Egy csalizott cápa harapott meg egy búvárt Floridában.

Az Emerald Charters fedélzetéről adtak le vészjelzést pár napja, mert a hajó kapitánya, Randall Jordan megsérült egy merülés során. Hivatalosan "tengeri élőlény" okozta sérülést jelentettek, de mindenki sejtette, cápáról lehetett szó.

Jordan ugyanis hosszú évek óta vezet már cápás merüléseket Florida környékén, rutinja van abban, hogy kézből adja oda a csalit az állatoknak. Valószínűleg az egyik cápa reagált váratlan módon, az okozta a balesetet. A férfi élete nem forgott veszélyben, de a kezén súlyosan megsérült, azonnal megműtötték.

Florida államban érdekes jogi helyzet van, ugyanis az állam vizeiben 2001 óta tilos cápákat etetni, ám pár kilométerre a parttól, a szövetségi felügyelet álló részen már szabad. Jordant 2015-ben bírságolták meg, amikor nem távolodott el eléggé a parttól, így hivatalosan floridai vizekben etette a cápákat- pont ugyanazt tette, mint minden más merülésen, csak ezúttal tévesen határozta meg a pozícióját. 

A cápatámadások szakértője, George Burgess szerint egy ilyen harapás, ami etetéses merülésen történik, provokált támadásnak számít. Ez ugyanis nem normális helyzet a ragadozók számára sem, amik teljesen lázba jönnek a csalitól. Az iparágban dolgozók ugyan szeretik azt kommunikálni, hogy a cápaetetéses merülés tökéletesen biztonságos, de bizony előfordult már ilyen során sérülés. 2011-ben például a híres Jim Abernethy került kórházba hasonló harapás során, aki számtalan ilyen túrát vezetett. Ha úgy nézzük, tényleg ritka az ilyen baleset a merülések számához képest- ám nem is elképzelhetetlen.

Ha valaki látni szeretné, hogy is néz ki egy cápás merülés az Emerald Charter búváraként, annak érdemes megnézni ezt a meglehetősen mozgalmas videót, ahol karnyújtásnyira úszkálnak a ragadozók a vendégektől. Ehhez képest meglepő, milyen elenyésző számban történnek balesetek...