Sir Richard Branson a Kajmán-szigetek közelében merült a Nassau sügérekkel.

A brit milliárdos, befektető és környezetvédő azért utazott el a Little Cayman szigetre, mert Dr Guy Harvey társaságában akart tájékozódni a tengeri élővilág állapotáról. Február közepén bukkannak fel nagy számban a sügérek a Karib-tengernek ezen a pontján.

Branson blogjában számolt be búvárkalandjáról, a rengeteg sügérrel való merülésről. Az eseménynek azért van jelentősége, mert a nagy számban egy helyen levő halak könnyű zsákmányai lesznek a halászoknak- viszont ha túl sokat fognak belőlük, állományuk vészesen lecsökken.

A két ismert személyiség már nem először kampányol közösen a tengeri élővilágért. A mostani merülés során velük tartottak a helyi környezetvédelmi hatóság szakértői, és a REEF nevű környezetvédelmi szervezet képviselői is. Utóbbiak másfél évtizede végeznek megfigyeléseket, és javaslatokat tesznek eredményeik alapján milyen korlátozásokat és szabályokat kéne életbe léptetni ahhoz, hogy a sügérek állománya regenerálódjon.

A brit millárdos ismertségét kihasználva próbálják a tenger megóvásának fontosságára felhívni a figyelmet. Bransonék remélik, hogy a Little Cayman közelében megszerzett tapasztalatok, amiknek köszönhetően már sikerült lépéseket tenni a sügérek védelméért, máshol is átültethetőek lesznek a gyakorlatba. A Guy Harvey alapítvány hét éve foglalkozik a témával, és helyi szinten is kampányolnak a lakosság körében, hogy mindenki megértse, milyen nagy a sügérek jelentőséget a tengeri életközösségben. 

A Nassau sügér igazán jellegzetes faj a Karib-tengerben. A búvárok is szeretik ezeket az érdeklődő halakat. Viszont a zátonylakók kevésbé barátságos oldalát ismerik, ugyanis közepes méretű ragadozónak számít. Ragadozók nélkül viszont a zátony nem maradhat egészséges.

A művészként és tudósként is ismert Guy Harvey örült, hogy Bransont is sikerült az ügy mellé állítani. A környezetvédelem ügye is jobban megy, ha népszerű emberek támogatják, így hálásak a nyilván pénzzel is támogató milliárdos segítségéért- ő meg legalább merült egy jót.