Tragikus balesetről beszélnek Tajvanon: furcsa körülmények közt, sekély vízben került bajba egy fotómodell.

A 25 éves Olivia Ku modell és színésznő volt, Tajvanon jól ismert hírességnek számított. Az életvidám fiatal nő nagyon szerette a tengert, némi búvártapasztalattal is bírt. A baleset előtti napon például egy víz alatti szemétszedéshez csatlakozott, tehát nem volt számára szokatlan a merülés.

Olivia a Divepro nevű cég búváraival merült alá másnap, hogy néhány fotót készítsenek. Csak rövid ideig voltak a víz alatt első alkalommal, a következő merüléshez a modell egy sellőkosztümöt vett fel. Pár méteres vízben akartak dolgozni, és ekkor történt valami, amire még nincs magyarázat.

Gyakran fordul elő, hogy a modellek egy kép kedvéért kiveszik a szájukból a légzőautomatát vagy leveszik az egész búvárfelszerelést. Most is valami hasonló történt, ám Olivia váratlanul fuldokolni kezdett. Még nem tudni, hogy köhögési roham jött rá vagy véletlenül vizet nyelt, de ki kellett menteni a vízből. Hiába próbálták újraéleszteni, nem jártak sikerrel, a modell a kórházba szállítás után elhunyt.

A víz alatti modellkedés egyáltalán nem könnyű feladat. Azok, akiknek búvárfelszereléssel modellkednek, legalább van levegő, de nekik rutinosnak kell lenni, ügyelniük kell a szép tartásra, érteni kell a kézjelekből, oda kell figyelni, hova nézzenek és így tovább. Akik a levegő visszatartásával modellkednek, azoknak nyugodtnak kell maradni a víz alatt, és ilyen esetben szinte mindig van biztosító búvár, ha baj történne. 

Állítólag ennél a tajvani esetnél sem volt ez másként. Ennek a fényében érthetetlen, hogy fulladhatott meg a modell, miközben több búvár is volt körülötte, akik segíthettek volna. Persze lehet, a boncolás majd más okot is kiderít, ám jelen pillanatban mindenki csak találgat, hogy fordulhatott ez elő. A búvárcég nem nyilatkozik, érthetően nem akarnának olyat mondani, amivel saját magukat sodorják bajba. És talán ők maguk sem értik, mi okozta a balesetet.

Bármit is derít ki a vizsgálat, ez már a modell életét nem adja vissza. Viszont le lehet belőle vonni következtetéseket, hiszen ha gyakorlatlanság, rossz szervezés, egészségügyi gondok mind közrejátszhattak. Vagy esetleg egyszerűen csak sok dolog szerencsétlen összjátéka volt az ok. Az embernek ilyenkor érdemes arra gondolnia, merülés közben inkább ragaszkodjunk a biztonsághoz, óvatossághoz, még ha esetleg nem is sikerül megcsinálni azt a bizonyos álomfotót.