A Párizsban egy újság szerkesztőségére támadó terroristák tette felháborította az egész világot. Izraelben sajnos sokkal gyakoribbak a minden oldalon áldozatot szedő incidensek, és ezért arrafelé már a víz alatt is felkészülnek a rossz szándékú behatolókra.

A haditengerészet amerikai és európai cégek bevonásával egy különleges víz alatti védővonalat épít ki a libanoni határon, ahol szonárok bevetésével folyamatosan figyelni fogják a mozgást. Attól tartanak ugyanis, hogy a Hezbollah a tenger felszíne alatt úszó harcosokat küld az országba, akik fegyvereket csempésznek be oda. Így minden búvárt és víz alatti járművet meg fognak figyelni az érintett területen- ám természetesen azt titokban tartják, pontosan hol lesznek az eszközök.

Hasonló mélységi védővonal már létezik a Gázai övezetnél is, és állítólag már Hamasz kommandót elcsíptek a segítségével. Júliusban történtek az esetek, amikor a szárazföldi és a légi egységek már akkor ott voltak az érintett helyszínen, amikor a támadók még partra sem szálltak.

Háromféle támadással számolnak Izraelben: a magányos búvárok behatolhatnak az országba, és ott például robbanószerkezetet helyezhetnek el a partmenti létesítményeken. Több búvár egy járművel akár több és nagyobb fegyvert is magával tud vinni, de az is lehetséges, hogy távirányítású eszközökkel próbálnak támadni. Ám bárhogy is támadnának, ha idejében észlelik őket, gyorsan feltartóztathatók búvárok is, kilőhetők a járművek is.

Izrael más tengeri határát is védeni próbálják hasonló módon, például a Vörös-tengeren. Sok partszakaszot töltenek meg a nyaralók, akiknek fogalma sem lehet arról, hogy karnyújtásnyira tőlük a víz alatt milyen veszély leselkedhet rájuk. A víz mélyén nincs kerítés, máshogy kell felvenni a harcot a behatolókkal, és erre a folyamatosan megfigyelés és állandó jelenlét a megoldás. Ez komoly erőforrásokat igényel, ezért azonosítani kell a leginkább problémás helyszíneket: elsősorban az északi, Libanonnal határos partszakaszra koncentrálnak jelen pillanatban. Már tisztában vannak azzal, hogy a Hezbollah búvárokat is kiképzett, akik gyorsan alatt elérhetik Izrael területét a víz alatt, és pillanatok alatt a felszínen lehetnek, ha nem veszik észre őket a mélyben még időben.

Ezért fejlesztik az ilyen irányú képességeket az izraeli haditengerészetben. Talán egyszer eljön az idő, amikor a Közel-Keleten nem lesz szükség az állandó készültségre, de ma még minden kockázattal számolni kell.