A korallokat pusztító töviskoronás csillagok ellen harcolnak mérgekkel, sőt, már önműködő drónok bevetését tervezik, de egy kutató szerint sokkal egyszerűbb módon is ki lehet őket pusztítani: ecettel.

A Nagy korallzátonyra leselkedő veszélyek egyik legnagyobbika egy lassan mozgó tengeri csillag: a roppant szapora töviskoronás csillag. Az állat lassan kúszva megeszi a korallokat, így kihalt pusztassággá változtatja az egykor élő zátonyokat.

A búvárok több csapatban dolgozva egy év alatt nagyjából 350,000 ezer csillagot öltek meg, amihez általában mérget használtak. Ez még így is csak a töredéke a Nagy korallzátonyon található töviskoronásoknak, és mindig lesz is belőlük, mert szaporodási időszakonként több tízmillió petét bocsátanak ki az állatok.

Ha már harcolnak velük, akkor sokkal előnyösebb lenne környezetbarátabb anyagot használni, ami ráadásul könnyen beszerezhető- főleg a harmadik világ országaiban. Mint kiderült, az ecet lehet a "csodafegyver", ami természetesen jóval olcsóbb is a mérgeknél.

Ám a bevetés előtt alaposabban megvizsgálják a kutatók. Lisa Bostrom-Einarsson szerint nincs okuk azt feltételezni, hogy az ecet nagy kárt okozna más lényekben, de már semmit nem használnak fel csak úgy, gondos előzetes tesztek nélkül. Épp elégszer volt már olyan, hogy biztonságosnak gondolt szerekről később derült ki, mennyi galibát okoznak. Az ecethez tehát csak akkor nyúlhatnak a búvárok, ha biztosak benne, csak a csillagokban tesznek vele kárt.