Szokatlan cápafajokkal kerültek szembe búvárok a napokban.

Floridában nem ritka az, hogy cápa bukkan fel: a víz alatt is sokat látnak, de a felszín közelében ólálkodó ragadozók is okoznak időnként balesetet. Ám a délre eső állam melegebb vizeiben a sokkal hűvösebb környezetet kedvelő nagy fehér cápák szinte soha nem fordulnak elő.

Corey Embree rutinos búvár, Juno Beach közelében merült egy búvárcsapattal, olyan helyen, ahol gyakoriak a citromcápák. Ezekből egyet sem láttak, ám helyettük egy négyméteres nagy fehér bukkant el a kékségből- egymaga kitett egy csapatnyit a kisebbekből.

Évente maximum egy-két alkalommal látnak ilyen ragadozót Floridában. A szakemberek szerint vélhetően a több táplálék reményében jutott el ennyire délre a nagy fehér- az, hogy a búvárok találkoztak vele, pusztán a szerencse (ijedősebbeknek balszerencse...) kérdése volt.

A jó helyen és jó időben levő búvárok nagyjából 30 méteres mélységben látták az állatot, ami egyáltalán nem volt agresszív: lassan, nyugodtan körbeúszta párszor a csapatot, aztán továbbállt. Embree szerint meglehet, csak megnézte az embereket a cápa, mert még nem látott egy ilyen fura szerzetet se- ő is kíváncsi volt, pont úgy, mint a búvárok.

Nagyjából ugyanakkor az állam másik pontján Ben Rother egy nagyobb búvárcsoport tagjaiként egy másik szokatlan találkozást élhetett meg. A 29 esztendős hallgató a tenger szerelmese, és épp arra spórolt, hogy Mexikóba vagy Belize-be utazva cetcápával merülhessen, amikor kikapcsolódásként elugrott Floridába egy kicsit búvárkodni. 

Jupiler közeléből indult el a hajó, és a téli hónapokban errefelé szokásos citrum- és bikacápákra számítottak. Ám egy azoknál sokkal nagy cápa bukkant fel: egy közel 10 méteres cétcápa. Szerencsére ezek a szelíd óriások teljesen veszélytelenek, soha nem támadnak emberre. Így aztán hiába jóval nagyobbak mint a nagy fehérek, mégis sokkal kevésbé ijesztőek.

Rother és társai számára ez olyan volt, mint egy megvalósult álom, igazi víz alatti csoda: a jellemzően gyorsan úszó cetcápa ezúttal békésen, nyugodtan táplálkozott a planktonokban gazdag vízben. Így aztán a búvárok viszonylag hosszan élvezhették a találkozást. A videón látható,  milyen elképesztő közelségbe kerültek a búvárok a cápához, hihetetlen élmény lehetett. A cápaszakértő szerint a cetcápa felbukkanása sem kis meglepetés a floridai vizekben- úgy látszik, ez az időszak meghozta a búvárok szerencséjét.