Sajnos nem egyedi az a videó, ami Tajvan közelében készült.

Xiaoliuqiu szigete Tajvantól délre található, és itt készítette egy búvár a felvételt szemetet gyűjtő társáról. Az aljzatot szinte beborítja a sok hulladék, elsősorban a műanyag palackok, az egy zsákkal felszerelkezett szemétgyűjtő meglehetősen sziszifuszi munkát végez.

A videós, Hiau Su a környéken élő veszélyeztetett tengeri teknősök tanulmányozása miatt utazott ide, de mondani sem kell, a jelek arra utalnak, van itt probléma bőven a tengerben a teknősökre fenyegetést jelentő dolgokon túl is. A tenger hullámai által mozgatott palackok plasztik takaróként borítják be a homokot- és választ kaphatunk rá, hova is kerül az újra fel nem dolgozott műanyag hulladék.

Pedig Tajvanon komoly előrelépést tettek ez ügyben, az országban már a műanyag szemét 55 százalékát begyűjtik és feldolgozzák. Ám ez nyilvánvalóan még mindig nem elegendő.

Megjegyzem, ilyen problémával a világ sok pontján szembesülhetünk. Nekem az alábbi felvételt Málta egyik szép öblének mélyén "sikerült" készíteni. Vannak helyek, ahova az áramlás igen nagy számban viszi a hulladékot, s az ilyen látvány nagyon letaglózó.

Nem egyszer vettem részt pont ezért víz alatti szemétgyűjtésben, de amit így elérünk, az csak csepp a tengerben. Sajnos azért is, mert mi csak korlátozott mélységig dolgozhatunk, s ki tudja, mi van még a nagy mélységeken...