Meglehetősen sokan nézik meg mostanában azt a videót, amin egy ügyeskezű fickó saját maga által összedobott mini légzőkészülékkel merülget. Az ötlet tulajdonképpen érdekes- a baj csak az, hogy a szerkezet használatának megvannak a maga veszélyei, ami miatt én nem ajánlanám senkinek, hogy nekiálljon fúrni-faragni.

Az alapelv nagyon egyszerű: a víz nyomása miatt sűrített levegőt kell magával vinni a búvárnak a mélybe. A videóban látható eszköz lényege is az, hogy a tartályba pumpálva vihet magával a búvár levegőt. Ez elég néhány lélegzetvételre, tehát a drága acélpalack és nyomáscsökkentő nélkül is alkalmas arra, hogy hosszabban a víz alatt maradjon valaki. Olcsó, egyszerű, hasznos, bárki által elérhető- hol itt a probléma?

A bárkivel van a gond. Sűrített levegővel víz alá kockázatos még akkor is, ha csak pár méterre megy le valaki (ezzel a cuccal többre nem is lehet). Ennek vannak élettani okai is, no meg az is "apró" gond, hogy a minipalackok kapacitása igencsak véges, és ha nem rutinos használó lepődik meg, amikor 3-4 méter mélyen elakad a lélegzet, abból lehet komoly baleset.

A videót megnézők számára tehát azt javaslom: fogják fel ezt érdekességként, de ne akarják megépíteni vagy használni. Még a rutinosabb búvárokat is érheti kellemetlen meglepetés, a töbiek pedig végképp az életükkel játszanak. A barkácsoló ötletgazda mozgásán látszik, hogy otthonosan mozog a tengerben, és mivel ő találta ki ezt az egészet, vélhetően tudja, milyen kockázatokat rejt magában a használata. De azért, mert neki olyan simán megy vele a búvárkodás, másnak lehetnek problémái vele.

Így aztán, bármennyire díjazom a kreativitását, a magam részéről inkább a bevált, kipróbált, biztonságos felszereléseimre szavazok, ha merülni szeretnék. Meglehet, kicsit macerásabb megszervezni a búvárkodásom, de a biztonságomat jobban szem előtt tartom, mint azt, hogy mennyire lennék vagány egy ilyen házilag összeeszkábált szerkezettel.