Ebben az évben is eltöprengtem rajta, mivel lehet meglepni egy búvárt karácsonykor.

A helyzet nem egyszerű, mert sokak úgyis megvesznek maguknak mindent jellemzően egy utazás előtt, de ha szerencsénk van, szüksége lehet annak a búvárembernek egy új maszkra, uszonyra, hasonlóra. Ezekhez viszont szükség lesz rájuk a méret miatt, tehát meglepetésfaktor nem lesz az ajándékban. Pech, hogy a választék is korlátozott, ilyen vagány Barbie-színű cuccokat például nem lehet minden hazai búvárboltban találni.

A könyvekkel sajnos bajban vagyunk, magyarul alig jelenik meg búvártémájú regény vagy ismeretterjesztő könyv mostanában. Jelen pillanatban nyomtatott színes magazin sem létezik. Az Amazon választékában szét lehet nézni az angol nyelvű könyvek közt, a magazinok között ott van a brit Diver, az amerikai Rodale's vagy a német Unterwasser

Szívem szerint ajánlanék még olyan, minőségi módon nyomtatott színvonalas búvárfotókat, amelyeket magyar alkotóktól lehet megrendelni, de a piac nem túl nagy, így effélét nem könnyű szerezni, vélhetően közvetlenül őket kell megkeresni. Nekünk Tökölyi Csabától van egy nagyon szép fotónk a falon, pár szerencsésnek van birtokában Selmeczi Dánieltől vagy Előd Lászlótól egy remek felvétele, és ezek mind a lakás ékességei lehetnek. Mázlista, akinek van búvárfotós barátja, akitől akár még egy igényes fotót is lehet venni- kár, hogy nem olyan egyszerű ügy, annyi tehetséges, lelkes magyar fotóst ismerek...

Ott vannak aztán még a kedves apróságok. Búváros matrica? Esetleg egy póló? Kulcstartóból is létezik búváros, de ott talán még kedveltebbek az állatot mintázók, létezik delfines, cápás, teknősös, utóbbiakból talán a fából készültek a legszebbek. Netán egy búvárkodó Hupikék törpike? Vicces, van is aki talán szereti az ilyesmit.

Egzotikus utazást valószínűleg kevesen ajándékoznak (be szép is lenne, ha engem egy malajziai túrára szóló voucher várna, a barátnőmnek meg egy karib-tengeri út lenne a meglepi!), és nem is hiszem, hogy feltétlenül arról kéne szólnia az ünnepnek, hogy őrült módon szórjuk a pénzt. Ha mindenki merül, akkor közösen lehet éppen álmodozni, ha viszont az ajándékozó nem búvár, inkább ne foglaljon be drága utat tájékozódás nélkül- nem egy egzotikus úti cél van, ahol bizony az év bizonyos szakában nem nagy élmény a merülés, hiába kerül sokba. 

Viszont Európán belül vannak helyek ahol a megfelelő időszakban biztosra lehet menni, nyárra-őszre jó áron lehet repjegyet szerezni, és búvárparadicsomnak számítanak. Érdemes szétnézni a Wizzair honlapján a máltai (májustól októberig), ciprusi (áprilistól decemberig), tenerifei (egész évben) jegyek közt, vagy a Ryanair Gran Canaria-i (egész évben) illetve máltai ajánlatait lehet böngészni. Ezekre tényleg elég a repjegy, aztán vagy szállást keresünk később, majd megegyezünk egy búvárbázissal, vagy eleve egy szimpatikus bázistól kérünk ajánlatot komplett csomagra.

És persze ott van az a lehetőség is, hogy magadat leped meg olyasmivel, ami közössé teszi a kalandot- próbamerülésre vagy búvártanfolyamra jelentkezel, ha eddig még nem dugtad a fejed a víz alá. Csak van valami oka, hogy olyan sokan szenvedélyesen szeretnek merülni! Annyi embert ismerek, aki éveken át csak vonogatta a vállát, amikor a párja búvárkodni ment- aztán amikor adott egy esélyt a merülésnek, a fejét verte a falba, miért nem kezdte évekkel korábban? A búvárnak is jobb, ha nem kell otthon vitatkozni egy búvártúra miatt, hiszen mind a ketten ugyanúgy jól érzik magukat a víz alatt.

Végezetül ha egy rutinos búvárt akarunk meglepni, akkor a közelmúltban nyílt meg egy igazán exluzív lehetőség: kellően tapasztaltak merülhetnek az újból látogatható Molnár János barlangban. Kristálytiszta meleg víz, nagy élmény Buda szívében, ennél izgalmasabb kaland mostanában mifelénk nem nagyon létezik egy búvár számára.