Nem éppen szokványos helyszín egy politikai demonstrációhoz a tenger feneke, de a Maldív-szigeteken még ez is előfordulhat: a börtönbe vetett egykori elnök, Mohamed Nasheed szimpatizánsai merültek alá. A búvárok transzparenseket vittek magukat, így fejezték ki nemtetszésüket.

A nagyjából száz búvár ezen a különleges módon tiltakozott a szerintük koncepciós eljárásban bíróság elé állított elnök meghurcolása ellen. A Maldív-szigetek belpolitikájában nem vagyok túl járatos, de az olvasottak alapján arról van szó, hogy a három évtizeden át zavartalanul kormányzó Maumoon Abdul Gayoom után Nasheed volt az első demokratikusan választott elnök. Neki szívügye volt a környezetvédelem, és a klímaváltozás elleni tiltakozásként kormányával kihelyezett ülést rendezett a tenger mélyén.

Ezek után nem meglepő, hogy a vele szimpatizálók is odalenn demonstrálnak. Most éppen a korábbi diktátor rokona van hatalmon, nem csoda, hogy Nasheed félreállítása nem jönne neki éppen rosszul a 2018-as választások előtt. 

A búvárok tüntetésének mindenesetre van néhány igazán pozitív vonása. Egyrészt aligha hangoskodnak, másrészt biztosan nem gyújtanak tüzeket a víz alatt, és ami a legjobb, nem kell oszlatni sem a tömeget- amikor elfogy a palackból a levegő, hazamennek maguktól.