinek közé.

AZ 1975-ben született Natalja szabadtüdős búvárként több kategóriában letette a névjegyét, a medencés számokban is jeleskedik, egy levegővel a legjobb eredménye 150 méter leúszása, illetve statikus kategóriában több, mint 6 perces merülés. A nyílt tengerben az uszony nélküli Constant Weight kategóriában még világcsúcstartó is volt az 57 méteres elért mélységgel.

A moszkvai Lomonoszov egyetemen szerzett diplomát, majd később PhD fokozatot, tehát több versenytársához hasonlóan nem kizárólag a búvárkodásra tette fel az életét, sőt, már huszonéves volt amikor búvárkodni kezdett. A nevét ismertté a rekordok mellett az tette, hogy több alkalommal egészen egyedi körülmények között merült. Az egyik különleges projekt során Viktor Ljaguskin kamerája előtt pózolt egy kristálytiszta vízű oroszországi barlangban, az Ordában.

Szintén Ljaguskin örökítette meg azokat a merüléseket is, amikor a Fehér-tengerben úszott együtt a belugákkal Natalja. Már megjelentek több helyen ezek a képek, de azért pár szót szólnék arról, búvárszemmel nézve mekkora teljesítmény jég alá merülni mindenféle búvárruha és egyéb felszerelés nélkül. Egyrészt ilyen roppant hideg vízben csak percekben mérhető az életben maradás ideje, ha valaki nem visel neoprén ruhát- Natalja viszont tíz percet töltött a jég alatt! Voltam már jég alatt vastag szárazruhában, és tudom, hogy pár perc után is csontig hatoló tud lenni a hideg- el nem tudom képzelni, hogy akár két másodpercre beugorjak a jeges vízbe. Ráadásul a mozgás uszony nélkül nehézkesebb, és mivel búvármaszkot sem viselt, csak homályosan láthatott a víz alatt.

Mondani sem kell, különleges felkészüléset igényelt ez a projekt. Jógával és meditációval is készült Natalja, no meg a nagy nap előtt még felszereléssel merészkedett a hatalmas fehér delfinek közé, hogy egy kicsit megismerkedjen az állatokkal. Ezen a helyen a belugák lezárt öbölben élnek, de nem a vadonban fogták be őket: korábban delfináriumokban tartották őket fogva, a szabadban valószínűleg nem maradnának életben. Noha emberhez szokott, barátságos tengeri emlősökről van szó, könnyen megriadnak ha valaki rosszul közelít hozzájuk, Nataljának először a bizalmukat kellett megnyernie, és természetesen igyekezett követni az állatokat gondozók utasításait.

Miután a főpróba jól sikerült, jöhetett a meztelen merülés. Natalja ekkor a lék szélén ülve próbált lélekben felkészülni a várható körülményekre, és próbált a delfinekkel is kapcsolatot teremteni. Értelemszerűen a fotós mellett segítő búvár is volt a vízben, aki vigyázhatott Nataljára, de baj esetén villámgyors segítségre lett volna szükség: ilyen hideg vízben a túlélés esélye minden másodperccel romlik.

Végül elkészült a szenzációs anyag, ami egészen különleges ember-delfin kapcsolatfelvételt mutat be. Gyaníthatóan kevesen csinálják ezt Natalja Avszejenko után...

Az alábbi filmben pedig mozgóképen is megtekinthető, hogy is zajlottak az előkészületek, majd pedig maga a hihetetlen merülés.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

2 Tovább

Az orosz jég alatt

Oroszországban nem nehéz hideg helyet találni, télidőben az élet szerves része a hó és a jég. A helyiek alkalmazkodtak a viszonyokhoz, számukra semmi meglepő nincs abban, ha kemény téli hidegben kell munkába, iskolába menni, dolgozni, sportolni- akár merülni is.

Egyszer azt olvastam valahol, hogy sokat elárul egy-egy nemzetről a szókincsük. Azt meg máshol olvastam, hogy az oroszoknak például a lék szóra szép számú változatuk van, amiből a helyzetnek megfelelően választanak. Talán még a búvárkodáshoz a nyílt tengeren vágott lékhez is külön szavuk van? Akár az is lehet, mert rendszeresen merülnek ilyen viszonyok közt.

Sőt, ma ez az extrém kaland már a külföldi vendégek körében is népszerű. Persze kell némi szervezés hozzá, de akad pár búvárközpont, aki a szállást és a merültetést intézi, szóval egy kis kalandvággyal és pénzzel bele lehet vágni egy oroszországi búvártúrába.

A kérdés természetesen az, mi várja a búvárt a Fehér-tenger mélyén. Nem túl vonzó elutazni jó messzire sok pénzért, rengeteg nehéz cuccal, szárazruhával és fagymentes légzőautomatával pár olyan merülés kedvéért, ahol csak a rettentő hideg jelenti a kalandot. Nos, itt erről szó sincs: a meglepően tiszta vízben sokféle csak itt megtalálható élőlényt lehet látni. Még színek is vannak, a mindent domináló sejtelmes zöldön túl a különféle szivacsok vagy csillagok a lámpa fényében megmutatják valódi szépségüket.

És persze ott van maga a jég a búvár feje felett, amin átszűrődik a fény, és sejtelmessé teszi a vízben töltött időt. A fagyott víz furcsa alakzatokat hoz létre, ezek szintén olyan látványt nyújtanak, amelyek lenyűgözik az embert. A jég alá merülésnek a világon mindenhol megvan az izgalmas oldala, de az orosz északon az egyik legszebb arcát mutatja.

Ma még persze nem szokványos az, hogy valaki orosz vizekben akarna búvárkodni, de változik a világ. A trópusi tengerek vonzereje mindig is meg fog maradni, de akik valami újra, nagyon különlegesre vágynak, azok bizony előbb-utóbb tervbe veszik a hidegebb tengerek mélységeinek felfedezését is. Egyszerűen ilyenek vagyunk, néha vonz a kihívás, bevállalunk egy kis kellemetlenséget a kalandért cserébe. És hogy megéri-e? Bele kell kukkantani a videóba, és eldöntheti mindenki maga.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog