Ki hinné, hogy pár helyen meglepő okból lehet nyereséges a merülés.

Rob Weiss 2007 óta vezeti a Lake Travis Scuba nevű búvárbázist. A nevéhez híven a Lake Travis közel eső texasi bázis főnöke hamar rájött, nemcsak a búvár vendégekből lehet megélni, a tó mélyén talált dolgok is szép bevételt hozhatnak. 

Weiss szerint olyan ez a hely, mint a kincses sziget: az évek során 73,000 dollárnyi értéket hoztak fel a mélyből- és ez csak konzervatív becslés! Általában az átlagos internetes használt tárgy árak kakulál, így jött ki ez az össze.

Kis búvárcsapatával a hulladéknak tűnő tárgyak után kutat, Volente partszakaszáról indulva. Az erre megforduló strandolók, turisták, kirándulóhajóval utazók a tárgyak vízbe ejtésével tudtukon kívül támogatják a búvárokat: napszemüvegek, pénztárcák, ékszerek, telefonok, minikamerák pottyannak a tóba, ha elég óvatlanok a gazdáik.

Leggyakrabban napszemüveget találnak a búvárok: nyilván ez esik le a legkönnyebben, ha a homlokra tolja valaki és a víz felé hajol. A búvárok még egy külön napszemüveg-kereső búvár tanfolyamot is kitaláltak az egyik nagy világszervezetnél, természetesen tréfából. 

Az viszont nem vicc, hogy az újonnan akár több száz dollárt érő márkás dizájnak napszemüvegeknek valós piaci értéke van- amikor egy októberi napon a búvárok lemerültek, valamennyien egy kisebb zsáknyit gyűjtöttek. Az egyiküknek még egy jegygyűrűt is sikerült találnia. A jogászok szerint, amennyiben valaki nem keresi meghirdetve az elveszett értékeit, azok bizony a megtalálóé lesznek. 

Mivel egyik búvárnak sincs szükséges egy tucatnyi Ray Ban napszemüvegre, ezért a felesleget eladogatják, és van is rájuk kereslet. A vízbe esett telefonokra is szokott vevő akadni. De ha kideríthető, ki a "lelet" gazdája, természetesen visszaadják, és ennek ugyanúgy tudnak örülni a búvárok. Jó érzés azt látni, hogy valaki boldog amikor előkerül elveszettnek hitt értéke. 

Kérésre is lemerülnek: amikor Alli Stinson telefonja a vízbe esett, a búvárokat hívták, és Weiss csapata fél óra múlva meg is találta azt. Mike Volbeda azt mesélte, hogy az egyik búvár úgy jött fel, hogy egyik kezében a saját GoPro kamerájával filmezte Volbeda elveszettnek hitt kameráját, leesett az álla.

Weiss elmondása szerint olcsó napszemüvegek és családi örökségnek számító értékes ékszerek kedvéért egyaránt lemerülnek- egyszerűen azért, mert jó érzés segíteni.