Brit vizekben talált egy szép nagy aranyrögöt egy búvár.

Sok helyen kutatnak arany után a világ minden pontján, így a tengerben is. A légzőkészülékes aranyásók munkája meglehetősen monoton, és szó nincs gyors sikerről és meggazdagodásról: Vince Thurkettle már hét éve merült rendszeresen Moelfre falu környékén, amikor ráakadt a 91 grammos, kisebb tojás méretű aranyrögre.

Pedig nem csak ötletszerűen választotta ki a helyet. Itt, a Wales-hez tartozó Anglesey északi részén süllyedt el a Royal Charter nevű hajó 1859. október 26-án. Olyan vihar tombolt akkor a tengeren, hogy állítólag 200 hajó veszett oda. A Royal Charter fedélzetén sok aranyásó is utazott, akik Ausztráliából tartottak Liverpoolba, az évek alatt összekuporgatott zsákmányukkal együtt. Ám azon a végzetes napon sokan vesztek oda, a becslések szerint 450 ember tűnt el örökre a legénység tagjai és az utazók közül. Ez minden idők legsúlyosabb hajókatasztrófája volt Wales vizeiben.

A sok-sok arany miatt pedig szintén egyedinek számít a helyszín. Akár 120 millió fontos érték is a víz mélyére kerülhetett, így nyilván érdeklődtek a kincsvadászok is. A legnagyobb sikert viszont Thurklettle könyvelhette el, aki ugyan csak apró szemcsékre számított, mégis alig 5 méteres mélységben, a roncstól 40 méterre talált egy méretes aranyrögöt.

Noha még 2012-ben megtalálta azt, idáig nem volt nyilvános a lelet ténye, mert meg akarták előzni, hogy boldog-boldogtalan lemerüljön az aljzatot túrni. Thurklettle mostanra végzett a hely átfésülésével, így már el lehetett árulni, milyen különlegesen értékes dologra bukkant. Elmondása szerint egy szép napon merült alá, amikor a napsugarak megcsillantak az aranyrögön. Amikor felemelte, akkor érezte, milyen nehéz.

Thurklettle most hatvan esztendős, de már huszonéves kora óta foglalkozik kincskereséssel. Egy ideje már főállásként foglalkozik ezzel, a víz alatt két évtizede keres aranyat. Noha a világ több pontján kutakodott már, kedvenc helye az Egyesült Királyság és Írország. Ehhez mérhető felfedezése még nem volt, hiszen brit területen az eddigi legnagyobb aranyrög 59 grammos volt csupán. 

A profi és szabálykövető kincskereső bejelentette az aranyrög megtalálását, ami a roncs tulajdonosát, a kormányzatot illeti meg. A leletet vélhetően múzeumban állítják majd ki, de Thurklettle munkáját is pénzjutalommal honorálják majd.