A Nickelodeon a korallzátonyairól híres Fülöp-szigeteken építene víz alatti élményparkot.

A gondosan előregyártott kalandok korát éljük: a Disneyland alapítása óta eltelt pár évtizedben egyre szaporodnak a csillogó-villogó, egy téma köré épített élményparkok, ahol gondosan megtervezett szórakozatásban lehet része azoknak, akik azt hajlandóak megfizetni. Vannak helyek, ahol más látványosság nem lévén, szeretnek ilyenben utazni- Dubaj például a Ferrari-élményparkkal mesélhetne erről.

De ahol az élővilág, a történelmi látnivalók vagy egyszerűen csak lélegzetelállítóan szép tengerpartok ott vannak, nehezen indokolható a gigantikus szórakoztatócentrumok létesítése. Tudjuk, ahol nincs strandbelépő, ott nem lehet megszednie magát a pancsolásból senkinek, ám garantálom, a szálláson, evésen-iváson és a programokon bőven van nyereség (amivel semmi gondom nincs, csak a tény kedvéért rögzítem). Viszont egy olyan mesterkélt világ, aminek a felépítéséért előbb rombolni kell, a több bevétellel együtt is hosszabb távon kárt okoz.

A Nickelodeon, aminek legismertebb karaktere Spongyabob, mégis ilyen tervet álmodott meg. A hoteleket, élményparkot tartalmazó komplexum laza 400 hektáron terülne el Palawan szigeten, a víz alá is benyúlva. Az ígéret szerint a rajongók természetes(?) közegükben találkozhatnának kedvenc mesefiguráikkal.

Én elmondhatom, láttam már ezt-azt a tengerben. Rozsdás Rákolló nincs odalenn, viszont van milliónyi más dolog, ami valóban él. Szerintem nyugodtan hagyjuk meg a határvonalat a szórakoztató fikció és az izgalmas valódi élővilág közt. Itt van egy kép Palawanról, biztosan azt szeretnénk, hogy felhúzzanak ide egy pár gigahotelt, a víz alá meg csicsás integető műanyagfigurákat, némi korallzátony lerombolása árán?

Nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy az elsősorban szép tengerpartjai miatt népszerű Fülöp-szigetek vonzerejének egy csicsagyár tenne jót. Persze, lehetne mindennap zombishow-t tartani a Vatikánban, csak éppen minek? 

Mindenesetre a környezetvédők természetesen felháborodtak. És úgy gondolom, nem is lenne jó üzenete a Spongyabob-rajongó gyerekeknek se, hogy a pénz kedvéért bármi lerombolható, megváltoztatható következmény nélkül. A végén még epizódok születnek arról, hogy Spongyabob és haverjai hogy dózerolják le a zátonyokat, és tőzsdei befektetéseik értékei az egekbe szökik és mindenki boldog (az elpuszított élőlényeket kivéve, de róluk már nem kell beszélni). Miközben meg pont azokkal a problémákkal szembesülünk a világban, hogy ez nagyon nem így működik.

Hiába ígérik, semmiféle környezetkárosítással nem jár a gigaprojekt, őszintén szólva ki hiszi ezt el? És ha az időnként korrupt helyi szervek által kiszabott alibibírságok is bele vannak kalkulálva a költségvetésbe? Láttunk már ilyet. Szóval én nagyon szkeptikus vagyok. És nagyjából száz százalékig biztos vagyok benne, hogy a Nickelodeon talál majd másik helyet, ahol messze nem lesz annyira problémás valami tenger alatti vidámpark kialakítása, és akkor mindenki elégedett lehet...