Meglepő dolgokat találtak a víz alatt takarító búvárok Horvátországban.

Ahogy közeledik a szezon az Adrián, úgy kapunk hírt a horvát tengerpart különböző pontjain szervezett víz alatt hulladékgyűjtésről. A "tavaszi nagytakarítás" során kicsit megszépülnek a partszakaszok és kikötők, sok szemét kerül ki a vízből.

Az persze nagy kérdés, egyáltalán miért kerül oda ez a sok hulladék? Dubrovnikban a kikötőben merültek alá az önkéntes búvárok, akik között nem csak helyiek, de svédek és hollandok is voltak. (Meglepő lehet, hogy turisták is bekapcsolódnak az ilyen munkába, de ez teljesen szokványos búvárkörökben, én is vettem részt ilyenben több alkalommal.) A környékbeli búvárklubok tagjai pedig mindig jönnek, hiszen ez az ő saját tengerük, és fontosnak tartják a védelmét.

A meglepő eredménye az lett a tengertakarításnak, hogy a közeli szupermarketből származó bevásárlókocsik kerültek elő. Nem is csak egy-két darab, hanem több tucat, egészen pontosan 73! Jó kérdés, ki,  miért és hogyan dobálta be ezeket a tengerbe... Emellett biciklik, és egy óriási hulladéktároló konténer kiemelése "színesítette" a programot- a zsákszámra talált apróbb hulladékokat külön ki sem emelni, mert abból mindig van bőven.

Bár ezzel nem oldódott meg minden probléma, azért egy kicsit mégiscsak tisztább lett a tenger. Az igazi pedig az lenne, ha mi magunk vigyáznánk rá jobban, és legközelebb a búvárok csak unatkoznának, mert semmilyen szemetet nem találnának a vízben...

(Fotók: Abyss Diving és Aci Marina Dubrovnik)