Orosz búvárok keresztény templomot akarnak felhúzni a mélyben- egy hatalmas keresztet már el is helyeztek a Krím-félsziget közelében.

Akadnak, akik számára a búvárkodás magában is spirituális élmény: a mélyben lenni, átélni a súlytalanságot, találkozni a különös víz alatti lényekkel elég ahhoz, hogy megteljenek áhítattal. Csodás világ ez, nem csoda hát, hogy sokan igazi szerelmeseivé válnak az első merüléstől.

Ám vannak, akiknek ez nem elég. Sokfelé helyeztek el kegytárgyakat, valláshoz kötődő szobrokat a tengerben, némelyikük igazi zarándokhellyé vált. Egy hír szerint orosz búvárok egy csoportja még ennél is többet szeretne: igazi templomot állítanának fel 20 méter mélyen. Lenne ott oltár, ikonok (természetesen nem festvények, hanem inkább domborművek), és így tovább. A templom Szent Miklós nevét viseli majd.

Első lépésként egy három tonnás keresztet helyeztek el a kiszemelt helyszínen. Asztal és masszív beton gyertyatartó is kerül majd mellé hamarosan. Aztán megnézik, a téli viharok tesznek-e bármilyen kárt a felállított dolgokban, mert ennek ismeretében döntenek a hogyan továbbról.

Ugyanis komoly terveik vannak az oroszoknak: a templom közelében csak a búvárok számára látogatható múzeumot is kialakítának. A Krím történelme lenne a fókuszban, ehhez kapcsolódóan egykori hadihajók maradványait, fegyvereit állítanák ki. Elsősorban a meghatározó 1854-55-ös és 1941-42-es harci eseményekre szeretnének koncentrálni.

A helyi búvárok hisznek benne, hogy az új merülőhely sokakat vonzana ide, akik egy merülés alatt imádkozhatnának majd bővíthetnék ismereteiket.