Tajvanon építettek egy kis szállodát, ahol wellness szolgáltatások helyett búvármedence várja a vendégeket.

A nagy mélységű, meleg vízzel teli, kifejezetten búvároknak szánt medencékből egyre több akad: a brüsszeli Nemo33 volt az egyik első, de ma már van Olaszországban, Kínában is hasonló, és terveznek ilyet máshol is. (Többek között nálunk is házaltak ilyen tervvel az önkormányzatoknál, de ebből nem lett semmi.)

Tajvanon egy kicsit bővítettek a koncepción. A medence itt is mély, 21 méteres, meleg vízzel töltötték fel, építettek mesterséges barlangokat, van benn "roncs" és más hasonló érdekességek, amiknek köszönhetően nem csak egy üres medencében kell úszkálni.

Ám a közelmúltban megnyílt Divecube nevű hely egy kisebb hotel is, 30 szobával, étteremmel, búvárbolttal, és persze akad pár olyan szolgáltatás, amivel a merülések között (vagy helyett) el lehet ütni az időt. Azaz ha valaki megszáll itt pár napra, nem a fitneszterem futógépén kapcsolódhat ki, hanem felkap egy cuccot és búvárkodik egy órácskát.

Az viszont számomra nagy kérdés, mennyiért is adják a szobákat. Mert ha egy igazi búvártúra árával mérhető össze a szállás és merülés költsége, akkor nem tudom, megéri-e ez a nagyon mesterséges élmény. Téli időszakban még esetleg indokolható is, amikor hűvösebb a víz, de nyáron inkább mennék természetes vízbe. 

Tajvan ugyanis szigetország, tenger veszi körül az egészet, és vannak kifejezetten szép merülőhelyei is. Én, ha elvetődnék oda, biztosan ott akarnék merülni, nem egy hotelben Tajcsung város szívében. Ráadásul Tajvanról fapadossal könnyen elérhetőek az olcsó, ám világszínvonalú búvárhelyekről ismert dél-kelet-ázsiai célpontok, mint Bali Indonéziában vagy Cebu a Fülöp-szigeteken. 

Egy utazás előtti, téli időszakba tervezett búvártanfolyamnak azért jó helyszíne lehet a Divecube, vagy akkor, ha valaki viszi a családot is magával, akik közben nézelődhetnek, este együtt sétálhatnak a városban, szórakozhathnak. Hiszen én is ugrottam már ki Brüsszelbe barátokkal, és ugyan nem volt a Nemo33 egybe építve a hotellel, de csak egy villamosozásra volt- más kérdés, nekem egy merülés bőven elég egy medencében, akármekkora is.