A Scorkl nevű találmánnyal csak az a baj, hogy képzettség nélkül használva életveszélyes.

Valakinek már megint sikerült feltalálni a melegvizet: ehhez hasonló minipalackokat, amivel pár percig lehet úszkálni a víz alatt, elég régóta lehet vásárolni. Az ilyesmi jól mutatott a Baywatch-hoz hasonló sorozatokban, ahol az életmentők vetették magukat a vízbe vele, de általában búvárok vásárolják, akik kiegészítő, vészhelyzeti felszerelésként használják. Kis palack, rajta egy mini nyomáscsökkentő, jár hozzá adapter is amivel nagy palackból lehet feltölteni- ha valakit érdekel, ilyet évek óta forgalmaznak Magyarországon is.

Ami szintén nem változik, mert nem változhat, az a merülés veszélyessége: sűrített levegős palackból lélegezni tanfolyamhoz kötött, ha valaki nincs tisztában az alapvető szabályokkal, simán belehalhat még egy pár méteres merülésbe is. Akinek nincs búvártanfolyama, ne búvárkodjon se kicsi, se nagy palackkal, és ezt még maga a Scorkl is leszögezi az ismertetőjében. Szóval semmilyen szinten nem könnyíti meg a víz alá vágyók dolgát ez a cucc, hacsak nem akarják az életüket kockáztatni.

Hát akkor mi az új a Scorkl ötletében? Tulajdonképpen lényegileg semmi, a legnagyobb változás az, hogy interneten kalapozzák össze a pénzt a "fejlesztésre", ami, lévén hogy egy létező technikáról van szó, elég rövid lesz. És már találtak is egy csomó balekot, eddig több, mint egy millió ausztrál dollárt gyűjtöttek be. Én meg nézek ki a fejemből: miért nem nekem jut eszembe, hogy már kitalált dolgokkal gazdagodjak meg? Kérjek pénzt különleges, víz alatt jól használható úszótalpra, amivel gyorsabban lehet haladni?

Újdonság a Scorkl-ben annyi akad, hogy elvileg egy kézi pumpával is feltölthető. Egy ismerősöm számolta ki, mennyi időbe telne a szuper hatékony pumpával vacakolni, és szerinte nagyjából kétezer(!!!) pumpálással érhetnénk el az ígért nyomást. Ez a lehetetlen kategóriába tartozik, így aztán természetesen az alapcsomagban ez a pumpa benne sincs, csak a normál búvárpalackra csatlakoztatható adapter. Minek is lenne, úgyse használja soha senki... A MiniDive pont ugyanazt kínálta pár hónapja egy másik pénzgyűjtő oldalon, ők is szépen kerestek, és ugyanúgy értelmetlen volt az egész projekt, mert amit ígértek, az teljesíthetetlen, ami meg használható, már rég létezik.

Szóval összefoglalva: itt egy cucc, amihez hasonlók hosszú ideje a kereskedelemben megvásárolhatók, elérhető áron. Az első ígéretekkel szemben természetesen nem használhatja bárki, bárhogy víz alatti úszkálásra, mert képzetlenek számára életveszélyes lehet a kaland. Az értelmes használhathoz rendes palackról kell feltölteni, azaz ugyanúgy meg kell keresni egy búvárbázist, meg kell kérni őket, hogy engedjék meg a feltöltést (képzetleneknek nem fogják, nem kockázatják egy balfék tőlük független balesete miatt, hogy bajba kerüljenek) hogy aztán 5-10(!) percig úszkálhassunk a tengerben. A bicikli pár bar nyomású kerekének pumpálását is megérzi egy átlagember, itt meg 200(!!!) bart kellene elérni.

Ráadásul a cég, sok más közösségi finanszírozású projekthez hasonlóan, majd csak későbbre ígéri a szállítást, tehát az egyáltalán nem kedvező árhoz képest nem is biztos, hogy kapnak valamit a támogatók. Épp elég besült, átverős történetről hallani az ilyen projekteknél (műkopoltyús légzőkészülék és hasonlók), hogy óvatosak legyünk.

A kérdés után már csak az lehet, ha hülyeségnek tartom, miért írok róla? Nos, azért, hogy figyelmeztessek rá: ha a kezébe kerül valakinek, aki úgy gondolja, milyen jó lesz vele búvárkodgatni pár méteren, ne tegye, mert belehalhat.