A tűzhalaktól retteg az egész Karib-térség, de egyre vadabb ötletek merülnek fel az elpusztításukra.

Az invazív fajnak számító tűzhalak Florida irányából terjedve jutnak el egyre délebbre eső szigetekre. Természetes ellenségük nincs, szaporák és iszonyúan falánkak: állítólag kifejezetten elhízottak lesznek a rengeteg zabálástól. 

Ezért aztán sokféle módon irtják őket. Igyekeznek a helyi éttermeket meggyőzni arról, vegyék fel az étlapra, mert akkor a tűzhalak kifogása megéri a halászoknak. Különféle tűzhalfogó-versenyeket rendeznek, ezt a halat még a természetvédelmi területeken is büntetlenül lehet szigonyozni. Próbálják "rászoktatni" a helyi ragadozókat is a fogyasztásukra.

Most pedig egy új ötlettel próbálkoznak: a tűzhalakat elektromos impulzussal ölnék meg. A Nekton Foundation egy robotokat tervező alapítvánnyal közösen olyan eszközzel kísérletezik, ami az elektródái közé kerülő tűzhalat halálra sokkolná. 

Bermuda környékén már élesben kísérleteztek a távirányítású eszközzel. A tűzhalak, mivel általában mindenki kerüli mérgező tüskéiket, nem nagyon tartottak az őket megközelítő eszköz két elektródájától, így viszonylag könnyen meg tudták őket ölni. A kísérlet tehát sikerrel zárult.

Ám a jövőben, mivel a tűzhal könnyen beazonosítható formájú, megjelenésű, teljesen autonóm robotokban gondolkodnak. Azaz ezek a víz alatti sokkolók ott úszkálnának és vadásznának a Karib-tenger mélyén- állítólag akár több ezret is bevetnének. Persze felmerül a kérdés, a tűzhalak lennének az ijesztőbbek egy merülés során, vagy az önműködő kivégző robotok? Személy szerint nem lennék boldog, ha a közelemben kezdének "dolgozni", és akkor még nem is beszéltünk arról, mivel járna egy esetleges meghibásodás. Szóval elég sok biztonsági elemet kell még beépíteni ebbe a tervbe...