Ki hinné, hogy a langusztafogás olyan veszélyes- ám a számadatok szerint a Floridát megrohanó búvárok közül minden évben többen vesztik életüket a víz alatt, miközben az ínyencfalatnak számító ízeltlábúak után kutatnak.

A langusztának igen nagy a presztízse a tenger gyümölcseit kedvelő emberek körében. Kétségtelenül finom fogásról van szó, ám hogy ne tűnjön el a vizekből ez az állat, meghatározott időszakokban lehet csak őket kifogni. Floridában van egy normál szezon, ami augusztus 6-án kezdődik és április elején zárul, de ez előtt július végén van még egy "miniszezon", amikor két napig szabad a vásár, fejenként 12 langusztát foghat ki minden engedéllyel rendelkező búvár. Természetesen vannak további előírások például arra nézve is, mekkora méret alatt kell elengedni az állatokat, és ezt szigorúan ellenőrzik.

Érdekes, hogy a kedvtelési búvárok ezt a két napos miniszezont szeretik igazán, ilyenkor százával, ezrével indulnak el merülni, pedig a normál szezonban is foghatnának maguknak rákot. Persze nagy a tenger, elférnek, de a tapasztalatok szerint a gyakran felkészületlen búvárok sokszor kerülnek bajba. Minden évben többen is életüket vesztik merülés során, 2006-ban a két napos miniszezon alatt például hatan haltak meg. Kaliforniában is csak a meghatározott időszakban lehet langusztát fogni, és az idén már öt búvár vesztette életét merülés során az alig pár hete megnyílt szezonban.

A langusztákat ugyanis védik a szabályok, a búvárok viszont a saját testi épségükkel kevésbé foglalkoznak. Ki akarják használni a napi kvótát, sokat merülnek, sokat úsznak, nem figyelnek a levegőre, a merülőtársra, kellő rutin és felkészülés nélkül mennek vízbe, és aztán jön a baj. Mondhatni, saját kapzsiságuk áldozatai lesznek, pedig a szakértők szerint az életével játszik az, aki egy finom vacsora kedvéért esztelenül búvárkodik.

Ám az Egyesült Államok szabad ország, és mindenki szabadon dönt arról, mennyit kockáztat pár langusztáért. A szomorú statisztikák szerint még mindig sokan vannak akik nem eléggé elővigyázatosak.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!