Ajándékötletek a tenger szerelmeseinek.

Párszor írtam már arról, hogy mivel lehet vagy érdemes meglepni az olyan szerettünket, akinek a búvárkodás a kedvenc hobbija, de ez egy olyan téma, ami soha nem évül el. Így aztán idén is összeszedtem pár ötletet, ami beválhat.

Irigylem azokat, akik számára nem gond, hogy nagy értékű felszerelésekkel lepjék meg a párjukat, akár jó lesz, akár nem. A magam részéről ilyesmivel mindig nagyon óvatos lennék, de akad azért pár dolog, amivel lehet örömet okozni. 

Az egyik érdekes lehetőség, hogy manapság, amikor sok felszerelés unalmas kék vagy szürke színekben "pompázik", akkor a hölgyek egy része kissé vonakodva választ magának maszkot, uszonyt, kiegészítőket, mert nem pont arra vágyik, amit a boltokban találhat. Egy ismerősöm például régóta szeretett volna szép fehér uszonyt, s azóta is boldogan használja. Más imádja a rózsaszín vagy piros maszkját. A tengerentúlon járva pedig egy boltban azt láttam, hogy felszíni jelzőbójából is van élénkpiros, sárga illetve rózsaszín változat.

Haladóbb, rutinosabb búvároknak lehet érdekes a lehetőség, hogy a Molnár János-barlangban merülve fedezzék fel Budapest és az egész ország egyik legizgalmasabb természeti csodáját maguknak. Azt hiszem, egy ide szóló ajándékutalvány igazán szép meglepetés lehet a fa alatt.

Eljutottunk oda, hogy könyvet már nem nagyon ajánlok, mert valahogy megváltozott a világ. Persze, egy szép kötetet lapozgatni jó dolog, de míg régen búvárutakat is könyvekből terveztünk, ma már szinte mindannyian az interneten lógva böngésszük, hova menjünk és ott mit nézhetünk meg. Ami persze nem baj, de csak azért, hogy költhessünk némi pénzt, nem érdemes vásárolni olyat, ami aztán sose kerül le a polcról.

Ha viszont abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a másik fél nem csak búvárkodni, de olvasni is szeret, akkor van választék könyvből. Érdemes az antikvár kötetek közt is szétnézni, egy jó Cousteau- vagy Hans Hass-klasszikus, netán Z. Vincze-könyv a búvárkodás hőskorába repíthet minket. És persze a sokat olvasó és sokat utazó búvár jó barátja, az e-könyv olvasó sem rossz ajándék. Csakis e-ink kijelzős, háttérvilágításos modellt választanék, ha most kellene ilyet venne.

Jöjjön a nagyobb falat: az utazás. Megint csak azt kell mondjam, szerencsés, aki csak úgy befizethet valakit ajándékba egy méregdrága hajós búvárszafarira, de nyilván nem ez a realitás. Jó megoldás a fapados repjegyekkel elérhető helyek közül az, ahol merülni is lehet. Ez persze szinte az összes tengerparti országról elmondható, de mi a tuti választás?

Brüsszel ebből a szempontból régi favorit 2-3 éjszakás utakra, ahol a programba iktatható a merülés a hatalmas Nemo33 medencében. Ez az a program, ami télen is kitőnő- vegyél repjegyet kettőtöknek egy hosszú hétvégére, és még akkor sem jártok rosszul, ha a búvárkodás elmarad. A gépek sűrűn járnak, van Ryanair és Wizzair ajánlat is akár hatezer forintos retúr árral, szóval ez egy kézenfekvő lehetőség.

Nem köztudott, hogy a szintén könnyen elérhető olasz városok közül például Róma vagy Nápoly környékén jókat lehet merülni. Előbbi esetében ki kell menni Ostiába, míg Nápoly előtt még egy ókori település maradványainál is lehet búvárkodni.

Nagyon jó, egész éves merülési lehetőséget kínálnak a Kanári-szigetek, gyakorlatilag az összesen van búvárbázis. Ám a távolság miatt ezeket szerintem legalább egy hétre érdemes felkeresni. Rövidebb utakra viszont kitűnő választás például Málta, ahova mind a két ismert fapados repül. Cipruson a Zenobia miatt jól ismert Larnakára a Wizzair jár, de nyártól a Ryanair kínálatba veszi Páfoszt. A tenger ott is szép, meleg, akár még ősszel is. A Vörös-tenger izraeli partszakaszán található Eilat pedig egész évben vonzó úticél, és idén a téli szezonra nevetségesen olcsón kínálta a jegyeket a Ryanair.

Ha pedig más ötlet nincs, érdemes lehet a kifejezetten a búváros pólókra, leggingsekre, egyebekre szakosodott boltok egyikében, mert itt is lehet jópofa dolgokat találni, netán bekukkanthatsz az etsy-re vagy az ebay-re. Az egyik legmókásabb apróság az a búvárformájú cucc, amivel a teakészítés válhat sajátos "merüléssé".