Barlangban rekedve

Edd Sorenson búvármúltjában van egy hihetetlen mentőakció.

barlang

A barlangi búvárkodás nem számít a legveszélytelenebb hobbinak. Ma már könnyen lehet olyan tanfolyamot találni, ahol elsajáthatítóak a zárt téri merülések alapszabályai, sok helyen vannak felkészült vezetők a búvárok kalauzolására, szóval messze nem akkora a kockázat, mint a hőskorban. Az viszont tény: igen gyakran az emberi tényező a legfontosabb egy baleset bekövetkezésekor.

Edd Sorenson azon rutinos, magasan képzett profi barlangi búvárok közé tartozik, aki vészhelyzet esetén riasztható. Oregon államból költözött Floridába, hogy barlangi búvárkodást oktathasson, mert errefelé bőven akadnak híres barlangi merülőhelyek. Ekkor vált a nemzetközi víz alati barlangi mentő egység (IUCRR) tagjává is.

Hiába van ilyen szervezet, az szinte soha nem fordul elő, hogy időben érkezne a segítség. Természetesen nem példa nélküli, hogy nagy szerencsével megmenekül aki barlangban reked: a közelmúltban Spanyolországban élt túl egy búvár több napot egy barlangban, és magyar búvárt is mentettek már pár éve zárt térből.

Ettől függetlenül Sorenson tudja, ha hívást kap, lélekben egy holttest keresésére kell felkészülni. 2012 áprilisában például hét órájába telt, amikor egy áldozatot kellett kihoznia egy igen szűk részről, aki beszorult. Amikor megkérdik tőle, hogy tud ilyen feladattal megbirkózni, azt mondja, kikapcsolja az érzélmeit, az elvégzendő munkára koncentrál.

Alig egy hét múlva újból csörgött a telefon, és egyből a legrosszabbra gondolt. A Mills Pond egyik felén tartott tanfolyamot- ha öt perccel később hívják, már víz alatt lett volna, nem tudott volna átrohanni a baleset helyszínére. Egy kétségbeesett apa hívta, aki fiával és lányaval a Twin Caves nevű helyen merült alá. Ennek a 6-30 méter mélységben húzódó, hosszú barlangrendszernek sok mellékága van, és kötél csak a fő ágban segíti a tájékozódást.

A barlangi búvárkodásban meglehetősen sok dologra kell figyelni, ami tanfolyamon sajátítható el. A csak nyílt vízi búvárkodásban járatos apa és merülőtársai úgy mozogtak, hogy felrúgták az aljzat üledékét, és a barlangban a látótávolság pillanatok alatt teljesen lecsökkent. Egy helyi barlangi búvár épp merülést vezetett, amikor látta, mi történik. Jelzett a csapatának, hogy kifelé, de épp csak annyi idejük volt, hogy a kötélhez menjenek és azt követve elindultak. Apa és fia őrült tempóban hagyta le őket, amikor megijedtek a teljesen zavarossá vált vízben.

A felszínen derült ki, hogy a lány nem tartott velük valamiért, valószínűleg egyszerűen nem látott semmit. A felemelkedő barlangi búvároknak könyörgött az apa, hogy menjenek vissza érte, de ők egyszerűen nem voltak felkészültek mentésre ilyen körülmények között, és nem vállalhatták senki életének a kockáztatását. A bajba került, pánikoló búvár felszínre hozatala csak a legképzettebb búvárok számára kivitelezhető egy barlangból.

barlang

Edd Sorenson számára mindig össze van készítve egy teljes barlangi felszerelés, ha azonnal riasztják mentéshez. Mire visszament érte a bolthoz, alkalmazottja már mindent összerakott a számára. A hívás után 15 perccel ért a helyszínre, beöltözött és lemerült- tudta, hogy minden pillanat számít.

Noha üledékfelhő borította a bejáratot, a tapasztalt búvár, tudta, merre kell keresnie. Beúszott, de gyakorlatilag semmit nem látott. Ezért aztán jobbra-balra úszva, minél nagyobb területet lefedve próbálta keresni az eltűnt búvárt- és tíz perc múlva egy kapálózó lábba ütközött. A lány egy apró kis üregbe dugta ki a fejét, ahol megrekedt némi levegő. Elmondása szerint próbált kijutni, de mindig elakadt, és óriási mázlijára visszatalált a kis üregbe. Fázott és ijedt volt, de végre megérkezett a segítség.

Edd Sorenson elmondta neki, kiviszi a barlangból- de nyugodtnak kell maradnia. Sorenson nem bízta a véletlenre a kijutást, saját kötelét már a keresés elején rögzítette. Így aztán visszataláltak a főkötélhez, és a kezét szorongató lánnyal elértek a kijáratig, ahol átpréselték magukat a lyukon, majd a felszínre emelkedtek. 

Először hitetlenkedés, majd kitörő öröm fogadta, hogy mind a ketten életben vannak. A lány már a vízben hálálkodni akarta, de Sorenson tudta, majd ráér erre, ha már a parton lesznek. A legrosszabbtól tartó apa szeretett volna valamit adni, de a mentőbúvár ezt visszautasította. Így aztán egy alapítványnak adott pénzadományt a nevében. A megmentett búvár egy kedves levélben mondott köszönetet, amit Sorenson azóta is őriz. 

Ez a történet tehát jól végződött- de sajnos ez a ritkább eset. Természetesen nem lehet tökéletesen nullára csökkenteni a kockázatot, de felkészüléssel, tanulással, a képzett búvárokkal való merüléssel legalább az emberi tényezőre befolyással lehetünk. Aki csak olyan merülést vállal be, amelynek során bekövetkező vészhelyzeteket kezelni tudja, nagyban javítja az esélyeit. Mert nem mindig van pont kéznél egy Edd Sorenson...

0 Tovább

A Molnár vonzása

Jó látni, amikor egy búvár először csodálkozik rá a Budapest alatt rejtőző hihetetlen barlang világára.

barlang magyarország

Minden történet indul valahonnan: ez is évekkel ezelőtt kezdődött, amikor egy fiatal lány kedvet kapott a merüléshez, családi indíttatásból. A vonzódásból lelkesedés lett, a kezdőből ügyesedő búvár, s ahogy nőtt a kíváncsiság, úgy váltak a korábban elérhetetlennek tűnő helyek is merülési célponttá.

barlang magyarország

Én, aki elég jól ismerem a magyar és külhoni búvárkodási lehetőségeket, s van már mögöttem pár jó kaland, persze bőven tudtam mesélni, és a jó hallgatósággal mindig szívesen megosztom a történeteimet. Sokat merültünk együtt, kicsit olyan lett a fiatal lány, mint a tanítványom. Nem csak a búvárkodásról magáról beszélgettünk, hanem élményekről, kedvencekről is. A sztorijaim közül pedig nagyon nagy hatással lettek rá azok, ahol a Molnár János-barlangról meséltem, mert engem is mindig lenyűgöz az a tudat, hogy micsoda vízzel teli labirintus van a Rózsadomb alatt. 

barlang magyarország

Ez a világszinten egyedülálló melegvizes barlang, ami előtt villamosmegálló is van, és sétatávolságra fekszik a belvárosi látványosságoktól, valóban Budapest egyik féltve őrzött, kevesek által ismert titka. Merültem már itt párat és fogok is még, annyira izgalmas, különleges hely.

barlang magyarország

Noha az ifjú búvártárs rágta a fülemet, én sokáig türelmre intettem: kell ahhoz némi rutin, hogy valaki biztonsággal vállalkozhasson ott egy merülésre. Aztán amikor tudtam, itt az idő, segédkeztem abban, hogy a karácsonyi meglepetése egy merülési lehetőség legyen a Molnárban. Nagy volt az öröm, majd jött egy hónap, amíg izgatottan kellett várakozni a kiválasztott nap eljövetelére, számolva a napokat.

barlang magyarország

Azt gondolom, a búvárkodásban, mint sok minden másban, két dolog fontos: tudd, mire vagy képes, és tudd, hogy mire nem. Az előbbi szerencsére bővíthető, ezért inkább az utóbbira kell koncentrálni. És én teljesen biztos voltam benne, a szokatlan környezet, a dupla palackos felszerelés ellenére büszke lehet erre a lányra, aki nagyon fogja élvezni a búvárkodást a Molnárban.

barlang magyarország

Mert én is tudtam, ő mire képes. Nem volt váratlan, hogy elbírja a nehéz felszerelést, hogy nem riasztja meg a barlang, mert ha a képesség, az odafigyelés, az akarat megvan, akkor nincs legyőzhetetlen akadály. És a bátrak jutalma a szép kaland: amikor feltárul a hihetetlenül tisztva vízben egy-egy nagy terem, metróalaguatat idéző hosszú járat, gyönyörű kristály, akkor mindenkinek leesik az álla. Született budapestiként szembesülni azzal, milyen világ rejtőzik a felszín alatt, s aztán a felszínen azzal az érzéssel szemlélni a rengeteg embert, hogy azon kiváltságosok közé tartozol, aki láthatta ezt- óriási érzés lehetett a számára.

barlang magyarország

Rabul ejtő élmény, és azt hiszem, a vonzás kicsit sem csökkent azután, hogy teljesült a nagy álom. Talán még vége sem volt a merülésnek, amikor már a következőt tervezgette a lelkes ifjú búvár. Tudom, hamarosan azért fogják a fülemet rágni, hogy mielőbb menjünk vissza a Molnárba- és én ismét állni fogok a kihívás elébe!

0 Tovább

Pesti búvárkodás külföldi szemmel

Magyarországon járt és forgatott a Great Big Story stábja.

barlang magyar

Nem meglepő módon híre ment a nagyvilágban a Molnár János-barlangnak, hiszen nem nagyon van olyan, hogy egy lüktető nagyváros szívében lenne merülhető hely. Ráadásul meleg és kristálytiszta vízű barlangról van szó, nem tudom, bárhol létezik-e hasonló. A Frankel Leó utcában sétálók csak a Malom-tavat látják, és fogalmuk sincs, anna vize egy eddig több, mint hét kilométer feltárt járatú barlangrendszerből származik.

barlang magyar

A Great Big Story a CNN-hez kötődő, New Yorkban, Londonban és Stockholmban is központot fenntartó médiavállalkozás, ami rövid, izgalmas képi világú anyagokat ad közre a közösségi médiában. Elég érdekesnek gondolták az igazi természeti csodának számító budai barlang merülés sztoriját is, és erről készítettek egy látványos, szép anyagot, ami elég jól érzékelteti, milyen meghökkentő az a titokzatos járatrendszer, ami a rengeteg turista számára gyakorlatilag láthatatlan.

Jellemző, hogy sokszor mi magunk sem tudjuk, mekkora értékek rejtőznek hazánkban: ez a videó lett az utóbbi napok egyik legnagyobb nézettségű, legtöbbször megosztott filmje a Great Big Story oldalán, ahova igen sok anyag kerül fel. Ilyen kincsei vannak Magyarországnak, amik megérdemlik a figyelmet és a védelmet egyaránt, hiszen igazán büszkék lehetünk rájuk.

0 Tovább

Hihetetlen menekülés

Két nap után került elő élve egy barlangban eltűnt búvár.

Az 54 esztendős spanyol barlangi búvár, Xisco Gracia komoly rutinnal bír a zárt téri merülések területén, de ezúttal csak hajszálon múlt az élete. 

barlang

A Baleár-szigetek elsősorban nyaralóhelyként ismertek, és ha búvárkodik is valaki, szinte kizárólag a tengeri merülőhelyekre jut el. Jóval kevesebben tudják, hogy rendkívül látványos, tiszta vízű barlanglabirintus is rejtőzik a szigetek alatt, ahova csak kutatók juthatnak el.

Xisco Gracia Mallorca szigetén merült alá, ahol már igen sokszor járt. A több kilométernyi hosszú járatban könnyen el lehet tévedni, ha valaki nem kellően felkészült. Gracia nem egyedül indult el, és ez volt a szerencséje: amikor a felszerelés hibája már nem volt elegendő levegője a visszatéréséhez, társa, Guillem Mascaro volt az, aki hírt vitt a történekről. 

barlang

Mascaro pontosan meghatározta azt a helyet, ahol Gracia megpróbált életben maradni egy levegős részen. A kis teremben a búvárnak nem volt élelme, és gyakorlatilag teljes sötétségben várakozott arra, hogy valaki a segítségére jöjjön. Ám nem tudhatta, mi zajlik odakinn.

A mentőcsapatok ugyanis egyből megkezdték a keresést, de még a pontos hely ismeretében sem volt egyszerű megtalálni Graciát, aki a barlang távoli pontján várakozott. Több, mint hatvan ember dolgozott megfeszítve, hogy sikerüljön élve kihozni őt, de egy ponton fel kellett adni a keresést, annyire lecsökkent a látótávolság a barlangban.

barlang

Gracia 48 órán át várakozott a vaksötétben, ám mivel teljesen elvesztette időérzékét, azt hitte, már öt napja van a barlang mélyén. Gyakorlatilag biztos volt benne, hogy társának nem sikerült kijutni, így nem is értesíthetett senkit, tehát nem is keresik őt. 

Ám a többi búvár nem adta fel a reményt, rátaláltak és szerencsésen ki is hozták. Gracia most a kórházban lábadozik, és természetesen nagyon hálás azoknak az embereknek, akik annyi energiát öltek a kimenekítésébe. Reméli, ha felépül, ismét kalandozhat a víz alatti barlangok különleges világában.

Meg kell jegyezni a történet végén, hogy hasonló csodaszámba menő menekülésre nálunk is sor került: 2002-ben az Esztramos barlangban eltűnt búvárt találták meg élve, és megfeszített munkával őt is sikerült kihozni.

0 Tovább

Egy délelőtt a Molnárban

Ismét volt szerencsém merülni a Budapest szívében levő barlangban.

magyar barlang

Remélhetően már nem nagyon kell bemutatni a Molnár János barlangot búvárkörökben. A Rózsadomb alatt húzódó, több kilométer hosszú vízzel telt járatnak híre ment az egész világon. Ez persze érthető is: télen-nyáron meleg a kristálytiszta víz a mélyben, és egészen hihetetlen látványosságok akadnak itt.

magyar barlang

Abban van némi zavar, pontosan ki merülhet itt. Ennek jól szabályozott feltételrendszere van, az első szakasszal megfelelő rutinnal rendelkező, de barlangi búvári végzettséggel nem rendelkezők is megismerkedhetnek profi vezető kíséretében. Most is két ilyen búvártárs jött el, hogy saját szemükkel nézzék meg ezt a különleges helyet.

magyar barlang

A legtöbbeket meglepi az, hogy valóban ennyire Buda szívében van a hely, pár lépésre a legközelebbi villamosmegállótól. Aztán a tó is mindenki fantáziáját megfogja, aminek partján ott van az elhíresült mocsári ciprus- a híresztelésekkel szemben épen, nem esett semmi baja.

magyar barlang

Aztán odabenn jöhet az alapos eligazítás, az ismerkedés a felszereléssel, a merülési terv ismertetése. Ilyenkor persze mindenkiben dolgozik az adrenalin, és amikor elsüllyedünk a sötét vízben, csak lámpáink fényére hagyatkozva, izgatottan várjuk a kalandot.

magyar barlang

És a Molnár nem okoz csalódást: nem kell mélyre hatolni ahhoz, hogy különleges szikrákat, hihetetlen kristályokat lássunk, meghökkenjünk a tíz méter alatti fantasztikus látótávolságon. Az pedig hab a tortán, hogy megnézhetjük a barlangban élő aprócska vakrákokat is.

magyar barlang

Azt hiszem, roppant szerencsések vagyunk, amiért nem kell drága repülőjegyre vadászni, az ideális szezonra várni, ha egy igazán lenyűgöző helyen merülnénk. Ha valakinek van egy haladó búvári végzettsége, megfelelő tapasztalata, tehet egy kirándulást a Molnárba, testközelből láthatja, micsoda kincsen ül Budapest. Tagjai lehetünk annak a szűk csapatnak, akik saját szemükkel láthatják ezt. S ki tudja, biztos akad, akinek ez nem elég, és barlangi tanfolyamot végezve mind többet akarnak maguknak felfedezni ebből a fantasztikus természeti képződményből, ami még sok titkot rejt.

magyar barlang

A merülés után vigyorgó, lelkes búvárok mellett azok is örülnek, akik számtalanszor merültek már itt, s most másnak mutathatják meg a barlangot. Vélhetően ők is ugyanúgy kezdték: rabul ejtette őket a Molnár szépsége egyetlen merülés alatt...

0 Tovább

Mallorca mélye

Mindig, mennyi rejtett szépség van a vizek mélyén: a nyaralóhelyként ismert spanyol sziget a barlangi búvárok egyik kedvence.

barlang

Tudom, hogy manapság nem nagyon szokás 20 perces filmeket megnézni, még ha nagyon izgalmasak is. De hátha van olyan, aki rápörög JP Bresser egészen kiváló dokujára, ami a többségünk számára elérhetetlen vízzel telt barlangokat mutat meg. Érdemes belekukkantani!

A víz kristálytiszta, és hihetetlenül szép sziklaformációkat lehet megcsodálni a búvároknak. A járatok szűkek ugyan, de a rutinos barlangi búvárok számára nem jelent az ilyen akadályt. És akadnak azért látványos, nagy termek is.

barlang

És mindez egy olyan helyen, ahol minden évben rengeteg turista nyaral, pancsol, bulizik. (Meg kell jegyezzem, ilyenkor mindig eszembe jut a Molnár János-barlang, ami hasonló rejtett kincse Budapestnek, amiről kevesen tudnak, pedig szintén világcsoda.) De még barlangba se kell menni, gyanítom, Mallorca közelén egy hétköznapi nyílt vízi merülés során is van mit néznie a búvároknak. A mélyben mindig van valami izgalmas...

barlang

barlang

0 Tovább

Az opálbánya mélyén

A szomszédos Szlovákiában van egy igazán különlegesnek számító merülőhely.

barlang bánya

A mindenféle titokzatos helyeken vízzel telt járatok merészkedő barlangi búvárok nagyra értékelik az érdekes helyeket. Nem csak az igazi barlangok vonzzák őket, hanem minden más lehetőség, legyen az atomrakéták silója, ipari műemlék vagy bánya. Abból a szempontból nincs is különbség bánya és barlang között, hogy mind a kettő zárt tér, amihez speciális felkészültség és felszerelés kell.

barlang bánya

Közép-Európa is felkerült a barlangi búvárok térképére, jelentős részben Magyarországnak köszönhetően, hiszen Budapesten található a világhírű Molnár János-barlang, vagy a kőbányai pincerendszer. Északi szomszédunkban pedig mostanában egy opálbánya vízzel elárasztott járatai vonzanak sok búvárt.

barlang bánya

Persze hiába érdekes a látnivaló, hiába kristálytiszta a víz, az a négy fokos vízhőmérséklet legalábbis borzongató, még ehhez megfelelő száraz búvárruhában is. Ilyenkor jön kapóra, hogy merülnek ott helyettünk mások, és még videóznak is...

0 Tovább

Búvárok az uránbányában

Lengyelországban különös helyen merülhetnek a legmerészebbek: a Kowary uránbányának nagy jelentősége volt annak idején.

bánya barlang

Arról mindenki tud, hogy a második világháború után indult fegyverkezési versenyben a szovjetek is mindent megtettek azért, hogy kifejlesszék saját atombombájukat. Ez sikerült is nekik, és azóta rengeteg atomfegyvert építettek már. 

Az viszont talán meglepőbb, hogy az atombombával végzett kísérletekhez szükség hasadóanyag a szovjetek által megszállt Lengyelországból származott. 1945-ben nyitották meg az uránbányát Kowaryban, ám az szupertitkosnak számított. Annak idején ez volt a Szovjetúnió legfontosabb uránforrása.

bánya barlang

A bányát hivatalosan 1963-ban zárták be. A nagyközönség akkor halhatott a helyről, amikor az egyik járatban elkezdték a radonterápiás kezeléseket. Manapság pedig turistalátványosságnak számít az egykori uránbánya.

Ahogy sok más felhagyott bányával előfordul, a víz sok járatott elöntött. Így aztán csak búvárok járhatják be a mélyen levő vágatokat, akik a meglepően tiszta vízben láthatják az egykori ácsolatokat. A merülés során feltehetően nem kell sugárzástól tartani már, másképp aligha jönne ide bárki.

Ilyen helyen persze már az is kaland, amíg valaki elviszi a cuccát a merülés kezdőpontjáig, hiszen sötét járatokban kell szállítani a nehéz felszerelést.

Szóval a képzett barlangi búvárok számára mindenképpen kaland egy ilyen elárasztott bánya. Nem olyan, mint egy természetes barlang, és főleg nem olyan mint egy korallzátony- de a búvárkodásnak ezer arca van, és mindenki megtalálhatja, ami neki a legjobban tetszik. 

0 Tovább

Siklás a sötétben

A barlangi búvárkodás világába nyújt betekintést ez a minden sallangot nélkülöző videó.

Az egész úgy kezdődik, ahogy szokásos: a felszínen nem látszik semmi különös, csak egy jelentéktelennek tűnő, vízzel telt üreg. Az ember azt sem tudja, van-e alatt legalább 1-2 méteres mélység, vagy csak egy sekély tavacska. 

barlang video

Aztán a folytatásban pedig nincs más, mint a perceken át kristálytiszta, hatalmas átmérőjű járatokban úszó búvár. A mozgást vontatóval könnyítik meg, még uszonyozni sem kell, a búvár csak siklik. Normál esetben itt minden sötét, és csak azért ilyen látványos, mert annyira tiszta a víz, hogy a lámpa fénye mindent beragyog.

barlang video

Persze tudni kell, hogy itt a bejárattól több száz méterre, egy vízzel telt barlangban vannk a búvárok- és ez az a tudat, ami miatt szívesebben nézem, mint csinálom ezt a fajta merülést. Nem is való mindenkinek... A videóban pont az a nemes egyszerűség zseniális, hogy perceken át követhetjük minimális számú vágással a búvárokat, és így sokkal jobban érezhető, milyen érzés is ilyen helyen búvárkodni.

barlang video

0 Tovább

Albán barlangok mélyén

Lenyűgöző helyeken merült és fotózott Irena Stangierska.

barlang fotó

A lengyel búvárfotós kevesek által ismert édesvizes barlangokban készítette ezeket a fotóit. Persze mondani sem kell, hogy annak, aki ilyen helyeken akar merülni, egy kicsivel többre lesz szüksége minimális búvártudásnál. Bár a szelfi műfaja nem az én világom, kétségtelen, olyan vagány önarcképekkel megengedő vagyok, mint amilyeneket Irena készít.

barlang fotó

Visszatérve az albán barlangokhoz, ide kevesen szoktak utazni. Az ország maga nem túl vonzó hely, legalábbis a tömegturizmus még elkerüli. Búvárokról se gyakran hallok, akik ide készülnének, pedig valamikor egészen régen például a magyar búvárkodás egyik úttörője, Rádai Ödön is Albániába szervezett expedíciót. Persze akkor még 1957-et írtunk, más világ volt itt is, és ott is. Nyilván szép lassan egyre több kalandvágyó búvár kel majd útra, hogy szétnézzen az ország tengerpartjai mentén és édesvizes barlangjaiban. A Viroit, a Skotini és a Petranik barlangban készült fotók minden bizonnyal sok technikai búvárt csábítanak majd.

barlang fotó

barlang fotó

barlang fotó

barlang fotó

barlang fotó

barlang fotó

barlang fotó

barlang fotó

barlang fotó

barlang fotó

barlang fotó

0 Tovább
«
1234

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés


Google hirdetés

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

divecenter.hu

Hirdetés

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog