Egészen különös feladatot kaptak amerikai búvárok: az Óz, a csodák csodája című filmben Judy Garland által viselt cipőket próbálták megkeresni egy tó fenekén.

A legendás színésznő talán leghíresebb szerepe volt Dorothy az Ózban. Az 1939-es alkotás egyike volt a korai színes filmeknek, igyekeztek minél feltűnőbb díszleteket, jelmezeket használni. A főszereplő vörös cipőjére is emlékezhet minden filmrajongó, amit a forgatás idején még csak 16 esztendős Judy Garland viselt.

Összesen négy párat használtak a forgatás során. A fiatalon elhunyt, zaklatott életű színésznő emlékét több helyen őrzik, és az egyik pár vörös cipőt a Judy Garland Museumban lehetett megtekinteni egészen 2005-ig. Akkor ellopták, és azóta sem sikerült a nyomára akadni. 

Ám úgy tartják, hogy a tolvajok egy vízhatlan tokban egy felhagyott bányában rejtették el a relíkviát Minnesotában, amit azóta elárasztott a víz. Így hát búvárokra hárult az a feladat, hogy megpróbálják felkutatni a cipőket a mélyben. Természetesen igen nehéz dolguk volt, olyasmi ez, mint tűt keresni a szénakazalban, és nem is jártak sikerrel.

Ám a közelmúltban volt Judy Garland születésének 93. évfordulója (a színésznő Minnesotában született), és az ennek alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként úgy vélték, érdemes kísérletet tenni erre a különleges kutatásra. Talán majd egy következő évfordulós ünnepség alkalmával sikerrel járnak a búvárok...