Van a víz alatt egy különös élőlény: apró, színes, és meglehetősen hasonlít a fenyőfákra. Ám ezek nem növények, hanem állatok. A csőférgek közé tartoznak, azaz egy meszes vázú csőbe húzódnak vissza veszély esetén. A fa "ágainak" segítségével táplálkozik a féreg, amivel miniatűr lényeket szűr ki a vízből.

A karácsonyfaférgek a búvárok körében is kedveltek, a búvárfotósok pedig kifejezetten szeretik a színpompás állatokat. Korallokon élnek, nem könnyű közel férkőzni hozzájuk anélkül, hogy a korallra támaszkodik a fotós. Pedig igencsak meg kell közelíteni őkelméket, mert 2-3 centis parányokról van szó. A képeken nagynak tűnő karácsonyfaférgek bizony roppant aprók.

Ráadásul óvatosan kell mozogni, mert veszély esetén gyorsan visszahúzódnak, és akkor volt-nincs fotóstéma. Ilyenkor lehet várni addig, amíg újból előbújnak, vagy keresni lehet másikat, csak persze már elővigyázatosabban közeledve. Egyébként videósnak sem rossz téma a kinyíló csőféreg, elegáns lényről van szó. A megjelenésük pedig tényleg az ünnepeket idézi...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.