A tengeri ragadozók miatti rettegés jó piacot jelent, ezért mindig akadnak, akik lehetőséget látnak egy olyan eszköz kifejlesztésében, ami "biztosan" távoltartja a cápákat a vízbe merészkedőktől. Különféle elektromos erőtereket generáló szerkezetek mellett terveztek már tengeri kígyókat imitáló neoprén ruhákat, és így tovább.

A legújabb fejlesztés megint egészen újszerű oldalról közelíti meg a problémát. Azt próbálja kihasználni, hogy a cápák jelentős része tart a kardszárnyú delfinektől, ezért a búvár vagy szörfös testén viselt, nagyjából mobiltelefon nagyságú eszköz a tengeri emlősök által keltett zajhoz hasonló hangot ad ki. 

A SharkStopper Personal Shark Repellent állítólag még akkor is távol tartja a cápákat, ha a vízben vér vagy csali van. Olyan fajokra van hatással, mint a nagy fehér cápa, a tigriscápa, a dajkacápa, a bikacápa, a pörölycápa, a citromcápa, a szirtcápa- szóval szinte az összes veszélyesnek tartott faj egyedei megriadnak ezektől a hangoktól. 

A SharkStopper amerikai fejlesztője tengerbiológusokkal dolgozott együtt, így több helyszínen, különféle fajokkal tesztelhette a felszerelést. A cápák másfél méternél soha nem merészkedtek közelebb, amikor meghallották a kibocsátott hangokat a tervező, Brian Wynne állítása szerint. Mivel az egész szerkezet tíz centi hosszú és öt centi széles, tömege csak 140 gramm, nem jelent gondot a viselete senki számára. Feltölthető akkumulátora 6-7 óráig bírja a folyamatos működést.

A cápák kifinomult érzékszervei miatt alapvetően jó ötletnek tűnik az, hogy hangokkal tartsák tővel őket az emberektől, mert ez sem az embert, sem az állatot nem veszélyezteti, ellentétben például a hálókkal. Aki szeretett volna egyet magának a SharkStopperből, az a Kickstarteren indult közösségi finanszírozási kampányba bekapcsolódva rendelhetett egyet 225 dollárértá- ám ez a kampány azóta már nem él. Így aztán most a cápáktól félők aggódhatnak, vajon ez a tuti ötlet sem száz százalékig hatékony és áttervezik, vagy esetleg más forrásból szerzett pénzt a fejlesztő, és így egyszerűbben indíthatja be a sorozatgyártást.

Hamarosan kiderül- addig pedig vigyázzon mindenki magára a vízben. És egy kicsit jobban vigyázzunk autózás vagy kutyákkal játszadozás közben, mert a statisztikák szerint ezek sokkal veszélyesebbek ránk nézve, mint a cápák.