A világ több részén választják a halászat egyszerű, de veszélyes és roppant környezetkárosító hatását az emberek: dinamitot hajítanak a vízbe, és a robbanás által elpusztított halakat egyszerűen csak begyűjtik. Ám az a felszínről nem látszik, hogy a detonáció mennyi mindent lerombol a mélyben, letört korall, megölt rákok és egyebek maradnak a dinamitos halászok után.

Éppen ezért a világ legtöbb részén szigorúan büntetik is a dinamitos halászatot, ugyanis ha egy korallzátonyt így letarolnak, az évekig nem tér magához- semmilyen módszerrel nem lehet rajta halat fogni, a turistákat se vonzza a halott élőhely.

Ám Kína délkeleti részén, a Dayawan öbölben a halászok nem hogy igyekeznének titkolni a dinamit használatát, még turistalátványosságá is vált ez a módszer. A döbbenetes élményről egy utazó számolt be, aki befizetett gyanútlanul egy tengeri programra, majd a helyszínen azt mondták, halakat fognak etetni. De nem ennivalóval csalogatták a felszínre az állatokat, hanem bevágtak pár rúd dinamitot a vízbe nagy nevetések közepette. A rengeteg döglött halat aztán kiszedték a fizető turisták szeme előtt- állítólag a halászok többet keresnek rajtuk, mint a halakon.

A helyet a turisztikai kiadványok természetközeli, érintetlen tengeri öbölként hirdetik, de nagyon úgy fest, kissé csalóka képet festenek a valósághoz képest. A helyi illetékesek azt állítják, majd megpróbálnak tenni valami a robbantásos turistaszórakoztatás ellen, de Kínáról lévén szó, talán mire valódi lépések történnek, nem lesz mit megóvni a tengerben.