Remeteráknak tudja magát álcázni egy tintahalfaj.

A fenti rövid videó láttán meglehetősen meglepődtem. Láttam rajta egy állatot, ami roppant módon hasonlít az általam sokszor megfigyelt remeterákokhoz, de valami nem stimmelt. A remeterákok elhagyott csigaházakba költöznek be, csak szemük, lábaik látszanak ki normál esetben, és apró léptekkel araszolnak a tenger fenekén. Ha veszélyben érzik magukat, akkor pedig behúzódnak a jó védelmet nyújtó kemény héjba. Igazán érdekes jószágok, ráadásul sokfelé megfigyelhetők.

Nos, a tintahalak és polipok eddig is ismertek voltak arról, hogy színük, mintázatuk, formájuk megváltoztatásával be tudnak olvadni a környezetükbe, sőt, más állatokat is imitálnak. Most egy akváriumban azt figyelték még, hogy pár tintahal egészen bravúrosan utánozza a remeterákokat. Ennek egyrészt az lehet az oka, hogy a ragadozók nem támadják meg őket, mert azt hiszik, kemény burok védi őket, a lehetséges prédának számító kis halak pedig nem menekülnek el előlük, mert a rákok nem veszélyesek rájuk.

Mit is mondhatnék? Ilyen csodákat azért a tengerekben lehet a leginkább látni. Nekem pedig itt van egy újabb kihívás: de jó lenne egyszer ilyet élőben látni, fotózni. Sőt, milyen lenne igazi remeterákkal együtt megörökíteni! Álmodozni jó, mondhatnánk, de láttam én már olyan dolgokat, amikről azt hittem, csak tévéből ismerhetem meg őket...