Pár helyen láttam körbeküldve egy cikket, ami arról szól, hogy amatőr búvárok Georgia államban, Savannah város előtt véletlenül megtaláltak egy fél évszázada eltűnt atombombát.

A hírt a World News Daily Report nevű oldal közölte- nos, ez csak álhíreket és kamu sztorikat jelentet meg, tehát sehol, senki nem talált atombombát a napokban. Szépen elmesélik a sztorit az éppen nyaraló kanadai párocskáról, akik befizetnek egy merülésre, és hopp!, találnak egy termonukleáris bombát, amit sikeresen ki is emeltek a haditengerészet búvárai. Szerencsére ennek most nem dőltem be, pedig néha roppant hihetően tálalják a kitalált sztorikat.

Az atombomba szerintem nem annyira vicces, egyébként. Főleg azért nem, mert tényleg veszett nyoma néhány nagy robbanóerejű töltetnek az elmúlt évtizedekben. Az amerikaiak ilyen eseteiről még tudunk is, de a szovjetek mindig is sokkal inkább titkolóztak. 

Savannah közelében 1958. februárjában összeütközött egy B47 típusú bombázó és egy F86-os vadászgép. A bombázó legénységét arra utasították, hogy oldják ki a bombát, mivel a sérült gép tömegét csökkenteni akarták. A 3,5 tonnás bomba a tengerbe zuhant Tybee sziget közelében. A gép sikeresen leszállt ugyan, de a város előtt nyugvó atombomba máig nem került elő- pedig gyaníthatóan elég sokat keresték a haditengerészet búvárai. 

Azt az általam ismert források alapján nem lehet tudni, valóban bevetésre kész éles atombomba volt-e az elveszett Mk15, vagy csak egy gyakorlófegyver. Utóbbi is felrobbanhat, de az előbbi 3,8 megatonnás robbanóereje a sokszorosa a Hirosimára ledobott Little Boy robbanóerejének. El lehet képzelni, mi maradna Savannah városból, ha beindulna a tenger mélyén a láncreakció... És ez csak egy az elveszett bombák közül.

Elvileg tehát nem kizárt az, hogy valaki egyszer véletlenül bukkan rá egy atombombára a tenger fenekén. Ezzel tréfálni viszont az én ízlésemnek kicsit morbid dolog, főleg azért, mert a tálalás miatt sokan sokféle hülyeséget gond nélkül elhisznek. Az igazi hülyeséget már elkövette az emberiség akkor, amikor irdatlan számban állított elő atomfegyvereket, aztán még el is hullajtottunk belőle párat itt-ott- nem kell ezt még tetézni is kamuhírekkel.