Egy titkos alagútban akart 25 kiló kokaint az USA területére juttatni egy mexikói férfi, de az amerikai rendőrök elcsípték.

A közép- és délamerikai kábítószerkereskedők mindent eszközt bevetnek, hogy az illegális árut bejuttassák az Egyesült Államokba. Már eddig is lehetett hallani mindenféle trükkről, a búváros megoldás csak egy a sok közül.

Evelio Padilla még nedves búvárruhában volt, amikor rajta ütöttek a hatóságok, akik megtalálták a közelben egy zsákban a drogot is. A mexikói férfi mindent bevallott, de így is 20 év börtön várhat rá a hatalmas mennyiségű kábítószer csempészésének kísérlete miatt. Ráadásul meglehetősen jó felszerelése volt a búvárnak: egy újralégzőt használt a víz alatt, aminek az a jellegzetessége, hogy a többség által használt légzőkészülékkel szemben nem ereszt ki buborékokat, így egy búvár észrevétlen tud vele maradni.

A hatóságok természetesen nem csak a csempésszel foglalkoztak, megkeresték az alagút bejáratát is, ami Kaliforniába nyílik. Feltárták, hogy a 45 méter hosszú járat másik vége természetesen a határ mexikói oldalán van. Komoly szállítórendszert építettek ki, hogy zavartalanul folyhasson az illegális tevékenység.

A hatóságok képviselője elmondta, a csempészek elszántságához csak a bűnüldözőké mérhető, akik minden megtesznek az elfogásukért- pedig arra kevesen számítanak, hogy a szárazföld közepén tűnik fel egy búvár egy zsák kokainnal.

Természetesen Padilla azzal védekezik, hogy őt kényszerítették erre az egészre, esze ágában sem volt drogot csempészni. Azzal hitegették, hogy embereknek segít majd eljutni az Egyesült Államokba, aztán amikor átért a hátáron, megfenyegették. Arról persze nem nagyon beszélt, ki is volt a megbízója és kik építették az alagutat.

A drogkartellek vezetőit mindig jóval nehezebb elkapni- ezt az alagutat betemetik, de ki tudja, hol ássák ki a következőt. Csóró vagy kiszolgáltatott búvárt sajnos mindig találnak majd, aki vállalja a merülést. És ha lebuknak, akkor ő ülnek majd hosszú éveket, míg a hasznot lefölözők meggazdagodnak...