A Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozása nem csak az ott élő emberek mindennapjait forgatta fel, érintettek többek között a haditengerészet szolgálatába állított tengeri emlősök is.

Mint az már közismert, már évtizedek óta kísérleteznek azzal, hogy delfineket és fókákat képezzenek ki különféle bevetések végrehajtására. Az ezekről szóló anyagok egy része titkos, nem tudható biztosan az, hogy például ellenséges búvárok megölésére is felkészítették-e az állatokat. Az viszont bizonyos, hogy a szovjetek és az amerikaiak jártak élen a kísérletezésben a hidegháború idején.

Ám emlősök manapság is "szolgálnak". A Szovjetúnió szétválása után a Krím-félsziget az ukránok fennhatósága alá került, és ezzel sok katonai létesítménynek is a gazdái lettek. Ezek közé tartozott a delfinek kiképzését végző központ. Ám miután a félsziget visszakerült az oroszokhoz, ezek az állatok is új főnököket kaptak, a legfőbb parancsnok maga Vlagyimir Putyin elnök lett.

A kiképzőközpont az orosz védelmi minisztérium fennhatósága alá tartozik mostantól, és nekik eszük ágában sincs lemondani a kiképzett harci delfinekről és fókákról az ukránok javára. Remélhetően nem azért van szükség rájuk, mert különféle felderítő- és szabotázsakciókra akarnák bevetni őket a közeljövőben. Az ukránok fegyverként tekintenek rájuk, és azt kérték Moszkvától, hogy ugyanúgy adják át őket, mint a Krím-félszigeten maradt ukrán harceszközöket.

Más célokra kiképzett delfinek is élnek a félszigeten. Szevasztopol városban például sérült gyerekek fejlesztésében részt vevő állatok vannak, és ezek továbbra is ilyen feladatot kapnak.

Érdekesség, hogy a tengerben élő harci delfinek nincsenek folyamatosan elzárva. Minden évben előfordul, hogy a párzási időszakban 2-3 hím akár egy hétre is eltűnik, aztán visszatérnek a bázisra. A jól kiképzett állatok nyilvánvalóan teljesen szocializáltak, ezért ragaszkodnak az emberekhez. Ám talán jobb lenne, ha szép lassan felhagynának azzal minden helyen, hogy katonai célokra képezzenek ki delfineket, és ezek az intelligens élőlények élhetnének szabadon, fajtársaik közt.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!