Az oroszok állítólag távirányítású víz alatti eszközöket terveznek, amelyeket atomfegyverrel szerelnek fel. Nem túl kellemes gondolni, hogy ilyesmik fognak egyszer cirkálni a mélyben- mert ne legyen illúziónk, más országokban is kísérleteznek ilyesmivel.

Az utóbbi években mindent elárasztottak a drónok. Ma már az amatőrök is fantasztikusan ügyes repülő eszközöket vehetnek, viszonylag nyomott áron. A távirányítású pilóta nélküli gépekkel már eredményesen harcolnak több fronton is- természetesen a hadi célokra bevetett drónok lényegesen kifinomultabb eszközök.

A következő lépés pedig a víz mélyének meghódítása lehet. Az egyik közösségi finanszírozású oldal nagy sikerű projektje például ilyen eszköz kifejlesztését célozza. Úgy fest, az emberek anélkül szeretnék felfedezni a víz alatti világot, hogy nekik maguknak le kellene merülniük. 

Sajnos a katonáknak egészen más célok járnak a fejükben. A kicsi, nehezen felderíthető és viszonylag olcsó drónokkal lehet járőrözni, vagy a világ másik felére átküldhetik őket, ahol észrevétlenül meglapulva várhatják a támadásra a parancsot.

És egészen komoly fegyvereket is vihetnek, ami még ijesztőbb. Az oroszok állítólagos terve, amiben nagy rombolóerejű atombombát szállítana az eszköz, meglehetősen rosszul hangzik. Mi történik, ha meghibásodik, vagy zavarja valami a kommunikációt? Netán rossz kezekbe kerül egy atombomba?

Megint egy olyan dolog, aminek hallattán az embernek még a kedve is elmegy a búvárkodástól. Valahogy nem lenne jó azzal a tudattal úszkálni a felszín alatt, hogy ott önjáró atomfegyverek is cirkálhatnak.

Remélem, hogy tényleg messze van még a bevethető állapottól a fegyver, és nyugodtan lehet merülni évekig. Abban sajnos nem hiszek, hogy az orosz, kínai, amerikai, indiai vagy a többi haditengerészet feladná az ilyen elképzeléseket. Nem jellemző rájuk ilyen ügyekben az önmérséklet...