Összehangolt tevékenységet gyakoroltak különböző országok rendőrségi búvárai a Karib-tengeren.

Ha a Karib-tengerre gondolunk, az égszínkék, meleg víz, a látványos víz alatti élőhelyek juthatnak eszünkbe. Ám a térképre nézve látszik, a drogkereskedők főhadiszállásának számító Közép-Amerika és az Egyesült Államok közé eső terület az útvonala lehet a kábítószerszállítmányoknak is.

A kábítószert földön, vízen, levegőben egyaránt csempészik, és a hatóságoknak fel kell készülni arra, hogy a bűnözők minden eszközt bevetnek. Több rafinált módszert lelepleztek már, mini tengeralattjárókat, alagutakat, hasonlókat, de vannak nagyon kézenfekvő megoldások a drog eljuttatására más országokba. Ilyen az, amikor a számtalan, a Karib-tengeren közlekedő hajó valamelyikének aljára rögzítenek vízhatlan tartályt.

A mostani gyakorlatban részt vevő búvárokat többek között ezeknek a felkutatására képezték ki. Kanadai és egyesült államokbeli hivatásos búvárok érkeztek többek között a parti őrségtől, akiknek nagy gyakorlatuk van az ilyen feladatokban, és ők segédkeztek a kis karib-tengeri országokban dolgozó búvárok felkészítésében. Noha értelemszerűen sokan merülnek arrafelé, jóval kevesebb a hivatásos rendőrségi búvár, és nekik sem olyan a felszerelésük, a képzésük, mint az amerikaiaké.

Ráadásul nem árt a nemzetközi szintű együttműködés fejlesztése sem, hiszen a drogkereskedők sem foglalkoznak a határokkal, országokon átívelő szervezeteket építettek fel. Velük szemben csak ilyen közös munkával lehet felvenni a harcot. Vannak kikötők, ahol ajánlatos minden egyes hajó alját megvizsgálni, és gyakran eredménnyel is járnak az ilyen merülések, mert megtalálják a szállítmányt- ha jobb felkészítést kapnak a búvárok, több csempészt buktathatnak le. 

A Kanadából érkező búvároknak pedig egy kis pluszt jelent az, hogy olyan meleg vízben merülhetnek, amilyen otthon nem nagyon van. Nyilván nagyobb kedvvel vesznek részt még a gyakorlómerülésekben is, ha csak egy vékony búvárruhát kell magukra kapniuk. Aztán persze várja őket otthon a hideg tenger, de addig legalább egyszerre van részük munkában és kikapcsolódásban.