A megsemmisült máltai látványosság maradványai víz alatt láthatók.

Megdöbbenést keltett a hír, miszerint a Máltához tartozó Gozo sziget fantasztikus természetes sziklahídja, az Azúr ablak egy nagy viharban összeomlott. A szakértőket ez nem lepte meg annyira, mert az állaga folyamatosan romlott, az utóbbi években embereket már nem engedtek fel rá. (Igaz, volt, aki illegálisan felmászott és leugrott, időnként nagy sziklatömböt is magával rántva.) A híd egyre karcsúbb lett, s csak idő kérdése volt, mikor adja meg magát a tenger folyamatos ostromának.

Búvárként is emléketes számomra a hely. Többször jártam Máltán, s az Azúr ablak közelében igencsak ismert merülőhely is van, a Blue hole (Kék lyuk). Sőt, a víz alatt még a sziklahíd alatt is átúsztunk, a tiszta vízben láthattuk felfelé nézve. A szikla most már a víz alatt van, s így persze egyáltalán nem túl látványos- de a búvárok végülis megnézhetik. Erről már fel is került az első videó, ami őszintén szólva nem mutat különösebben sokat- csak egy rakás hatalmas kő a tengerben.

De hozzá kell tenni, egy búvár számára ezen a helyen kívül még bőven vannak fantasztikus merülőhelyek Máltán, barlangok, zátonyok és roncsok. És a felszíni látványosságok a lovagvártól az őskori romokig szintén ott vannak. Pont az idén tervezünk visszatérni, és az Azúr ablakot ugyan már nem nézhetjük meg újra, de ettől még biztosan nem fogunk unatkozni...