Egy búvár 70 kilométert tett meg a Szent Lőrinc-folyóban.

Nathalie Lasselin rutinos búvár és filmes, sok expedícióval a háta mögött. A kanadai Nathalie ezúttal viszont nem messzire tervezett utazást, hanem Montrealtól Repentigny városáig akart eljutni a Szent Lőrinc-folyó felszíne alatt. 

Természetesen ekkora távolságot megtenni a víz alatt nem egyszerű feladat, főleg a kanadai viszonyok között. Meglehetősen komoly felszerelésigénye volt a merülésnek, a légzőkészülék mellett vitt magával kommunikációs eszközöket is a kapcsolattartáshoz. Komoly csapat is segítette a hosszú út során, amihez víz alatti vontatót használt. Nyolc híd alatt úszott át a 30 órás merülés során a folyó sűrűn lakott partja mentén.

Nathalie elmondása szerint nem csak egy öncélú rekordról volt szó. Búvárként eltöprengett rajta, milyen különös, hogy mennyi helyen merült már a nagyvilágban, miközben a hozzá legközelebb eső víz mélyét alig ismeri. Azt viszont tudni lehet, hogy a nagyvárosokat összekötő folyó feneke tele van hulladékkal, és szerette volna felhívni rá a figyelmet, hogy óvni, védeni kell a Szent Lőrinc-folyót, ami a térség fontos ivóvíz forrása.

A sikeres távolsági merülés után bennem óhatatlanul felmerült a kérdés, vajon mennyi szemetet, roncsot találna egy búvár, aki a mi Dunánkban úszna le ekkora távolságot? A mélyben talált bombákról sokan hallanak, de van ott még bőven más is. Nem csak a messzi óceánok szemétszigeteiről kell beszélnünk, hanem arról is, ami a hazai vizeinkben rejtőzik...