Ilyen neonszínűnek nem nagyon szoktuk látni a tenger mélyét.

A víz alatti világról manapság már annak is lehet egy elképzelése, aki nem búvárkodik, hiszen rengeteg látványos film mutatja be, mi rejtőzik a felszín alatt. Mindenki megnézheti ezeknek köszönhetően, milyen fantasztikusan szép egy színes korallkert.

Az újdonságra vágyó búvárok pár éve kezdtek el kísérletezni azzal, mi történik, ha UV lámpával világítják meg az élőlényeket. Nagy meglepetésükre bizonyos dolgok vakító neon fényben tündököltek. Olyannak látták a korallokat, rákokat, murénákat, mint soha azelőtt.

Hogy miért van néhány állatnak szüksége arra, hogy UV fényben így világítson, azt nem tudni. Ami tény, hogy a víz alatti világot már jól ismerő búvárok számára már adott a lehetőség ennek a neonvilágnak a felfedezésére. Amióta divatos lett a "fluo dive", a gyártók piacra dobták a vízhatlan UV lámpákat, de olyan is akad, ami nappal fehér fénnyel világít, éjszaka viszont UV üzemmódra váltható.

Már én is kipróbáltam ezt a fajta merülést tengerben, de meg kell említsem, a Molnár János-barlangban élő kis vakrákok is sokkal jobban láthatóak UV-lámpa fényénél. Szóval még csak messzire se kell utaznunk, ha ilyesmi érdekel valakit...