Ez is amerikai bolondéria, legyinthetnénk, ám mivel víz alatt zajlik, engem "hivatalból" érdekel. Számunkra az egész Halloween-kultúrkör újdonság, érdekesség, van, aki nálunk is tököt farag, mások meg vállat vonnak. Abszolút nem kötelező részt venni benne, akinek viszont kedve van hozzá, az interneten található képekből bőven meríthet ihletet.

Én is csináltam már töklámpást, és kicsit sem érzem cikinek. Nekem ez csak móka, nem több. Isten tudja mennyi olyan hazai szokás is van, ami valaki számára nagy fontossággal bír, míg másokat csak a külsőségei érdekelnek- vagy az sem. 

Ha lenne itthon olyan hely, ahova érdemes lenne víz alatti tökfaragást szervezni, meglehet, bele is vágnék, mert eddig még csak felszínen kísérleteztem ezzel a műfajjal. A lényeg az, hogy mi, búvárok összejöjjünk és jól érezzük magunkat. A külföldi videókat elnézve ez szinte garantált.

Mivel a levegő mennyisége korlátozott, könnyű időlimitet meghatározni a versenyzők számára. Kell még zsűri, no meg felkészült segítők víz alatt és felett, ha valaki netán a mélyben nem bánik olyan ügyesen a késsel még. És akkor már csak egy dolog hiányzik: meleg időjárás ehhez passzolóan kellemes hőfokú vízzel, hogy se lenn, se fenn ne fagyjon össze senki. Na, ez az apróság jelenti idehaza a legnagyobb gondot, ezért nem lesz a búvárok tökfaragásából nálunk tömegsport...