A tundrát idéző hidegnek is tud örülni a búvárok egy része.

Az utóbbi napokban durván lehűlt a levegő. Ennek nyilván örülnek a téli sportok, elsősorban a korcsolya szerelmesei, hiszen a tavakon is sportolhatnak, ám meglepő módon a búvárok közül pár szintén szereti ezt az időjárást. A jég alá merülésnek több évtizedes hagyománya van, a fenti kép a Fortepanon található, és merész magyar búvárok láthatóak rajta- meg kell jegyezzem, többnyire olyan búvárruhában, ami a mai tipikus szárazruhákhoz képest vajmi kevés védelmet nyújt a csontfagyasztóan hideg víz ellen.

Jég alá merülni nyilván csak akkor lehet, ha kellően megvastagodik a jégpáncél és elbírja a búvárokat. Persze ez azzal is jár, hogy nem egyszerű léket vágni: régen fejszét használtak, ma már inkább motorosfűrészt. A sajátos hangulatát a körülmények adják meg a jég alá merülésnek, a hideg, a készülődés, a biztosító kötél rögzítése és így tovább.

Az utóbbi pár évben nem igazán volt olyan hideg, hogy a tavaink kellően be legyenek fagyva ehhez. Az idén viszont nem lehetett akadálya a búvárkodásnak, láttam is pár képet búvár ismerősökről. A betett videók viszont nem hazai vizekben készültek, viszont a hangulat ugyanolyan, és remek képet adnak erről a különleges búvárélményről.