Furcsa eset háborította fel a floridai sportbúvárokat: egy civilben ügyvédként dolgozó férfi bukott le egy rutinellenőrzés során. A kedvtelési búvárok számára megnyitott langusztaszezonban ugyanis korlátozzák a fejenként felszínre hozható languszták számát, az ellenőrök viszont a csónakon találtak elrejtve még több, mint két tucat állatot. 

Az 55 esztendős Steven Koeppel jónevű jogász, saját irodája van, és a tengerre is saját hajóval ment ki, két fia kíséretében. A búvárok mindig belelkesülnek a langusztaszezonban, amikor lehetőség van kifogni a saját a vacsorájukat Florida korallzátonyairól, de a fenntarthatóság miatt szigorú korlátozások vannak. Egy búvár egy zsákba gyűjtheti a zsákmányt, ami helytől függően maximum 6 vagy 12 languszta lehet. Koeppen és fiai olyan helyen merültek, ahol fejenként 6 állatot foghattak volna ki.

A floridai környezetvédelmi őrség teljesen szokványos rutinellenőrzés során állította meg a hajót, fel is mutatták a fedélzeten levők az összesen 18 langusztát. Ám a biztonság kedvéért azért szétnéztek a hajón, és kiderült, gondosan elrejtve még 28 rák volt rajta. Itt már nem lehetett tévedésre hivatkozni, bizony egyértelmű volt a helyzet: pontosan tudták, hogy tilosban járnak. 

A hatóság emberei értetlenül álltak az eset előtt, hiszen egy jogvégzett ember követte el a cselekményt, ráadásul huszonéves fiai számára mutatott ezzel példát. Már csak azért is nehéz magyarázatot találni a lopásra, mert a jómódú, szép hajóval rendelkező búvár egyébként akármikor meg is vehette volna a langusztákat, ha többre volt szüksége: egy példány nagyjából hat dollárba kerül a boltban. Az őrök esetleg nem feltétlenül szigorúak azokkal szemben, akikről tudják, megélhetésükhöz van szükség még 1-2 langusztára, az ügyvéddel szemben viszont nem volt kímélet: le is tartóztatták. 

Ráadásul Koeppen papírjai sem voltak rendben, tehát elég derekas büntetésre számíthat. Meglehetősen drága lesz végül ez a fogás, mert a helyi bíróságok nagyon keményen lesújtanak a környezetvédelmi előírások megszegőire. 

A búvárok is érthetetlennek tartják az esetet. Jogászként Koeppelnek tudnia kellett, mit kockáztat, kis haszon fejében. A szabályokat betartók helyeslik a hatóság kemény fellépését, mert úgy vélik, azért vannak előírások, hogy legyenek languszták a vízben jövőre meg egy évtized múlva is. Így aztán nem sok szimpátiára számíthat a részükről a langusztatolvaj, akinek talán egy időre elmegy a kedve a rákvacsorától.