Időnként eltöpreng rajta az ember, hova biztonságos utazni és hova nem. Az ember új élményekre vágyik egzotikus helyeken, de lassan nem csak azt nézzük, milyen betegségek ellen kell védőoltás, a titkosszolgálati jelentésekbe is szeretnénk betekinteni.

Itt van például Malajzia, ahol számtalan remek búvárhely van. Sipadan például igazi legenda a merülőhelyek között, évről évre rengeteg turistát kápráztat el a fantasztikus víz alatti élővilág. Ám sajnos nem csak a szép felvételek miatt kerül be az ország hírekbe, hanem az emberrablások okán is.

Szeparatista terroristák ugyanis a nyaralóhelyekről elhurcolt turisták és alkalmazottak révén akarnak váltságdíjat kizsarolni. Sabah keleti részén már az a döntés született, hogy minden, turistákat szállító hajón legalább egy fegyveres őrnek kell lennie. 

Most épp az a gond, hogy a hatóságok szerint néhány búvárcég nem akarja a hajóra felvenni a katonákat, mert úgy vélik, ezzel egy fizető vendég elől veszik el a helyet. Pedig ha újból bekövetkezik egy emberrablás, nem csak az érintett cég veszít hosszú távon, de az egész üzletág is, hiszen a turisták távol maradnak.

Október közepén például két gyanús hajóval megközelítettek egy búvárokat szállító csónakot, de a biztonságért felelős személyzet fellépésének köszönhetően meghiúsult a támadás. Mindig vannak azonban olyanok, akik olyan túrákat szerveznek, ahol nincs a biztonságra ügyelő őr, és a jól informált emberrablók sokszor tudják, melyik csónakra érdemes lecsapni.

A hatóságok szerint a turistákat nem zavarja az, hogy valaki ügyel a biztonságukra, sőt, szerintük a külföldi vendégek szerint ez pont jó dolog. Épp ezért érthetetlen, miért gondolják úgy a hotelek és búvárbázisok, hogy inkább nem akarnak együttműködni a fegyveres szervekkel. 

Sajnos azonban nem csak a turisták életére kell vigyázni, a terroristák halászokat is megtámadnak. Néha arra kényszerítik őket, hogy a hajóikat adják át, az embereket a vízbe dobják, a sorsukra hagyják őket. Szomorú, hogy ilyen problémákkal kell szembenézni egy olyan országban, ami ennyi világszínvonalú búvárhellyel büszkélkedhet.