Bigblue.postr.hu Egy búvárt ragadott el egy nagy fehér cápa az Ausztráliához tartozott Tasmánia mellett. 

Arrafelé nagyon ritka a hasonló eset, ezért igyekeztem kicsit utánajárni a körülményeknek. Azt megírták több helyen, hogy egy amatőr búvár volt az áldozat, aki lányával együtt  fésűkagylókat gyűjteni merült le. Ezeket az ínyencségnek számító kagylókat csak az év  bizonyos időszakában szabad begyűjteni, idén július végéig tartott a szezon. Az áldozat  mellett több más búvár is a víz alatt volt a közelben a támadás idején.

A beszámolók szerint az eset Maria sziget közelében történt a reggeli órákban. A  kagylógyűjtés végén a lány emelkedett először a felszínre. Amikor nem látta, hogy apja is  feljött volna, aggódni kezdett és újból lemerült. Ott azzal kellett szembesülnie, hogy egy  cápa támadott rá édesapjára.

 Egy nappal korábban egy hajós beszámolt egy nagyjából négy és fél méteres fehér cápáról,  ami a közelben ólálkodott. Időnként megjelennek ezek a ragadozók a környéken, de a mostani  eset után érthető módon a hatóságok arra kérték a búvárokat, inkább ne merüljenek ezekben  a vizekben. 

Persze a búvárok maguktól is meggondolnák ezt az elkövetkezendő időszakban. Érthető módon  megrázta a tenger szerelmeseit mindaz ami történt, hiszen szinte soha nem látnak cápát  merülés közben. Általában sekély, hideg vízben keresik a kagylókat, a ragadozók akkor  szoktak feltűnni, ha nagyobb halrajok jelennek meg, ám ezúttal nem volt ilyen errefelé.

Ausztrália más részein gyakrabban előfordulnak végzetes cápatámadások, de Tasmániában alig  jegyeztek fel ilyet. 1993-ban történt egy nagy port felkavaró eset, amikor Therese  Cartwright vesztette életét merülés közben. A fiatal ötgyerekes anyuka egy csoport  tagjaként fókákkal szeretett volna búvárkodni. Valami gondja akadt a felszerelésével,  lemaradt, aztán a többiek csak annyit láttak, hogy egy hatalmas nagy fehér cápa elragadja.  A nő maradványai soha nem kerültek elő.

Annál az esetnél könnyebb volt magyarázatot találni a támadásra. A fókák a cápák  legfontosabb prédájának számítanak, így a közelükben búvárkodók mindig némi kockázatot  vállalnak. A csoporttól elszakadt magányos búvár pedig talán ideges mozgásával vonta  magára a cápa figyelmét, aki lecsapott a könnyű zsákmányra- meglehet, lassú fókának  gondolta a nőt.

Mivel ezek az esetek nagyon ritkák Tasmániában, nehéz belőlük igazán komoly  következtetéseket levonni. Egy szakértő úgy fogalmazott, hogy mindenki, aki a tengerbe  merészkedik, találkozhat cápával, hiszen azok előfordulnak a környéken. Az, hogy ilyen  tragikus eset történt, nem kell, hogy visszatartsa az embereket a búvárkodástól. Ezer más  olyan veszélyforrás van a mindennapi életünkben, ami nagyobb rizikót jelent a számunkra,  mint a cápák.

Sőt, merülés közben is jóval több áldozatot követelnek más dolgok- például az emberi hibák  miatt inkább veszélyben van a búvár. Egy ilyen támadás nagy riadalmat okoz, jó kis  bulvárhírt lehet belőle kreálni, de a valóságban nem jelenti azt, hogy emberevő cápák  ezrei lesnének ránk fürdőzés közben.