Nem öngyilkos akció a merülés az atomerőműben, ha valaki kellően felkészült a feladatra.

Egy bő évtizede állították le az angliai Suffolkban található Sizewell A atomreaktort. Ennek medencéjéből emelik ki a használt radioaktív fűtőelemeket 10 hónapos munkával: egy 12 fős amerikai búvárcsapat vállalta a feladatot.

Az ilyen munkát általában a távirányítású eszközökkel végzik el, ahol az embereket nem fenyegeti sugárfertőzés- elvileg. Mivel az eljárás során máshogy kezelik a radioaktív hulladékot, ennek is megvannak a veszélyei.

A víz alatt dolgozó búvárok, amennyiben megfelelő védőfelszerelésben merülnek, biztonságosabban tudják sugárbiztos tárolókban elhelyezni a fűtőelemeket. Ráadásul könnyebben el tudják érni a nehezen megközelíthető helyeket, mint a gépek.

 

A nukleáris búvárcsapat már dolgozott az Egyesült Királyságban: 2016-ban a szintén 2006-ban leállított kenti Dungeness A reaktorban végezték el ezt a feladatot. Több, mint 250 merülést hajtottak ott végre, és sok értékes tapasztalatot szereztek, amit a mostani munka során is felhasználnak. Az ott kiemelt fűtőelemeket sikeresen tovább tudták szállítani egy újrafeldolgozó üzembe.

A Sizewell A radioaktív hulladékával is ez fog majd történni. Az első merüléseket már végrehajtották, felmérték a munkaterepet, felállították a szükséges berendezéseket, és elkezdték az első rekeszek kiemelését. Komoly munka vár a veszélyt vállaló ipari búvárokra, akik ugyan igyekeznek belátható időn belül végezni, ám kapkodásról szó sem lehet. Ez nem olyan munka, ahol megérné kockáztatni egy kis időspórolásért...