Olvastam egy hírt egy igazán lelkes búvárról: noha Charlotte Burns még csak 13 éves, máris rutinos merülőnek számít. 10 éves korában merült először légzőkészülékkel, aztán jöttek a továbbképző tanfolyamok, két év múlva már mesterbúvár kártyát szerzett, amivel rekorder lett: nála fiatalabb ember még nem kapott ilyet.

Persze az emberben van némi kétely, hogy valóban egy törékeny gyereklány az, aki rászolgálhat a "mester" kitüntető címére, ami elvileg azt jelenti, hogy a nem hivatásosok között a legmagasabb fokú tudással rendelkezik. Egy éles vészhelyzetben, nagy mélységben is jó döntést kellene hoznia adott esetben, képesnek kellene mentésre és így tovább. Éppenséggel előfordulhat, hogy megoldja, de...

Most pedig azzal rukkolt elő Charlotte és a mögötte álló csapat, hogy újabb "rekordra" készül: Izlandon a Silfra nevű merülőhelyen búvárkodna. Ennek a hideg vízű, de nagyon izgalmas pontnak az a különlegessége, hogy itt találkozik az amerikai és az európai kőzetlemez, tehát a búvár egyik kezével az egyik, másik kezével a másik kontinenst érintheti. Állítólag ilyen fiatalon ezt még senki nem hajtotta végre. Igaz, hogy azért több százan vagy ezren búvárkodtak már itt, tehát újdonság semmilyen szinten nincs a kalandban, de fogadjuk el, Charlotte életében ez komoly élmény.

Ebben eddig sem volt hiány számára: az Egyesült Államokban belekóstolhatott a rendőrségi búvárok kiképzésébe, részt vett helikopterből menekülés szimulálásában, tengeri emlősök mentésére is felkészítették, és így tovább. Sok búvárnak egy élet alatt sem jön össze annyi kaland a víz alatt, mint neki, 13 éves korára. És ez folytatódna Izlandon.

Csak hát erről természetesen filmet is akarnak forgatni. És a projektet olyan jelentőségűnek ítélik meg a mögötte állók, hogy közösségi finanszírozási kampányt indítottak. Nem is akármekkora összeget szeretnének: 10,000 fontot, azaz laza négy és félmillió forintot. Hadd legyek kicsit szkeptikus: enyhe túlzásnak érzem ezt egy merülésért. Kicsit úgy érzem, ezeknek a dolgoknak a hajszolása jó buli Charlotte-nak, és még jobb üzlet a segítőinek, akik ingyen merülhetik végig a világot. Hiszen a "mesterbúvár" még csak 13 éves, egyedül sehol, semmikor nem merülhet...

Szóval úgy fest, érdemes a búvárélményeket a médiában gyűjtögetni, mert akkor majd valaki más finanszírozza a nagy kalandot. Már ha összejön a pénz. Azért nem lepődnék meg, ha egyre nehezebb lenne ilyesmire gyűjteni. Tulajdonképpen miért pont ennek a kislánynak kellene többmilliós búvártúrák árát összedobni? Jó eséllyel jobb a háttere így is, ha eddig eljuthatott. Maximum az eddig is meglevő különbséget növeli ez a plusz pénz. 

Így aztán bármennyire becsülöm az ifjú búvártárs lelkesedését, azt gondolom, nem feltétlenül jó az, ha kamerák elé tervezik a merüléseit. Majd pár év múlva kiderül, felnőve ő hogy emlékszik vissza erre az időszakra, annak minden izgalmával de kötöttségével együtt.