Brüsszelben csak búvároknak kialakított miniétterem is akad.

Többször jártam már Belgium fővárosában, ahol merültem a Nemo33 óriásmedencéjében is. Több mint egy évtizede nyílt meg az akkor még egyedülállóan mély, 33 méteres medence, ahol kedvtelési búvárokat vártak, nem pedig valami katonai vagy kutatási célból építették.

Viszonylag régen jártam ott először, és akkor még maga a mélység, a kialakított kisebb alagút és persze maga a meleg víz is elég vonzerő volt. Aztán hogy legyen plusz látványosság, rendeztek már víz alatti tárlatot, süllyesztettek el egy Smart miniautót. Legutóbb nyáron arra járva egy különös, üvegablakos gömböt találtunk. Beúszni nem lehetett, igazán nem is tudtam, ez valamilyen tudományos expedícióhoz tartozik, vagy más célból van ott.

A közelmúltban bukkantam rá a hírre, hogy ennek a gömbnek sajátos funkciója van: az alján keresztül be lehet úszni, és ott a levegővel teli részben a búvárcuccot levető emberek megebedélhetnek. Természetesen a pincér is lemerülve jön, vízhatlan edényban hozva a rendelést...

A Nemónak egyébként korrekt étterme van, a búvárok kísérői közül többen esznek, isznak arrafele valamit amíg a merülőkre várnak, vagy integetnek nekik az ablakon keresztül. Legutóbb pár napja merülgettünk ott barátainkkal- ebédelni épp senki nem akart, az árakat látva én nem is erőltetném a dolgot a jövőben se.

Egy élménynek persze elmegy, ha valaki pont erre vágyik, de számomra a Nemo33 azért így is csak egy medence, még ha jó nagy is. Elúszkálgat ott az ember a meleg vízben, ami végülis nem rossz, de egy-két évente elég egyszer egy ilyen merülés. Érthető, hogy az üzemeltetők időnként bedobnak új ötleteket, hátha többen térnek vissza búvárkodni. Kíváncsian várom, ha legközelebb Brüsszelben járva elmennék merülgetni, mit találnak ki.